Sari direct la conținut

Iranul interzice pagerele la bordul avioanelor civile, după atacul mortal cu dispozitive de comunicații explozive împotriva Hezbollah

HotNews.ro
Un bărbat ține în mână un dispozitiv walkie talkie după ce a scos bateria în timpul funeraliilor persoanelor ucise după explozia a sute de pagere în Liban, pe 17 septembrie, în suburbiile din sudul Beirutului, pe 18 septembrie 2024. / FOTO: ANWAR AMRO / AFP / Profimedia
Un bărbat ține în mână un walkie talkie după ce a scos bateria, în timpul funeraliilor celor uciși în explozia în masă a pagerelor (FOTO: ANWAR AMRO / AFP / Profimedia)

Aviația civilă iraniană a interzis pasagerilor să poarte pagere și stații radio la bord, a anunțat sâmbătă agenția de presă Isna, după ce valurile de explozii care au afectat dispozitivele de comunicații ale membrilor Hezbollah în Liban de la mijlocul lunii septembrie au făcut zeci de morți, relatează AFP.

„Toate dispozitivele de comunicare, cu excepția telefoanelor, sunt interzise la bord (…)”, a raportat Isna, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Aviației Civile Iraniene, Jafar Yazerlo.

Pe 17 septembrie, exploziile simultane de pagere folosite de Hezbollah, o mișcare islamistă libaneză pro-iraniană, au făcut zeci de morți și mii de răniți în Liban. O zi mai târziu, un nou val de explozii a vizat stațiile de emisie-recepție folosite de membrii Hezbollah. Acțiunea, atribuită Israelului, a creat un val de panică nemaivăzut până atunci, atât în rândul militanților Hezbollah, a iraniernilor care îi susțin, cât și în rândul civililor.

Apoi, în 27 septembrie Israelul l-a eliminat într-o lovitură aeriană asupra Beirutului pe Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah de peste trei decenii.

Pagerele și stațiile de emisie-recepție permit primirea de mesaje și alerte sonore folosind propria frecvență radio, în afara rețelelor de telefonie mobilă, fără riscul de a fi ascultat.

Cea mai mare companie aeriană din Orientul Mijlociu, Emirates, cu sediul în Dubai, a luat o decizie similară la începutul lunii octombrie.

La 1 octombrie, Gardienii Revoluţiei au anunţat că lansarea a aproximativ 200 de rachete balistice către Israel era o măsură de represalii faţă de asasinarea lui Nilforoushan, Nasrallah şi a liderului mişcării islamiste palestiniene Hamas Ismail Haniyeh, în iulie.

Israelul a promis ulterior că urmează să riposteze.

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a dat asigurări că atacul israelian va fi ”mortal, precis şi surprinzător”.

Teheranul spus că este ”pregătit”.

INTERVIURILE HotNews.ro