Sari direct la conținut

Isărescu: Multe dezbateri, reforme fiscale, se fac fără cifre! Soluțiile sunt politice, dar la bază trebuie să stea cifrele

HotNews.ro
Mugur Isarescu, Foto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu
Mugur Isarescu, Foto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu

​Avem o presiune a timpului pentru a reduce dezechilibrele din economie. Această presiune are o componentă de stabilitate politică, una de coeziune socială- măsurile pe care Guvernul le va lua vor trebui să păstreze coeziunea socială și să pregătească țara pentru alegerile de anul viitor. Și mai e și componenta fiscală, a spus vineri Guvernatorul BNR la o dezbatere pe marginea modificărilor fiscale.

BNR va sprijini orice soluție va ieși din această dezbatere, a mai spus Guvernatorul. „Dezbaterea este singurul laborator al economiștilor. Trebuie mai întâi să dezbatem” În virtutea acestei credințe găzduim azi această dezbatere a The Tax Institute. Este extrem de greu uneori, spunea profesorul Murgescu, să spui lucrurile complicate într-o manieră simplă. M-am uitat în grabă peste studiul prezentat astăzi și spun cu convingere că de asemenea dezbateri avem nevoie. Multe dintre dezbateri- reforme fiscale etc- se fac fără cifre” Soluția va fi una politică, dar la bază trebuie să stea cifrele”, a explicat Isărescu.

O echipă de experți în fiscalitate, coordonată de avocatul Gabriel Biriș prezintă vineri premierului Ciolacu și Guvernatorului Isărescu o analiză a repetatelor modificări ale Codului Fiscal dar și impactul acestora în societate.

„Practic, dupa 7 ani și jumătate s-a ajuns ca doar 47,6 % din alineatele Noului Cod Fiscal să rămână în forma inițială. Mai mult, cele mai importante modificări au fost aduse în perioada 2017 – 2019, de chiar autorii Noului Cod Fiscal, ceea ce este cel puțin nepotrivit și arată o anume superficialitate în redactarea noului Cod Fiscal”, se arată în analiză.

Acest studiu a fost realizat în perioada martie – iunie 2023 de o echipa formata din fondatorii Tax Institute – Gabriel Biriș (avocat), Ruxandra Jianu (consultant fiscal), Ana Bobirca (conferențiar univ. dr., ASE), împreuna cu Roxana Voicu-Dorobanțu (conferențiar univ. dr., ASE), Paul Chichernea (avocat, consultant fiscal), Filip Cucu (consultant fiscal).

Autorii țin să mulțumească lui Valentin Lazea (economist-șef, Banca Naționala a României), Delia Catarama (conferențar univ. dr., ASE, consultant fiscal și Tax Partner – Viboal), Dan Manolescu (Președinte, Camera Consultanților Fiscali), Gabriel Sincu (Managing Partner, TMF Group) și lui Niculai Sichin (Head of Tax, OMV Petrom) pentru amabilitatea de a revizui acest studiu și pentru calitatea comentariilor trimise.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro