Inventie „sponsorizata” dintr-o bursa studenteasca
Daniel Gheorghe Lupea, student la Calculatoare, si-a cheltuit bursa pe ultimele luni pentru a realiza o platforma miniaturala de monitorizare GSM/GPS
Un student din anul V al sectiei de Automatizari si Calculatoare din cadrul Facultatii de Inginerie “Herman Oberth“ din Sibiu a creat o platforma de mici dimensiuni destinata monitorizarii si avertizarii electronice, care foloseste infrastructura GSM/GPS disponibila la aceasta ora.
Daniel Gheorghe Lupea sustine ca acest sistem de monitorizare wireless poate avea in viitor aplicatii din-tre cele mai diverse, de la monitorizarea cu exactitate GPS, de la mari distante, a unor vehicule aflate in trafic, a copiilor mici sau a persoanelor in varsta, pana la monitorizarea traseului unor animale salbatice protejate de lege.
Potrivit studentului, sistemul poate fi construit fara costuri mari, daca va fi asimilat in pro-ductia de serie.
“Sistemul de monitorizare si avertizare utilizand infrastructura GSM/GPS” a castigat premiul I la Concursul de proiecte studentesti destinate companiilor, “Studenti si Tehnologii”, organizat, la inceputul acestei luni, de membrii Catedrei de Automatizari si Calculatoare din cadrul Facultatii de Inginerie.
Platforma electronica propusa de Daniel Gheorghe Lupea, reduce dimensiunile acestor echipamente de urmarire GSM/GPS, suficient de mult astfel incat ele sa poata fi instalate fara sa ocupe un spatiu mare. “Ceea ce aduce nou acest sistem nu este ideea, este platforma electronica care il face operabil.
Are dimensiuni mici, consum mic de energie si, in functie de utilitate, poate fi instalata fara probleme in locatia aleasa de utilizator”, a declarat Daniel Gheorghe Lupea. Studentul sibian a spus ca a realizat acest proiect in doi ani si ca toate costurile de asamblare le-a suportat din resursele financiare proprii.
“Am bagat cateva burse studentesti in aceasta platforma, dar nu imi pare rau. In final, cred ca am cheltuit aproape doua sute de euro si mult timp liber. Cred ca sistemul este perfectibil in continuare”, spune tanarul inventator.
CONCURS
Un numar de 32 de proiecte tehnologice si solutii inovative in domeniul informaticii pentru companii au fost prezentate saptamana trecuta in cadrul Concursului organizat de Catedra de Calculatoare si Automatizari din cadrul Facultatii de Inginerie “Hermann Oberth“ din Sibiu.
“Apreciez ca acest concurs studentesc de proiecte, ajuns la ce-a de-a doua editie, a fost un succes. La mica noastra festivitate de premiere am vazut pe fata acestor tineri studenti si elevi expresia unei bucurii sincere, era bucuria pe care tinerii o simt atunci cand realizarile lor sunt apreciate si incurajate”, a declarat profesorul Ioan Z. Mihu, seful Catedrei care a organizat competitia.