Sari direct la conținut

Ion Dragulin, directorul Directiei Stabilitate Financiara din BNR: "Testele de stress pentru banci nu sunt foarte relevante in vreme de criza"

HotNews.ro

„BNR va aplica si in aceasta toamna teste de stress bancilor locale desi,in vreme de criza, aceste teste sunt mai putin relevante decat in conditii normale. Noi fixam conditiile care insotesc aceste teste de stress- o contractie economica de X la suta, o depreciere a leului de Y% samd, dar in economia reala lucrurile se petrec la alte viteze”, a declarat pentru Hotnews Ion Dragulin, seful Directiei de Stabilitate Financiara din Banca Centrala.

Dragulin mai spune ca desi in primavara se estimase ca bancile locale au nevoie de o finantare externa de un miliard de euro pentru a-si mentine solvabilitatea, acest indicator a crescut fara sa fie nevoie de imprumuturi, pe fondul schimbarilor aduse de criza.

„Noi estimasem de pilda ca pentru a-si mentine gradul de solvabilitate, bancile ar fi avut nevoie pana la finele acestui an de o finantare externa de un miliard de euro. Ei bine, desi solvabilitatea bancilor a crescut de atunci, nu a mai fost nevoie de acei bani.

Motivul? Un puternic efect de deleverage (reducerea gradului de indatorare) combinat cu o schimbare puternica in structura activelor. Practic, bancile finanteaza in prezent cu preponderenta Statul, unde garantia e de 100 la suta si nu are nevoie de provizionare, astfel incat cheltuielile bancii sunt mai mici decat cele estimate, iar asta le modifica si ceilalti indicatori”, a mai spus seful Directiei Stabilitate Financiara.

Dragulin a mai declarat pentru Hotnews ca, desi in perioada de maxima crestere a pietei imobiliare se banuia ca firmele de constructii lucreaza cu profituri uriase, acest lucru era foarte dificil de demonstrat in contabilitate. „Noi lucram impreuna cu Finantele si ne uitam peste conturile de profit si pierdere a unor firme care ridicau diverse complexe rezidentiale.

Credeti-ma ca apareau aproape pe pierdere, desi toti stiau ca se lucreaza cu profituri uriase. Inainte de incheierea exercitiului financiar, apareau operatiuni de imprumut intra-grup, miscari de bani intre firma mama si fiica, care reduceau la zero sau pe aproape profiturile companiilor”, a mai spus pentru Hotnews, Ion Dragulin.

Potrivit directorului din BNR, din 2010 BNR impreuna cu Institutul National de Statistica vor finaliza indicele imobiliar, un indicator cu frecventa trimestriala, care va analiza preturile din segmentul imobiliar in mai multe orase din tara.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro