… invataturile lui Abraham Lincoln catre fiii sai drept-strambi
… io-te niste citate care ma bantuie de vreo doi – trei ani, de cand am inceput sa tin un curs de American Political Thought. Autorul e republicanul-pe-stil-nou Abraham Lincoln. Daca, in mitologia americana, George Washington a fost comparat (pe bune !) cu Dumnezeu-Tatal, Abraham Lincoln a fost comparat cu Iisus Hristos – Dumnezeu-Fiul (tot pe bune). Ba chiar s-a vorbit despre un Black Easter, aka Pastele Negru. Iar imaginarul colectiv e mai puternic decat va imaginati.
[Nota : Spun republican-pe-stil-nou pentru ca in istoria SUA a mai existat un partid Republican (Jefferson, Madison), din care s-au desprins Democratii Jacksonieni, etc. Lincoln a fost initial Whig … povestea partidelor politice din Statele Unite e prea complicate pentru a fi expusa aci, dar idea de baza ramane: Lincoln a fost presedintele Republican pe stil nou, i.e., ceea ce se intelege astazi prin partidul Republican in SUA. A-l critica pe Lincoln e mai rau decat a-l critica, sa zicem, pe Reagan.]
Si-atunci sa vedem ce-avea de zis Abraham Lincoln atunci, si ce au de zis republicanii de astazi. (Inca o data, pentru a nu fi prost-inteles : nu eu sustin ca tot ce a zis Lincoln se cuvine a fi citit/sorbit cu reverenta Scripturii – ca orice auto-didact era usurel incoerent logic si folosea argumentele potrivite la momentul potrivit, chiar daca uneori prezumtiile de baza se bateau cap in cap – dar republicanii de astazi nu indraznesc sa zica altceva.)
I-auzi una : “The democracy of to-day holds the liberty of one man to be absolutely nothing when in conflict with another man’s right of property. Republicans, on the contrary, are for both the man and the dollar; but in case of conflict, the man before the dollar”! (Letter of April 6, 1859 to Henry L. Pierce & others)
“Democratia de astazi sustine ca libertatea unui singur om nu reprezinta absolut nimic in momentul in care intra in conflict cu dreptul altui om la proprietate. Republicanii, in schimb, sunt si pentru om si pentru dolar ; dar in situatia unei confruntari, omul se cuvine sa aiba intaietate inaintea dolarului ». (Traducerea mea – aveti a ma ierta.)
I-auzi doua : “Labor is prior to, and independent of capital. Capital is only the fruit of labor, and could never have existed if labor had not first existed. Labor is the superior of capital, and deserves much the higher consideration.” (First Annual Message to Congress, December 3, 1861)
“Munca vine inainte si e independenta de capital. Capitalul e doar rezultatul muncii si n-ar putea exista daca mai intai n-ar exista munca. Munca e superioara capitalului si merita o mult mai mare apreciere ».
[Nota : Daca cei de la CriticAtac nu-mi dau acum o bere, nu stiu cand imi mai dau. Ce sa fac ? Mie drag Platon, dar mai drag imi e adevarul.]
Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro