Sari direct la conținut

INVESTIGAȚIE. STS confirmă: A atribuit două mari contracte cu echipamente Cisco în cea mai mare investiție IT a statului / Câștigătorii, suspectați de trucarea de licitații

HotNews.ro
Servicii publice in cloud, Foto: Nmedia / Dreamstime.com
Servicii publice in cloud, Foto: Nmedia / Dreamstime.com

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) confirmă dezvăluirile din investigația HotNews.ro privind achiziția de echipamente Cisco la cloudul privat guvernamental, cea mai mare investiție IT a statului cu finanțare de peste 560 milioane de euro din PNRR. Două mari contracte au fost atribuite deja, iar firmele câștigătoare se numără printre cele 13 companii investigate recent de Consiliul Concurenței pentru posibila trucare de licitații IT cu echipamente Cisco.

Două din cele șase mari contracte IT atribuite deja de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) pentru realizarea cloudului privat guvernamental „presupun și livrări de echipamente CISCO”, se arată într-un răspuns transmis de STS la solicitarea HotNews.ro.

Metaminds și Datanet Systems au câștigat două contracte STS în care vor furniza și echipamente Cisco

Un prim contract cu echipamente Cisco, în valoare de peste 103,7 milioane de lei (fără TVA), a fost câștigat în 28 septembrie 2023 de Metaminds, firmă care a precizat pentru HotNews.ro că se află în top 3 parteneri de tehnologie Cisco în România.

Achiziția vizează furnizarea de echipamente „echipamente și module pentru infrastructura de comunicații WAN, inclusiv servicii de instalare, configurare, punere în funcțiune, operaționalizare și instruire”.

Pentru același contract au mai depus oferte: Datanet Systems și Trencadis Corp în asociere cu Arctic Stream.

Al doilea contract cu echipamente Cisco, cu o valoare totală de 62,3 milioane de lei (fără TVA), a fost câștigat tot la finalul lunii septembrie a anului trecut de Datanet Systems, firmă aflată în top 10 integratori de sisteme IT&C din țară.

Acest contract, spune STS, a vizat doar „componenta de distribuție servicii VPN” (Lotul 3) dintr-o procedură de achiziții împărțită în mai multe loturi de produse și servicii. 

Pentru același lot 3 au mai depus oferte: Metaminds, Dendrio Solutions și Arctic Stream.

Toate aceste firme sunt investigate acum de Consiliul Concurenței pentru posibile înțelegeri anticoncurențiale la atribuirea unor licitații care au vizat sisteme IT publice în care sunt furnizate și echipamente Cisco.

Licitație de peste 570 milioane de lei, în derulare. Metaminds și Trencadis Corp – ofertă în asociere

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a mai precizat pentru HotNews.ro că mai are în derulare alte două mari proceduri de achiziții tot pentru implementarea infrastructurii de cloud guvernamental.

Pentru că licitațiile nu sunt finalizate, nu se știe încă ce echipamente și soluții vor fi livrate de firmele care vor câștiga aceste contracte.

La cea mai mare dintre aceste două licitații, un contract estimat la peste 570 milioane lei, firmele Metaminds si Trencadis Corp au depus ofertă în asociere, deși la alte contracte pe care le-au câștigat de la STS au concurat și au ofertat separat. La această licitație mai sunt alte 6 oferte, toate de la asocieri de firme.

La cea de-a doua licitație în derulare, contract estimat la peste 91,1 milioane de lei, STS a primit o singură ofertă de la o asociere de firme în frunte cu Synotech Global Services România.

„STS, în calitate de partener și beneficiar în cadrul investiției „Implementarea infrastructurii de Cloud Guvernamental”, derulează procedurile de atribuire a contractelor de achiziție publică, în conformitate cu legislația națională incidentă în domeniu. 

Modalitatea de participare a operatorilor economici la procedurile derulate de instituția noastră, în mod individual sau în asociere, este strict opțiunea acestor operatori economici. 

Rolul STS constă doar în elaborarea și publicarea în SEAP a documentațiilor de atribuire necesare îndeplinirii atribuțiilor legale ale instituțiilor, respectiv la evaluarea ofertelor depuse în conformitate cu prevederile legale în domeniul achizițiilor publice. Orice altă informație excede competența instituției noastre”, mai arată STS.

Cum se împarte cea mai mare investiție IT a Statului între firme suspectate de trucarea unor licitații

O investigație HotNews.ro a arătat recent cum se împart sute de milioane de euro din PNRR pentru realizarea cloud-ului privat guvernamental, platformă IT care ar trebui să găzduiască zeci de sisteme informatice publice și să furnizeze servicii electronice către populație până la jumătatea anului 2026.

Trei instituții sunt responsabile de împărțirea banilor pentru dezvoltarea cloudului privat guvernamental: Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și Serviciul Român de Informații (SRI).

Cei mai mulți bani sunt pe mâna STS, care trebuie să doteze 4 centre de date în București, Brașov, Sibiu și Timiș cu echipamente și soluții IT&C care vor furniza servicii cloud către instituțiile și autoritățile centrale ale statului român.

STS a precizat pentru HotNews.ro că a demarat până acum 8 licitații, dintre care 6 au fost deja atribuite, iar valoarea contractelor este de aproape 400 milioane de lei. Alte două licitații, una în valoare de peste 500 de milioane de lei, iar alta de aproape 100 milioane de lei, sunt în derulare. Vor urma alte 4 licitații în perioada 2024-2025.

Datele analizate de HotNews.ro arată că 3 firme IT, respectiv Metaminds, Trencadis Corp și Datanet Systems, au câștigat peste jumătate din valoarea contractelor atribuite până acum de STS.

Cele trei firme sunt printre cei mai mari integratori de sisteme IT din sectorul public din România și sunt acum investigate, alături de alte 10 companii, pentru posibila trucare a unor licitații IT cu echipamente Cisco, începând cu anul 2019.

Consiliul Concurenței nu a spus ce proceduri suspectează că ar fi trucate, dar „toate licitațiile de centre de date implică și echipamente Cisco”, spun surse din industrie, fapt întărit și de cerințele unor caiete de sarcini ale unor contracte atribuite de STS.

Mai mult, sunt contracte STS atribuite sau în derulare pentru care aceste firme au concurat separat, în timp ce la altele s-au aliat și au depus oferte în asociere.

Firmele în cauză, contactate de HotNews.ro, neagă orice înțelegeri anticoncurențiale și susțin că în piața IT&C colaborarea și competiția sunt componente esențiale, iar o astfel de practică nu este deloc neobișnuită.

Consiliul Concurenței spune că va verifica toate licitațiile cu echipamente Cisco

De cealaltă parte, Consiliul Concurenței susține că firmele au dreptul legal de a depune oferte individual sau în asociere cu alți operatori, dar subliniază că va verifica situațiile pentru a stabili dacă restrângerea concurenței determinată de asociere a fost compensată de eficiența ofertei depuse.

În urma articolului HotNews.ro, Consiliul Concurenței a transmis că în cadrul investigației derulate pe piața comercializării echipamentelor IT&C din România, vor fi avute în vedere toate procedurile de achiziție publică având ca obiect comercializarea echipamentelor de tehnologia informației şi comunicaţii furnizate de către Cisco Systems Romania.

Aceasta înseamnă că va trebui să cerceteze și achizițiile demarate de STS la cloudul privat guvernamental.

Sursa foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro