Sari direct la conținut

Irlanda de Nord reia controalele post-Brexit după amenințarea vameșilor

HotNews.ro
Irlanda de Nord, Foto: Google Maps
Irlanda de Nord, Foto: Google Maps

Controalele post-Brexit suspendate acum o săptămână din cauza temerilor pentru siguranța ofițerilor vor fi reluate de miercuri, a declarat marți guvernul local, potrivit AFP.

Potrivit Ministerului Agriculturii din Irlanda de Nord, controalele asupra produselor agroalimentare care au fost suspendate în porturile Larne și Belfast vor fi „reluate treptat” de miercuri.

Agenții, locali și din Uniunea Europeană, s-au retras din cauza temerilor că vor fi vizați de violențe, pe fondul tensiunilor din jurul protocolului care a introdus controalele, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie în provincia britanică cu 1,9 milioane de locuitori.

Conform condițiilor protocolului, care face parte din acordul de Brexit negociat între Londra și Bruxelles, Irlanda de Nord rămâne de facto în uniunea vamală europeană și pe piața unică a mărfurilor, introducând astfel controale asupra mărfurilor.

Această soluție a fost adoptată pentru a evita reinfiintarea infrastructurii de frontieră între provincia britanică și Republica Irlanda, puncte de frecare pe parcursul a trei decenii sângeroase dintre unioniști și republicani care s-au încheiat în 1998.

Dar aceste noi dispoziții au dus la probleme de aprovizionare în supermarketuri și i-au enervat pe unioniști, care văd aceste controale ca o graniță în Irlanda.

Potrivit ministrului de stat britanic Michael Gove, aceste tulburări sunt asemănătoare „turbulențelor” în timpul decolării unui avion. „La sfârșitul zilei, însoțitoarele de zbor vă spun că vă puteți desface centura de siguranță și vă puteți bucura de un gin tonic cu alune”, a folosit această metafora marți în fața unei comisii parlamentare.

El a criticat UE pentru că a adăugat gaz pe foc, dorind recent să suspende protocolul de control al exportului de vaccinuri anti-Covid, înainte de a se răzgândi în cele din urmă în fața protestelor.

O petiție împotriva controalelor și în favoarea revenirii la comerțul liber a obținut 137.000 de semnături.

ARHIVĂ COMENTARII
Andy500 • 2023-07-05 13:39:06
Poate ar fi bine sa mute si statiile meteo mai in afara orasului. Pe masura ce se defriseaza si se betoneaza mai multe suprafete, evident ca si temperaturile medii cresc. Un avantaj major al furtunilor violente, e ca transforma caldura in lucru mecanic, adica iti iau casa, dar scade temperatura globala. Si faptul ca e mai mult CO2 in atmosfera e bun pentru inmultirea algelor marine, care produc cea mai mare cantitate de oxigen si stocheaza CO2 pe fundul oceanelor.
13 13
TheBorg • 2023-07-05 16:37:55
Incredibil câte voturi pozitive. Trebuie plecat urgent din tara asta.
10 6
Gogu_cel_viteaz • 2023-07-06 08:49:02
du-te in Rusia sau China, ca aia au promovat masiv panicardisme de genul "daca vestul nu isi distruge economia si saraceste populatia in 5 ani va fi prea tarziu iar planeta va lua foc".
0 3
Landser • 2023-07-05 13:46:27
Si cam cat ar trebui sa fie in Africa? Sa vina moşu' călare pe ren!?
8 17
Gogu_cel_viteaz • 2023-07-06 08:50:54
wow. Maine o sa ne spuneti ca apa din oceane e sarata?
0 3
INTERVIURILE HotNews.ro