Sari direct la conținut

​INTERVIU Vicepresedintele Societatii Alzheimer Germania: “Pacientii intreaba mereu de ce tocmai ei au Alzheimer? Eu am intrebat doar cat mai am de trait pentru a-mi pune ordine in viata si pentru a face tot ce e mai bun din ea. Nu se termina totul cu un diagnostic!”

MedLive.ro
Helga Rohra, Foto: Hotnews
Helga Rohra, Foto: Hotnews

“Sunt un pacient model”, spune Helga Rohra cu energie in glas, ea insasi diagnosticata cu Alzheimer. Stia ca aveam programat un interviu, dar mi-a marturisit ca nu isi mai amintea figura fetei cu care urma sa vorbeasca. “Nu degeaba am Alzheimer”, a adaugat zambind. In Romania, diagnosticul bolii se face in mod frecvent in stadii tardive, perioada de supravietuire fiind de aproximativ 3 ani si jumatate (fata de durata obisnuita de evolutie a bolii de 8-12 ani). Spre deosebire de Romania, in Germania esti intrebat daca vrei sa auzi diagnosticul clar, cu toate informatiile necesare sau daca vrei sa primesti numai o parte din el. Astazi, la cinci ani dupa ce a descoperit ca sufera de Alzheimer, Helga Rohra se bucura ca a cerut inca de la inceput toate informatiile, reusind sa isi alcatuiasca un “sistem special de supravietuire decenta”. Cititi in interviul de fata povestea vicepresedintelui Societatii Alzheimer Germania, odinioara reputat translator la congresele de medicina.

Citeste interviul pe larg, vezi VIDEO „Viata cu Alzheimer” si comenteaza pe MedLive.ro.

„Am lucrat ca translator in domeniul medical”, isi incepe Helga Rohra povestea. „Domeniul meu a fost acela al bolilor neurologice. Prin natura profesiei participam la foarte multe conferinte. La ultimul mare eveniment la care am fost invitata, organizatorii, fiind incantati de munca mea, mi-au propus sa ii reprezint la o conferinta in Spania, iar eu atunci am acceptat. Astazi zambesc cand povestesc aceasta intamplare, dar la un moment dat mi-am dat seama ca nici nu imi mai aminteam atunci daca eu am tradus la acea conferinta. Initial m-am gandit ca am fost prea obosita, ca aveam multe termene de respectat si am incercat sa verific totul pe laptop. Insa atunci am avut al doilea soc, fiindca nu mai stiam sa deschid laptopul. In curs de cateva zile au aparut si alte simptome precum halucinatii sau delir.”

Comenteaza subiectul pe Forumul MedLive.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro