Sari direct la conținut

Interviu exclusiv cu al treilea om din Federatia Rusa

Evenimentul Zilei

Mironov detine a treia functie ca importanta in structura statului rus. Politicianul este unul dintre apropiatii presedintelui Vladimir Putin. Partidul lui Mironov, Rusia Justa, il sustine pe Vladimir Putin pentru un nou mandat prezidential.

Serghei Mironov, presedintele Consiliului Federal (Camera superioara) al Adunarii Federale a Federatiei Ruse (parlament), vorbeste in exclusivitate pentru EVZ despre pozitia Rusiei in subiectele importante care privesc Romania.

Mironov detine a treia functie ca importanta in structura statului rus. Politicianul este unul dintre apropiatii presedintelui Vladimir Putin. Partidul lui Mironov, Rusia Justa, il sustine pe Vladimir Putin pentru un nou mandat prezidential.

Domnule presedinte Mironov, Rusia si-a exprimat destul de clar opozitia fata de prezenta militara americana in Romania si Bulgaria. Care sunt temerile Rusiei? Considerati ca aceste doua baze reprezinta o amenintare la adresa securitatii Rusiei?

Noi ne bazam pe urmatoarele lucruri: orice actiuni in directia componentei militare a oricarei tari trebuie sa fie transparente, fondate si logice.

In conditiile in care majoritatea statelor nu au ratificat Tratatul pentru limitarea fortelor conventionale in Europa si suntem martori ai sporirii prezentei militare pe teritoriul statelor limitrofe Federatiei Ruse, a urmat reactia logica a presedintelui Rusiei.

Presedintele Rusiei a introdus moratoriul asupra valabilitatii prevederilor din Tratatul privind limitarea armelor conventionale in Europa. Dupa aprecierea mea, suntem martori ai faptului ca multe state au reactionat in sens pozitiv. Si anume, si-au exprimat dorinta de a ratifica in cat mai scurt timp acest tratat.

De aceea, raspunzand la intrebarea dumneavoastra, as spune ca trebuie sa fie logice si transparente astfel de solutii. Daca aceste lucruri se vor realiza in cadrul prevederilor din Tratat, e un lucru. Daca insa aceste lucruri se realizeaza cand Tratatul nu functioneaza, atunci incep sa apara semne de intrebare.

Deci, Rusia considera bazele americane si scutul antiracheta amenintari la securitatea sa?

Fara indoiala! Daca ar fi sa spunem lucrurilor pe nume, instalarea acestor elemente ale sistemului antiracheta in Cehia si Polonia nu este altceva decat plasarea in Europa, la cateva minute de zbor a rachetelor de Rusia, a unor parti componente ale fortelor armate americane de asalt.

Aceasta statie acopera, practic, teritoriul Rusiei pana la muntii Urali si absolut ineficient fixeaza teritoriul Iranului. Conducandu-ne dupa fapte, nu numai dupa ceea ce afirma americanii, in mod natural apreciem aceasta ca un pericol. Ipotetic, bineinteles, pentru ca stim ca nu exista un pericol real. Dar nu putem recepta in mod linistit astfel de actiuni.

Rusia a fost acuzata in ultima perioada ca practica un „santaj energetic”. Au fost temeri exprimate chiar de oficiali romani in privinta investitorilor rusi in companiile energetice din Romania. Cum raspundeti acestor acuzatii?

(zambeste) In primul rand as dori sa spun ca aceste invinuiri sunt absolut nefondate. Iar cand despre aceasta vorbesc unii politicieni, ei probabil nu cunosc niste aspecte tehnice de extractie-transport a hidrocarburilor.

Profesia mea de baza este inginer de extractie. Ca profesionist, pot sa afirm ca tara care livreaza resurse energetice, titei sau gaze, ca de exemplu Rusia, si tarile care sunt primitoare ale acestor materii prime sunt in mod simetric interdependente.

Povestile ca Rusia va strange robinetul – este ceva imposibil pentru ca Rusia este interesata de contracte futures, de lunga durata: 5-10-15-20 de ani.

De exemplu, s-a semnat un contract ca noi ne obligam sa livram atatea miliarde de metri cubi de gaz intr-o cutare tara. Daca exista un zacamant care inca nu este exploatat, dar stim care este volumul, noi sapam acest put si gazul incepe sa iasa si nu mai poate fi oprit. Daca il oprim, inseamna ca daunam acestui zacamant.

Specialistii cunosc foarte bine aceasta retea tehnologica si puteti observa ca ei niciodata nu afirma asa ceva. Vorbesc numai politicienii care au inchipuiri abstracte despre faptul ca Rusia sta intr-o balta de titei, ia cu vadra si spune: „Iti dau vadra aia, dar daca nu te porti frumos nu iti dau!”.

Prin urmare, considerati ca acuzatiile legate de situatia din Ucraina nu sunt fondate?

Absolut. Bineinteles, in mod ipotetic, se poate redirectiona fluxul undeva in alta parte. Dar daca nu exista cumparator, atunci insasi Rusia intra intr-o situatie fara iesire. Pentru ca nu poti sa bagi hidrocarbura inapoi.

Puteti observa ca, pe parcursul a zeci de ani, inca din perioada Uniunii Sovietice, livrarile de gaze si titei de catre Rusia nu au fost incalcate niciodata. Totdeauna volumele de titei si gaze au fost livrate partenerilor. Nu se poate opri procesul de extractie. Asta este esenta problemei, dar putini stiu despre asta.

Daca tehnic este imposibil, care este natura reala a acestor acuzatii impotriva Rusiei?

De ce incearca sa ne eticheteze in acest fel? Politica? Puteti observa ca foarte des in spatele unor astfel de acuzatii se afla concurenta si lupta pentru noi piete de desfacere. Politica este continuarea economiei.

Deseori ne putem convinge ca multi politicieni, desi vorbesc despre una in public, de fapt au in vedere un cu totul alt lucru. Vreau sa afirm inca o data ca Rusia este un furnizor de lunga durata. Noi trebuie sa stim din timp ce, cat si cum vom livra peste 10 ani, peste 15 ani.

Alegerile din 2012

Vladimir Putin, din nou presedinte

„Eu il cunosc pe Vladimir Putin de 13 ani, din 1994. Il cunosc pe domnul Putin ca un adevarat democrat, ca un om care respecta legea, specialist in domeniul Dreptului – noi am absolvit concomitent Facultatea de Drept.

Care este principala reusita a presedintelui Putin? Le-a readus rusilor mandria pentru tara lor. Acum deja putem sa spunem: in 2000, Rusia era in pericol de destramare. Caucazul era o rana sangeranda, Cecenia, era, practic, o administratie oligarhica si insasi bazele statului ca atare isi pierdeau din structura si forta lor.

Presedintele a solutionat aceste probleme, de multe ori lua deciziile de unul singur. Abia acum exista o echipa de adepti, de oameni care il sprijina, iar eu ma numar printre acestia. Doresc ca, in 2012, la postul de presedinte al Rusiei sa revina din nou domnul Vladimir Putin.”

Integral in Evz

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro