Ioana Ieronim invitata la festivalul "Serile de Poezie din Struga", din Macedonia
În perioada 22-25 august, Ioana Ieronim va participa la cea de-a 52-a editie a festivalului international „Serile de Poezie din Struga”, din Macedonia, alaturi de alti 27 de poeti din intreaga lume, unde va citi o selectie de poeme din cel mai recent volum al sau, Cind strugurii se prefac in vin, aparut recent la Editura Cartea Romaneasca.
De la gradul zero al scriiturii lirice la ecouri de mit antic si reflexe multimedia, noul volum al Ioanei Ieronim difera de cartile anterioare prin asumarea propriei sentimentalitati. Daca pina acum poeta cauta „adevarurile” lumii, notate, pe cit posibil, fara distorsiuni subiective, in versurile de fata ea foloseste instrumentele expresive – libera de mode si de anxietatea influentei – intr-o aventura a autocunoasterii, o interogare de sine in teritoriul privilegiat al sentimentelor.
„Poeta greu de clasificat intr-o directie anume a poeziei contemporane. Poemele ei redimensioneaza lirismul, prin introducerea coerentei epice.” (Carmen Musat)
„Pe harta poetica a literaturii romane din ultimele decenii este foarte sus.” (Paul Cernat)
„O natura poetica adevarata, egala cu sine. Ne aflam in fata unei poete increzatoare in valorile perpetue ale vietii.” (Gheorghe Craciun)
„Viziunea poetei este intelegatoare, de o cruzime indirecta, daca pot spune asa, caci niciodata observatia nu e alterata de aprecieri si judecati. Mitologiile Ioanei Ieronim nu fac altceva decit sa valorifice comunul si derizoriul, sa identifice ratiunea lor interna de a fi.” (Nicolae Manolescu)
Ioana Ieronim a debutat editorial cu Vara timpurie, Cartea Romaneasca, 1979. A publicat peste zece volume de poezie, dintre care Egloga si Triumful Paparudei sint de poezie narativa. Cel din urma a aparut in Anglia (trad. Adam J. Sorkin, Bloodaxe, nominalizat la premiul Oxford-Weidenfeld pentru traduceri); in editie bilingva (trad. Georgiana Galateanu-Farnoaga si Sharon King, prefata de Gheorghe Craciun, Paralela 45); in Germania (trad. Dagmar Dusil, prefata de Hans Bergel). Tempo Rubato, Vinea, 2009. Poezie, eseuri, texte dramatice publicate in tara, SUA, Israel si o serie de tari europene. Participa la numeroase evenimente literare internationale si spectacole multimedia. A tradus poezie contemporana si teatru – in repertoriul curent (de la Shakespeare la americanul Tony Kushner si macedoneanul Goran Stefanovski). A redactat enciclopedii straine inainte de 1990, apoi a fost redactor la Secolul 20, atasat cultural la Washington, DC, jurnalist cultural la revista 22, director de program Fulbright-Romania. Membra USR, PEN si in conducerea revistei internationale POEM (Anglia).
„Serile de Poezie din Struga” este considerat a fi festivalul de poezie cu cea mai mare vechime din lume, prima editie avind loc in 1962. Pe linga lecturile de poezie, in cadrul festivalului vor avea loc prezentari ce carte, expozitii, simpozioane si dezbateri.
Poetii romani invitati la Serile de Poezie din Struga de-a lungul timpului: Nichita Stanescu, a obtinut premiul „Coroana de Aur” (1982), Valeriu Stancu (2009), Rodica Draginescu (2011), Marius Chelaru (2012) si Ion Deaconescu (2012).