Isărescu: Așteptăm un program credibil de corecție, sprijinit politic, acceptat social și coerent / Cu 8% deficit extern nu ai cum trăi fără tensiuni economice care se duc în plan social
Ne așteptăm la un program de corecție coerent cu sprijin politic puternic, pentru că orice corecție este o strângere a curelei, a spus luni Guvernatorul Băncii Naționale, la prezentarea Raportului privind inflația. El a apreciat că nu orice strângere a curelei este dureroasă. „Se poate concepe și o strângere a curelei cu o dietă sănătoasă, și atunci atât durerea va fi mai mică, iar efectul va fi mai bun. Pe scurt, așteptăm un program credibil de corecție că să fie și sprijinit politic, acceptat social și coerent din punct de vedere macroeconomic, ca să putem cupla la el politica monetară”, mai spune Mugur Isărescu.
„Când s-a făcut ajustarea anterioară, s-a făcut în principal pe bază de TVA, cu toate că inițial au spus că se va face și pe partea de venituri”, a adăugat Guvernatorul BNR. „Până la urmă s-a ajuns la TVA majorat. Iar TVA-ul are impact inflaționist, se duce în prețuri imediat”, a mai precizat el.
Atâta vreme cât ai un deficit public mai mare decât creșterea economică, datoria publică crește
Problema deficitului este dinamica și mărimea lui. Ca lucrurile să intre pe o corecție credibilă, trebuie ca dinamica deficitului să fie în jos, explică Guvernatorul. „Asta pentru ca piețele să-l considere credibil. Că acum nu ne finanțăm de la organismele financiare și de la Uniunea Europeană decât parțial. Ne finanțăm de pe piețe”, mai spune Isărescu.
Atâta vreme cât ai un deficit public mai mare decât creșterea economică, datoria publică crește, consideră numărul 1 din BNR. „Cu 8% deficit extern nu avem cum să trăim în perioada următoare fără tensiuni economice și financiare puternice, care se duc și în plan social și în plan politic”, crede Isărescu.
„Sursa datoriei publice și probleme de finanțare sunt generate de deficit. Păi ne permitem să creăm o criză majoră, să nu-l finanțăm? Că ajungem la problemele anilor ’90. Vorbiți cu o persoană care în anii ’90 umbla după 100-200 de milioane de dolari în mod disperat. Iar atunci datoria publică era aproape zero și deficitul public nu știu dacă ajungea la 3%“, își amintește Guvernatorul.
Iar această problemă a deficitului nu e de ieri, de azi. „A mișca problema de la un Guvern la altul nu e cea mai fericită abordare. Dar asta e politica. Noi nu ne putem băga în politică, evităm, pe cât este posibil, ca această instituție să intre în dezbaterea electorală, dar dinamica deficitului public și, mai ales afișarea acestui grad de neputință din partea țării… Noi anunțăm că micșorăm deficitul, dar de fapt el se majorează. Asta contează chiar mai mult decât datoria”, conchide Isărescu.