Irakul, suveran cu doua zile mai devreme
Guvernul interimar irakian, condus de premierul Iyad Allawi, s-a trezit, ieri, pe neasteptate, cu mult-asteptata suveranitate, oferita de Statele Unite la capatul a 14 luni de ocupatie controversata, dar cu doua zile mai devreme decat s-ar fi asteptat irakienii de rand, insurgentii si intreaga comunitate internationala.
Printr-o ceremonie-surpriza, care s-a incheiat inainte de a fi anuntata, administratorul civil al Irakului, Paul Bremer, le-a inmanat oficialilor irakieni o scrisoare prin care consfintea transferul de putere si a plecat spre casa, lasandu-l in locul sau pe ambasadorul american la Bagdad, John Negroponte, omul care va continua sa exercite influenta Statelor Unite in regiune.
„Ziua istorica“ a Irakului, asa cum a fost ea numita de presedintele Ghazi Yawar, este umbrita insa de multe incertitudini privind viitorul tarii devastate de razboi si securitatea populatiei, a celor 160.000 de militari straini si, mai ales, a ostaticilor amenintati in fiecare zi cu noua teroare islamista – decapitarea.
In plus, ca si cum aceste probleme nu ar fi fost de ajuns, doua studii separate realizate de Asociatia de caritate Christian Aid si de liberal-democratii britanici au dezvaluit lipsa a 3,7 miliarde de dolari din banii administrati de Autoritatea Provizorie de Coalitie.
Prevazut pentru data de 30 iunie, transferul de suveranitate a fost devansat cu doua zile in special din cauza atacurilor anuntate pentru importanta zi de insurgentii irakieni, atacuri ce au crescut in intensitate in ultimele saptamani.
Chiar si asa, un atac cu obuze de mortiere, petrecut ieri dimineata, a ucis cinci persoane, printre care un copil, care se aflau pe malul fluviului Tigru, in Bagdad. In ciuda bucuriei cu care mult-asteptata suveranitate a fost intampinata, noul Guvern interimar ce va conduce tara pana la alegerile democratice, ce ar trebui sa aiba loc in 2005, se confrunta cu unele limitari ale puterii.
Mai exact, autoritatile irakiene nu pot adopta decizii politice aplicabile pe termen lung si nu ii pot controla pe cei 160.000 de militari straini care vor ramane pe teritoriul Irakului.
Alaturi de amintitele constrangeri, Guvernul interimar va avea probleme serioase in atingerea obiectivului declarat, al reinstaurarii securitatii, cea mai importanta problema a irakienilor, asa cum au aratat si sondajele de opinie.
Deocamdata, asigurarea securitatii irakienilor de rand, a oficialilor guvernamentali sau a cetatenilor straini aflati in tara este, practic, una dintre nereusitele trupelor coalitiei. Cel putin cinci persoane, un puscas marin american, un pakistanez si trei turci, se afla in mainile insurgentilor irakieni si viata lor se afla in pericol, mai ales acum, dupa neasteptata strategie a SUA.
Si daca viitorul reprezenta principala necunoscuta dupa transferul de suveranitate, doua rapoarte realizate asupra activitatii financiare a Autoritatii Provizorii de Coalitie (CPA) au dovedit ca nici trecutul nu este asa de clar precum parea.
Rapoartele redactate de Christian Aid si de Partidul Liberal Democrat din Marea Britanie au descoperit lipsa a aproape 4 miliarde de dolari din banii preluati de CPA din vanzarea petrolului irakian si varsati in Fondul pentru Dezvoltarea Irakului.
Atat asociatia umanitara, cat si liberal-democratii britanici au criticat CPA, imputernicita de ONU cu administrarea finantelor irakiene, ca nu a tinut nici o evidenta contabila a cheltuielilor pana in aprilie 2004, cu doua luni inaintea transferului de suveranitate.