INTERVIU VIDEO Narcis Neaga, seful Companiei de Drumuri: Vrem sa facem Autostrada Comarnic – Brasov tot pe concesiune. Depinde de Studiul de Fezabilitate si implicarea institutiilor financiare europene
Autostrada Comarnic – Brasov ar putea fi facuta printr-o noua incercare de concesiune, a declarat seful de la Autostrazi, Narcis Neaga, intr-un interviu acordat HotNews.ro. Pentru acest lucru, e nevoie ca actualizarea Studiului de Fezabilitate sa fie facut conform normelor BEI si BERD, iar ambele institutii financiare europene sa se implice in proiect. „Atunci cu siguranta va fi concesiune”, a declarat Neaga. Informatia vine dupa ce in luna mai a picat ultima tentativa de concesionare (a treia) a celor 58 de kilometri de autostrada catre consortiul Vinci-Aktor-Strabag – concesiune ce presupunea plati anuale de 325 de milioane de euro timp de 26 de ani, adica 8,5 miliarde de euro pana la finalul concesiunii.
- Seful de la Autostrazi discuta in interviul acordat HotNews.ro despre situatia de pe Orastie – Sibiu Lot 3, intarzierile de pe Lugoj – Deva, startul studiilor pentru Drumul Expres spre Moldova, scenariul unei demisii si posibilitatea ca la finele anului sa se deschida traficului inca 43 kilometri noi de autostrada.
Video realizat cu echipament Nikon
–
Victor Cozmei: Am sa incep sa va intreb despre autostrada Sibiu – Orastie Lot 3 – o contraperformanta pentru Romania, sa inchida si sa demoleze un sector de autostrada la nici un an de cand a fost deschisa traficului. Ce se intampla acum?
Narcis Neaga: Dupa demolare, demolarea fiind ceruta de catre companie, pentru ca am vazut dupa aparitia fisurii un mod superficial de tratare de catre antreprenor am facut niste masuratori de capacitate portanta si am ajuns la concluzia ca daca nu intervenim, daca nu se intampla ceva acolo, s-ar putea ca lucrurile sa degenereze intr-o zona foarte periculoasa.
Am decis intreruperea traficului, am decis demolarea. Cand am demolat acei 250 de metri totul s-a vazut exact ca intr-o sectiune printr-un tesut. Si s-au vazut greselile de executie, fara tagada. Nici constructorul n-a mai spus nimic. Expertul pe care el si l-a luat acolo a demonstrat si confirmat greselile mari de executie.
Victor Cozmei: Deci au lucrat prost…
Narcis Neaga: Au lucrat prost. Greseli de executie, atentie, care nu puteau fi previzibile la momentul inaugurarii. N-aveai cum sa-ti dai seama de asa ceva pentru ca era vorba de o problema a stratului de fundare pe care s-a construit apoi autostrada, o problema care nu a fost tratata corespunzator – lipsa unor cantitati de piatra sparta la dimensiunile necesare pentru asigurarea scurgerii apelor. Nu s-a respectat reteta, nu s-a respectat proiectul tehnic. Proiectul tehnic bun, executie foarte proasta acolo…
Victor Cozmei: Acum am demolat-o, am excavat acolo. Ce facem?
Narcis Neaga: Este excavata si asteptam solutia constructorului. Nu putem interveni sa-i propunem o solutie pentru ca apoi tot riscul constructiei se transfera la noi. Fiind vorba de FIDIC galben toate riscurile de proiectare si executie sunt in partea lui. Asa ca asteptam pana saptamana viitoare sa vina cu o solutie. Nu suntem convinsi ca va veni cu o solutie dupa modul in care el trateaza aceasta problema.
Victor Cozmei: Adica?
Narcis Neaga: Nu trateaza cu seriozitate aceasta problema. Nu se tine de termene, nu se tine de ce promite. Trata aceasta problema ca si cand ar fi o consecinta a deschiderii premature a traficului pe aceasta autostrada. In momentul in care s-a intamplat aceasta demolare s-a ingrozit si el ce a vazut acolo.
Am avut o intalnire cu cativa specialisti de-ai lui (n.r. ai constructorului) de la Roma, acum doua saptamani i-am chemat sa vina, si ei cand au vazut nu le-au venit sa creada cum au lucrat cei de la Impregilo. Venisera cei de la Salini (n.r. compania mama). Probabil ca au avut loc discutii in Italia, la nivel de top management si vom vedea saptamana viitoare cu ce solutie vor veni.
Victor Cozmei: Daca dvs spuneti ca e neserios, ca nu aveti in credere in ce solutii si in calendarul pe care si-l asuma, va intreb de ce nu reziliati acest contract? Apoi mergeti in instanta si va recuperati prejudiciul…
Narcis Neaga: Nu e vorba de bani. Incercati sa va imaginati ca noi maine reziliem contractul, e cel mai simplu sa-l facem. Daca poimaine imi cade tot acolo? Inseamna ca totul a cazut la mine… Acum aceasta autostrada este la el, contractul este in vigoare. Orice se intampla pe aceasta autostrada sau in zona adiacenta este vina lui exclusiva. Daca eu reziliez contractul, autostrada devine proprietatea mea. Nu imi pot permite riscul pana nu stiu exact ce se intampla acolo. Ar fi un risc foarte mare pentru statul roman in acest moment. Avem in vedere alte solutii, dar nu le discutam acum… Cert este ca repararea acelui tronson nu se va face pe bani publici, ci integral din banii constructorului.
Victor Cozmei: Daca tot vorbim de bani, e o autostrada pe care noi am facut-o din bani europeni. Avand in vedere problemele de aici, exista riscul sa nu putem demonstra functionalitatea autostrazii pana la finele anului viitor si sa returnam banii europeni primiti chiar pe intreg tronsonul …
Narcis Neaga: Riscul exista. Noi am luat legatura cu cei de la Bruxelles, cu cei de la Ministerul Fondurilor Europene. Noi am trimis „fazarea” la MFE, incercam s-o prindem in POIM, sa nu mai fim legati de 2016.
Victor Cozmei: Nu am sa va intreb despre cine e de vina pentru ca mereu fiecare parte da vina pe cealalta: constructorul pe CNADNR si invers. De cele mai multe ori, adevarul e undeva la mijloc. As vrea sa va intreb insa altceva… Avand in vedere cele intamplate, privind in urma la derularea acestui contract in mandatul dvs, aveti ceva sa va reprosati?
Narcis Neaga: Din punct de vedere a acestei autostrazi, nu, sub nici o forma. Va repet, ceea ce este acolo intra in categoria viciilor ascunse. Daca noi deschideam autostrada in 2015, fisura tot aparea. Daca deschideam in 2016, fisura tot aparea.
A mai aparut acum o fisura de cand autostrada este inchisa, deci nu sub trafic. Avem poze, dovezi unde in 2012, cand nu era pus asfalt peste autostrada, aparuse fisura. Avem poze cu fisura in acel loc. Nu aveam infromatiile…
Victor Cozmei: Ce se intampla acum cu acea fisura?
Narcis Neaga: A fost rezolvata si aia. Au fost doar 3-4 metri, tot in aceeasi zona.
Victor Cozmei: Exista acum riscul sa apara fisuri si in alte locuri?
Narcis Neaga: Nu. Constructorul trebuia sa respecte proiectul. A lucrat prost. Daca tineti minte, toata lumea spunea ca acolo cade dealul, ca sunt alunecari mari de teren. Nu s-a miscat terenul nici un milimetru in zona respectiva. Este o problema de constructie a autostrazii.
Victor Cozmei: Putea sa faca CNADNR-ul ceva diferit, sa gestioneze altfel situatia?
Narcis Neaga: Am avut inginer platit acolo, am avut inginerul Consitrans care a fost acolo, foarte bun, dar din nefericire a trebuit sa reziliem contractul. Apoi inginerii FIDIC din partea Companiei (n.r. CNADNR) de la DRDP Brasov aveau aceleasi calificari ca si cei de la Consitrans. Nu am dus pe oricine acolo. Ei au confirmat lucrarile. Urmeaza acum sa vedem gradul de vinovatie al fiecaruia.
A existat pe santier responsabilul tehnic cu executia, din parte lui (n.r. constructorului). Daca acest repsonsabil tehnic cu executia ar fi sesizat pericolul trebuia sa opreasca lucrarile, era obligatia lui. A fost si proiectantul, trebuia sa opreasca lucrarile. Deocamdata ne ferim sa spunem X are vina in procent de atat la suta si Y in procent de atat la suta. Normal ca a fost de vina cineva.
Victor Cozmei: Luati in calcul sa va dati demisia?
Narcis Neaga: Pentru acest lucru? Nu.
In momentul in care te consideri vinovat tu personal pentru un management defectuos sau s-a intamplat ceva, insa nu… Noi am preluat acest contract care isi are geneza undeva in 2011, care la randul lui acel contract isi are bazele intr-un studiu de fezabilitate facut intre 2008 si 2009. Un studiu care pentru tot coridorul IV s-a dovedit a fi unul cu foarte mari lacune. Probleme am avut pe toate santierele.
Victor Cozmei: Pentru toate aceste studii care sunt proaste…
Narcis Neaga: Nu mai avem impotriva cui sa ne indreptam. Nu mai exista…
- „Saptamana aceasta, proiectul pentru tunelurile de ursi pe Lugoj – Deva va fi aprobat. Pana in decembrie va fi scos la licitatie”
Victor Cozmei: Autostrada Lugoj – Deva, despre care am aflat ieri ca au fost supendate lucrarile pe unele sectoare pentru ca nu exista Autorizatia de Construire. De ce s-a ajuns aici?
Narcis Neaga: Este vorba de Lotul 4. Tot din cauza Studiului de Fezabilitate. Au fost identificate de catre constructor unele probleme care la modul normal trebuia identificate la momentul SF-ului.
Discutam aici de un cimitir neautorizat, de pestera tunel cu lilieci, de halda de sterli de la Mintia, de cariera de piatra de la Branisca. Sa va dau un exemplu de aici, de la cariera de piatra: constructorul a sesizat posibilele alunecari de teren acolo, insa vazand stalpii Transelectrica si-a dat seama ca totusi exista o zona de consolidare, dar a zis „hai sa-mi consolidez si eu”. A forat 760 de coloane. In momentul in care cei care exploatau cariera de piatra dinamitau saptamanal, terenul a inceput sa coboare. Ploi si asa mai departe… A inceput sa-i indoaie 50-55 de coloane forate la adancimi de 20-30 de metri.
In aceasta situatie, daca Studiul de Fezabilitate zicea „nu te du acolo, muta-te mai incoace„, nu ajungeam la aceasta situatie.
Cimitirul neautorizat – cum poate sa-mi zica SF-ul ca acolo e pasune? Si toate celelalte… Constructorul si-a facut proiectarea si a venit la aprobare. Acord de mediu exista in zona respectiva.
Ca sa ai autorizatie de construire ai doua conditii esentiale: exproprierile si acordul de mediu. In momentul in care a aparut cimitirul a trebuit sa-si modifice proiectul. Cand a aparut pestera a trebuit sa-si modifice proiectul. Modificandu-ti proiectul trebuie sa mergi iar la mediu. Si sunt alti pasi, alti timpi…
Victor Cozmei: Vorbim de un intreg ciclu birocratic care nu pare a fi foarte eficient…
Narcis Neaga: Da. Da, asa este. Legislatia ar trebui oarecum armonizata in favoarea constructiei de autostrazi.
Victor Cozmei: Mai exact, ce?
Narcis Neaga: Parerea mea este ca in momentul in care obtii acordul de mediu la nivel de SF ca propunere… Cand te ocupi de o autostrada ai un culoar de 70 de metri latime. Exproprierile se fac pe acest culoar de 70 de metri. De ce sa nu obtin acordul de mediu pe acesti 70 de metri, de ce sa am pe traseu? In interiorul coridorului ma pot misca cum vreau eu si nu mai trebuie sa merg la Mediu. E o propunere pe care am facut-o publica si urmeaza sa o si fundamentam acum. E o varianta care ar grabi procesul de construire a autostrazilor. In sensul in care s-ar putea respecta termenele.
Victor Cozmei: Cine trebuie sa faca modificarile acestea?
Narcis Neaga: Toti cei care raspund de legislatia in domeniu.
Victor Cozmei: E genul de modificare care e in curtea Guvernului? Poate fi propusa la Minister si apoi mai departe?
Narcis Neaga: Avem un pachet pe care domnul ministru al Transporturilor chiar l-a facut public, un pachet de modificari legislative. Una din aceste componente este si aceasta modificare.
Victor Cozmei: Revenind la Lugoj – Deva. Ce trebuie sa se intample?
Narcis Neaga: Pana la sfarsitul anului acordul de mediu va fi revizuit. Noi am depus deja documentatia acolo. Noi avem acord de mediu nu pentru Lotul 4, ci pentru intreaga autostrada Lugoj – Deva. Noi l-am impartit in tronsoane, dar acordul de mediu trebuie sa fie unitar.
A fost acea problema cu pasajele pentru ursi. Acolo a inceput prima deviere. Au venit ONG-urile si au zis „Dom’le, aici trebuie sa facem ceva sa protejam”. Au iesit tunelurile pe care trebuie sa le facem. Automat trebuie sa relicitam aceste tunele, automat sa revizuim acordul de mediu. Le-am inglobat pe toate pe modelul Sebes – Turda, sa avem un singur acord de mediu dupa ce toate problemele au fost rezolvate si undeva in luna decembrie sa avem acordul de mediu revizuit.
- Autostrazi ce ar putea fi gata pana la finalul anului? 43 de km: 26 km A1 Timisoara – Lugoj (Lot 2) + 17 km din A1 Lugoj – Deva (Lot 2)
Victor Cozmei: Tunelurile pentru ursi. Stim de ele inca din 2013, dar inca nu ati lansat licitatia…
Narcis Neaga: Acea companie cu care am avut probleme pe Orastie – Sibiu Lot 3 este castigatoare si acolo pe Lotul 2 la Lugoj – Deva. Eu ma feresc sa fac o legatura, dar ea exista. La Lugoj – Deva pe Lotul 2 constructorul a lucrat foarte bine, dar a intarziat proiectul tehnic pentru tunele.
Victor Cozmei: De ce?
Narcis Neaga: Diverse motive, de-ale lui.
Victor Cozmei: Dar dumneavoastra nu sunteti acolo sa vedeti ce se intampla?
Narcis Neaga: I-am penalizat…
Victor Cozmei: Dar au trecut doi ani…
Narcis Neaga: Trebuia sa vina cu el in 2014. Intai a venit cu proiectul la companie, in loc sa se duca la inginer. Am zis hai sa fim cooperanti, sa ne intalnim toate trei partile. I-am respins proiectul care nu a fost un proiect bun ca nu respecta cerintele de mediu. Am dat inapoi, nu au tinut cont de observatii, iar l-am dat inapoi. Nu poti accepta oricum un proiect.
In final, saptamana aceasta proiectul va fi aprobat… discutat in CTE (n.r. control tehnic economic), dar noi credem ca CTE-ul nu il va respinge. Apoi in 20-25 de zile trebuie sa faca desenele de executie si speram ca in decembrie sa lansam licitatia.
Victor Cozmei: Deci intr-un final, la doi ani si, speram sa…
Narcis Neaga: Ca sa pregatesti un proiect… Sunt totusi trei tuneluri acolo, discutam de 120 de milioane de euro. In vest un proiect se pregateste in 4-5 ani de zile, executia dureaza un an sau maxim doi.
Victor Cozmei: La noi executia va dura mai mult.
Narcis Neaga: La noi invers pentru ca nu acordam o importanta majora pregatirii proiectului. E o presiune foarte mare pe executie. Atunci vedem ce vedem ca iese…
Victor Cozmei: Vom fi in situatia in care tot restul autostrazii va fi gata, doar aceasta portiune cu tuneluri nu va fi gata. Ce facem?
Narcis Neaga: Ne-am gandit la o varianta de descarcare a traficului provizorie. Asa se va intampla si acum, daca vom avea putina sansa, constructorul are toate premizele sa dea in trafic 17 km din Lugoj – Deva, Lotul 2 pana la localitatea Margina. Acolo facem o giratie si atunci putem veni pe autostrada de la Nadlac pana la Margina, iesim in giratie, intram in DN si urcam mai incolo din nou pe autostrada.
Victor Cozmei: Asta daca terminati si Timisoara – Lugoj, Lot 2 anul acesta…
Narcis Neaga: Va fi terminata.
Victor Cozmei: Garantati dvs?
Narcis Neaga: Nu garantez eu, garanteaza constructorul. Am vazut pe santier treaba asta. El a terminat cu uzura, a pus parapetii, a facut marcajele. Are nevoie de 20 de zile continue cu soare pentru cateva lucrari la santuri. Va fi gata inainte de termenul contractual din 2016. Se poate si asa lucra.
Victor Cozmei: Deci anul acesta, inca 25 de km pe Timisoara – Lugoj… Plus cei 10 km din Lugoj – Deva, neutilizati.
Narcis Neaga: Ma feresc, nu mai vreau sa dau kilometri.
- Un nou plan de concesiune pentru Comarnic – Brasov: „Daca intra BEI, cu siguranta va fi concesiune”
Victor Cozmei: Pitesti – Sibiu. In noiembrie 2012, CNADNR anula o licitatie pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate pentru Pitesti – Sibiu, la recomandarea Jaspers. Pe 1 iunie 2014, adica 1 an si sapte luni mai tarziu, CNADNR a relansat licitatia… E un interval de timp pierdut care bate orice logica. De ce s-a asteptat atata de mult?
Narcis Neaga: Haideti sa mergem mai departe un pic. In 2010 s-a terminat SF-ul facut de IPTANA. Doi ani de zile s-a stat, nu s-a facut nimic. In 2012 cand s-a lansat licitatia, Jaspers care este cel care avizeaza orice finantare care vine in Romania a zis „Ori faceti caietul de sarcini cum zicem noi, ori nu va dam bani europeni pentru acest proiect„. In consecinta, s-a anulat licitatia, Jaspers si-a luat un consultant, a facut caietul de sarcini, ni l-a dat si noua, la interval de o luna de zile de cand l-am primit, am lansta licitatia.
Victor Cozmei: Din noiembrie 2012 pana pe 1 iunie 2014, in cel mai mult timp, documentatia pentru SF-ul Pitesti – Sibiu a stat la Jaspers, nu la dvs?
Narcis Neaga: Nu, din 2010 si pana in 2014/2013 a stat pe mai multe paliere, nu doar la noi. La noi doar o luna de zile.
Victor Cozmei: Bun, dar totusi de la lansarea licitatiei – 1 iunie 2014 – si pana la desemnarea castigatorului au trecut opt luni. Si vorbim aici de proiectul de autostrada poate cel mai important de la noi.
Narcis Neaga: Noi am lansat licitatia pentru autostrada Sibiu – Pitesti pentru ca aveam sursa de finantare aprobata printr-un memorandum in Guvern. Dupa au aparut discutiile cu Master Planul, au aparut dezbaterile publice.
Surpriza din master plan era ca aceasta autostrada era trecuta ca Drum Expres. Noi aveam lansata licitatia pentru Autostrada. Nu poti merge pe un obiectiv de investitii numit „Autostrada” si sa-l faci Drum Expres.
Victor Cozmei: Deci Master Planul v-a incurcat…
Narcis Neaga: Nu ca m-a incurcat, dar a temporizat.
Victor Cozmei: La abia un an de la lansarea licitatiei ati semnat contractul.
Narcis Neaga: A venit o contestatie apoi. Ne-am luptat cu CNSC-ul, pentru prima data cand s-a intamplat. Ne-am luptat ca poate greseste CNSC-ul. Daca nu ne-am fi luptat, poate nici pana acum nu am fi avut castigatorul. Ati vazut ce s-a intamplat pe centura Bacaului, cu doi ani de zile prin tribunale.
Victor Cozmei: S-a vorbit mult in anii acestia de o rivalitate in planurile dvs, intre Pitesti – Sibiu si Comarnic – Brasov. Dvs. si cei in functie ati spus ca nu exista o astfel de rivalitate. Pe de alta parte, exista o realitate care pare sa va contrazica. Concesiunea Comarnic-Brasov, unul din proiectele de care si-a legat simbolic mandatul premierul Ponta, a picat anul acesta si imediat ati reusit nu doar sa lansati revizuirea SF-ului pe sectiunile unde era nevoie, dar ati si lansat licitatiile de constructie pentru capete. De ce la Comarnic – Brasov s-a relansat totul in cateva luni, in timp ce la Pitesti-Sibiu a durat aproape doi ani relansarea licitatiei si, dupa ce s-a relansat, a mai durat inca un an pana la semnare?
Narcis Neaga: Am sa va dau cateva argumente care despart cele doua proiecte. Comarnic – Brasov a inceput in 2003-2004, cand doar se vorbea despre Sibiu – Pitesti. Daca cineva dorea sa o faca, se putea face. A fost reluata discutia Comarnic – Brasov in 2007. Ele n-au mers nici macar in paraele, ci complet independente.
Discutam de sursele de finantare. Daca va uitati in MasterPlan, la Sibiu – Pitesti discutam de fonduri de coeziune, iar Comarnic – Brasov in parteneriat public-privat/concesiune. Nu au legatura. Este o comparatie fortata ca ele se canibalizeaza.
Victor Cozmei: Nu mai discutam de concesiune pentru ca a picat. In MasterPlan pentru ambele autostrazi se vorbeste de mix de finantare: fonduri europene, bugetare si imprumuturi externe.
Narcis Neaga: La Sibiu – Pitesti.
Victor Cozmei: Si dincolo (n.r. Comarnic – Brasov) (sursa)
Narcis Neaga: Nu, dincolo apare PPP/concesiune.
Am sa va explic de ce am pornit mai repede, de ce am dat drumul la capete. Am plecat pe finantarea de la buget, in prima faza, pe capetele Comarnic – Brasov pentru ca sunt cele mai usor de facut. In acelasi timp, am reactualizat SF-ul pentru partea de mijloc pentru ca acolo este cheia.
In discutiile pe care le-am avut cu Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Europeana pentru Dezvoltare Regionala (BERD) au zis: „Daca incepeti capetele, daca faceti un SF bun pe mijloc, putem discuta de o concesiune pe intreaga autostrada„. Constructia mijlocului plus operarea si intretinerea intregii autostrazi.
Victor Cozmei: Deci revine in discutie o noua concesiune?
Narcis Neaga: Cu amendamentul daca lucrurile se vor desfasura normelor BEI/BERD. De asta a picat concesiunea pentru ca BEI-ul nu a intrat in finantare. Daca BEI-ul intra acum, cu siguranta va reusi concesiunea.
Victor Cozmei: Deci autostrada Comarnic – Brasov va fi pe concesiune…
Narcis Neaga: Exista posibilitatea sa fie o noua concesiune.
Victor Cozmei: Dar CNADNR ce vrea?
Narcis Neaga: CNADNR vrea deocamdata sa inceapa capetele si sa aiba un studiu de fezabilitate bine facut pe partea de mijloc, sa vedem cat costa in realitate aceasta autostrada. Dupa decidem impreuna cu finantatorii. E o problema de finantare aici. Nu au loc amandoua autostrazi in Master Plan.
Victor Cozmei: In scenariul „pesimist”... Dar si in scenariul „optimist” Comarnic – Brasov apare cu mix de fonduri….
Narcis Neaga: Dar tot mix este. Pentru ca vii la inceput cu banii tai ca privat si apoi iti dau bani la stat. Se ia si in considerare si finantarea pe fonduri europene pentru ca poti finanta pe fonduri europene diverse parti.
Victor Cozmei: Vorbim practic deci de o noua concesiune pe Comarnic – Brasov.
Narcis Neaga: O ipotetica…
Victor Cozmei: Cand veti face acesti pasi ca am vazut ca dureaza ceva?
Narcis Neaga: Dupa ce vedem exact SF-ul. Daca nu vom avea un SF bun pentru partea de mijloc, BEI-ul si BERD-ul nici nu reiau discutiile.
Victor Cozmei: Concesiunea este o posibila solutie. Alte solutii?
Narcis Neaga: Este o posibila solutie. Alte solutii… Finantare de la buget, fonduri europene. Scenariul „optimist”, scenariul „pesimist”.
Victor Cozmei: Daca tot vorbim de scenariile din MasterPlan…. Cel „optimist”, in care Romaniei ii este aprobata o derogare de la deficit pentru a contracta imprumuturi externe care, in combinatie cu fondurile bugetare si europene, sa ajute la finantarea mai multor proiecte. Scenariul „pesimist” ne pune in situatia in care ne bazam doar pe fondurile europene si banii nostri de la buget… Asta ar insemna practic sa terminam proiectele incepute acum si „fazate”, A1 Pitesti – Sibiu si ceva autostrada spre Moldova.
Cele doua scenarii vin cu propria lor Strategie de Implementare, insa Comarnic – Brasov apare acum doar in varianta „optimista”. De ce ati inceput acest proiect cand in scenariul „pesimist”, care e foarte posibil sa se intample avand in vedere prognozele deficitului bugetar pe anul viitor, aceasta autostrada nu este in topul prioritatilor?
Narcis Neaga: Daca lucrurile se desfasoara conform lucrurilor convenite cu BEI si BERD, exista posibilitatea unei concesiuni adevarate. „Off balance sheet” (n.r. in afara bilantului), si nu „on balance sheet”. Adica fara sa activam acea clauza de derogare de la deficit.
Daca vom face SF-ul asa cum trebuie pe partea de mijloc, iar BEI si BERD considera ca acest proiect are sanse sa fie „off balance sheet”, vom intra cu siguranta in concesiune.
- Drumul expres spre Moldova: „Luna aceasta, in octombrie, licitatia pentru Studiul de Fezabilitate va fi lansata”
Victor Cozmei: Aceasta autostrada apare intr-un scenariu si in altul nu. Un alt proiect – Drumul Expres spre Moldova, apare in ambele scenarii. Si cu toate acestea, nici pana azi nu avem relansata licitatia pentru revizuirea SF-ului.
Narcis Neaga: Nu o avem relansata, ca ea a fost lansata la nivel de proiect de autostrada. A fost anulat. In momentul in care au aparut cele doua scenarii – „optimist” si „pesimist” – cand am avut certitudinea ca aceasta autostrada spre Moldova va fi de fapt un Drum Expres pe Coridorul IX… Suntem in pregatire, luna aceasta in luna octombrie, vor fi pe SEAP (n.r. sistemul electronic de achizitii publice). Implementarea SF-ului e pe anii 2015/2016.
Victor Cozmei: Ideal, credeti dvs ca putem sa lansam licitatia, sa semnam contractul si sa terminam SF-ul pana la final de 2016 cand e programata aceasta implementare in MasterPlan?
Narcis Neaga: E posibil…
Victor Cozmei: …dar putin probabil.
Narcis Neaga: Avand in vedere conditiile geografice care exista, nu ar fi un traseu greu de identificat. Al doilea aspect: exista cateva studii mai vechi in ce priveste Ploiesti – Buzau – Focsani care pot fi actualizate. Aici vreau sa fac o paranteza – ca de multe ori se induce in spatiul public ideea ca un studiu de fezabilitate expira. Un studiu de fezabilitate nu expira. Expira acordurile, avizele, se actualizeaza datele. Daca eu am un SF mai vechi, il reactualizez pe Ploiesti – Buzau – Focsani, deci pe trei sferturi din acest traseu, pot sa imi permit sa fac niste studii geo foarte bine. Aici e cheia unui SF, studiile geo. Am infiintat Unitati de Implementare a Proiectelor in Companie care urmaresc realizarea acestor studii de fezabilitate. Asa e si la Sibiu – Pitesti. Nu se confirma nici o plata pana cand cineva din Companie nu e la studiile geo.
Victor Cozmei: Apropo de Companie. In MasterPlan exista o propunere de reformare a CNADNR, de impartire din doua entitati diferite: o companie care sa se ocupe cu intretinerea retelei rutiere si alta care sa se ocupe strict de implementarea proiectelor de infrastructura. Ce parere aveti dvs?
Narcis Neaga: E o propunere mai veche. Nu e doar din MasterPlan. Probabil va fi rezolvata in momentul cand se va discuta si proiectul de regionalizare a tarii. Subiectul e mai amplu. Regionalizarea ar usura…
Victor Cozmei: Dumneavoastra sustineti aceasta scindare in doua? De specializare, practic, a Companiei?
Narcis Neaga: Da. O companie exclusiv pe investitii, sa faca proiectarea si licitatia, inclusiv implementarea. Si o companie care se ocupa doar de intretinere.
Dar sa stiti ca organigrama actuala a CNADNR asa este lucrata. Pregatesti, Implementezi, Predai la intretinere. Daca maine ar fi o hotarare de guvern in secunda doi s-ar putea face treaba asta.
Victor Cozmei: Si de ce nu se face? Daca dvs sunteti pentru, daca ministrul este pentru… de ce nu se face?
Narcis Neaga: Trebuie sa se faca niste analize. Ce faci cu oamenii, ce faci cu utilajele, cu patrimoniul…
- Autostrada Gilau – Nadaselu ar putea fi gata, desi podul care o uneste de restul A3 spre Campia Turzii e departe de a fi executat: „Exista riscul sa apara un decalaj”
Victor Cozmei: 8,7 km de autostrada aflata in lucru de langa Cluj Napoca, vorbim de tronsonul Gilau – Nadaselu, se afla in stadiu avansat de executie. Dar, lipseste un pod peste Somes, [el ar trebui sa se uneasca cu autostrada deja finalizata de pe vremea Bechtel care duce spre Campia Turzii. Nu exista acel pod construit, nu se construieste in prezent, nu avem nici macar licitatia lansata pentru acel pod. Ce se intampla?]
Narcis Neaga: Podul a fost licitat, nu a existat nici o oferta conforma. Noi am vrut sa anulam procedura. S-a contestat la CNSC. Asteptam decizia.
Victor Cozmei: Vom fi in situatia in care sa avem acel lot de autostrada gata si acel pod dintre cele doua tronsoane functionale sa lipseasca?
Nacis Neaga: Daca decizia CNSC va intarzia, exista probabilitatea sa existe un decalaj. Daca nu se accentueaza foarte mult, decalajul va fi minim. E o problema care a pornit din Bechtel.
Victor Cozmei: Autostrada Campia Turzii – Targu Mures a fost lansata in 2014 in mare graba pentru a mai salva din fondurile europene ce se pierd la finalul acestui an. Cu toate acestea, dintr-un proiect salvator, am ajuns acum sa fie blocat. Sunt contracte semnate, dar nu se lucreaza. De ce?
Narcis Neaga: Din cele 5 loturi de la Campia Turzii pana la Targu Mures, patru au fost contractate, unul a fost contestat, dar in aceasta saptamana s-a rezolvat contestatia. Deocamdata nu pot face public numele castigatorului.
Problema care s-a ivit pe acest sector a fost problema avansului. Stiti ca suntem in transferul intre doua exercitii financiare 2007 – 2013 (POS-T) si 2014 – 2020 (POIM). A venit o instructiune de la Bruxelles cand ni s-a spus ca avansul trebuie sa fie recuperat in intregime de la constructor, daca proiectul este fazat, doar din faza I.
In momentul cand am aflat aceasta veste… Noi am chemat constructorii, eram pregatiti sa dam avans, „veniti cu garantia de avans, apoi sa va apucati de treaba”. Ei, avand niste intelegeri cu bancile pe baza unui cash flow, cand au auzit asa, nu au mai acceptat aceasta propunere a noastra. Practic era o modificare a contractului, nu o introdusesem de la inceput. Nu au acceptat.
Presupune sa-si recupereze avansul… Un certificat de plata in 2015 are doua componente: X% avans, Y% lucrari. In 2016 lucrurile ar fi stat asa: un certificat de plata = avans. Deci lor nu li se mai plateau lucrarile, ar fi lucrat pe gratis cum ar veni. Nu le-a convenit pentru ca le modifica cash-flow-ul.
Au venit la negocieri. Daca noi am fi acceptat cerintele lor la negocieri se modifica documentatia de licitatie, ori asta ar fi insemnat tratament inegal fata de ceilalti care ar fi utut castiga licitatia. Si atunci am zis ca mutam tot Targu Mures – Campia Turzii pe POIM.
Victor Cozmei: Adica din 2016. Prima lopata va fi in 2016. Deci n-a mai fost asa un proiect de salvator?
Narcis Neaga: Am zis ca e salvator inainte sa vina instructiunea de la Bruxelles. N-am stiut de instructiune, s-au schimbat regulile in timpul jocului.
- Narcis Neaga: „Pentru ce sa imi dau demisia?”
Victor Cozmei: Daca imi permiteti, la final, in mandatul dvs din august 2013 pana acum au fost bifate cateva situatii delicate:
– S-a inchis si demolat un lot de autostrada deschis traficului in urma cu mai putin un an
– S-a lungit extrem de mult reluarea procedurilor si contractarea studiilor la Sibiu – Pitesti
– Ce-a de-a treia tentativa de concesionare a autostraziii Comarnic – Brasov a picat
– 10 km de autostrada langa Lugoj zac nedeschisi circulatiei de doi ani, desi sunt finalizati, pentru ca acel lot se termina in camp, fara vreun mod de descarcare a circulatiei
– ati lansat licitatii in contradictie cu Master Planul de Transport
– autostrazile si drumurile nationale pe care nu le-am putut termina la timp vor manca cel putin 1 miliard de euro din cei 2,7 miliarde de euro disponibil pentru infrastructura rutiera in exercitiul financiar european 2014 – 2020.
Si ar mai fi cateva proiecte delicate – ciotul A3-Buc, intarzieri pe A1, pe Lugoj – Deva, tunelurile, Centura Bucuresti ce n-a mai fost terminata.
Luand in calcul aceste situatii delicate, luati in considerare sa va dati demisia?
Narcis Neaga: Nu. Pentru ca dumneavoastra le-ati formulat in mod tendentios.
In momentul in care vorbim de proiecte fazate va rog sa luati in calcul ca nici unul dintre proiecte nu avea termen de finalizare 2015. Este tendentios ca din cauza mandatului sau ca pe parcursul acestui mandat lucrurile s-au impins in 2016.
Victor Cozmei: Va mai spun ca din acel 1 miliard sunt foarte multe drumuri nationale care aveau termen de finalizare inainte de 2016…
Narcis Neaga: Da, sunt multe drumuri… N-ati mai spus inca ceva. Eu am realizat aproape 15 contracte. Eu m-am trezit cu o situatie ciudata. Existau proiecte in derulare care nu functionau. Va dau un banal exemplu, DN 66. In august-septembrie 2013 avea sub 5% progres fizic. Anul acesta se termina. Am avut licitatii contestate, le-am reluat, le-am pus cat de cat in practica in sensul de semnare de contract. Am avut aceste probleme pe Orastie – Sibiu.
Pai dumneavoastra imi spuneti sa-mi dau eu demisia pentru lucruri care s-au intamplat inaintea mea si nu au fost in controlul meu?
Eu am inventat ursii pe autostrada? Eu am inventat pesterii cu lilieci? De aia sunt proiecte fazate.
Eu am demolat autostrada pentru un motiv foarte clar: sa vad ce se intampla acolo. Incercati sa va imaginati ce ar fi insemnat sa cada un camion acolo daca nu o demolam. Era un viciu ascuns. Cum puteti sa-mi spuneti sa-mi dau demisia pentru ceva ce era inafara controlului meu?
Pentru un singur lucru daca exista, din cauze sau motive datorate mie, in secunda doi imi dadeam demisia.
Sa stiti ca nu e usor sa fii directorul CNADNR. Chiar nu e usor. Muncesti cel putin 16 ore pe zi. Nu mai ai viata personala, nu mai ai nimic… Esti atacat din toate partile, iti este atacata familia. Esti facut vraiste. Si oamenii din companie la fel. Noi nu mai existam acum, noi trebuie sa raspundem la atacuri, la tot felul de scrisori de amenintare, la lucruri urate. Cat poti sa rezisti ca om?
Sa stiti ca in compania asta sunt oameni care lucreaza cu adevarat. Nu toti, ca in orice organizatie… Insa sunt foarte multi oameni care lucreaza cu adevarat si pentru ei nu merita sa-mi dau demisia.
Se face schimbul de generatie, s-a schimbat abordarea Studiilor de Fezabilitate, s-a schimbat complet viziunea asupra proiectelor. De ce sa-mi dau demisia? Care sunt esecurile mele personale?
Ca nu si-a gasit finantarea Vinci, trebuie sa-mi dau eu demisia? Ca Impregilo a lucrat prost, trebuie sa-mi dau eu demisia? Ca au aparut acele pasaje cu ursi si acelasi Impregilo nu preda la timp, iar eu contractual nu am alte parghii decat sa-l penalizez. Ce trebuia sa fac? Sa-l las sa mearga mai departe? Eu sunt adeptul masurilor radicale. Am reziliat contracte. M-am trezit cu firme in insolventa, cu asta m-am trezit.
Asta a fost istoria din 2013 si pana acum. De ce sa-mi dau demisia?
–