Sari direct la conținut

Istoricul grevelor din sistemul bancar local

Dan Popa's Weblog

Primii angajati din banci care au amenintat cu greva au fost cei de la CEC. Se intampla in 2005, iar de atunci incoace au trecut prin faze asemanatoare angajatii Raiffeisen, BRD, BCR si cei ai inca vreo doua banci mici. Culmea este ca majoritatea grevelor au avut la baza revendicari de natura financiara, desi potrivit INS, salariile din sistemul bancar sunt printre cele mai ridicate.

1. CEC – 2005

Hotarati sa declanseze prima greva din sistemul bancar, salariatii CEC pun la indoiala performanta managementului. Matei Bratianu: “De doi ani sunt platiti directori si angajati ai Directiei de carduri, desi CEC nu a emis niciodata o carte de credit”. Reprezentantii sindicatelor din CEC sustin ca in cazul in care salariile celor 9.000 de angajati nu vor fi majorate cu 25 la suta, mai mult decat dublu fata de oferta administratiei, incetarea activitatii la sucursalele CEC va deveni o certitudine.

2. Raiffeisen Bank – 2005

Consiliul de coordonare al Sindicatului Raiffeisen Bank a luat decizia de a organiza protestul, incepand de astazi, intrucat administratia a luat “decizii abuzive si unilaterale” si in defavoarea salariatilor. Sindicalistii se refera la restructurarea salariatilor din unele compartimente ale bancii fara respectarea legii si a contractului colectiv de munca la nivel de unitate, la programul de lucru, la discriminarea salariatilor privind modul de evaluare si stimulare a acestora, dar si la refuzul sistematic de a dialoga cu sindicatul, potrivit Mediafax. Sindicalistii cer administratiei initierea si mentinerea unui dialog permanent intre sindicat si patronat, inclusiv obligatia patronatului de a invita delegatii alesi ai sindicatului la sedintele Consiliului de Administratie. Ei mai solicita respectarea programului de lucru de opt ore si a numarului de ore suplimentare prevazute de lege, afisarea orarului de lucru la toate sucursalele si agentiile din tara, anularea deciziilor de concediere emise fara consultarea sindicatului, precum si stabilirea de comun acord a criteriilor de evaluare, stimulare si promovare a salariatilor.

3. BRD – 2008

A doua mare banca din Romania avea pregatita pentru inceputul acestui an o initiativa grevista, sindicatul BRD amenintand ca ar putea declansa o greva pe fondul refuzului patronatului de a negocia noi salarii. “De doi ani nu ni s-au marit deloc salariile si nici primele. Foarte multi colegi au plecat deja la banci mai mici pentru ca li se ofera salarii duble. La noi nu s-a schimbat nimic si nici nu exista vointa din partea sefilor pentru a se negocia ceva”, a declarat un sindicalist din tara. Un alt angajat al bancii confirma tensiunile. ”Noi nu avem prima de Craciun si Paste ci doar una generala de Sarbatori, dar si aceasta a ramas la fel de mica pe cit era in 2005. In plus, nu exista un pachet competitiv de stimulente, desi ni se cere de multe ori sa lucram peste program”, ne-a declarat un alt angajat.

4. BCR – 2008

Presedintele Federatiei Sindicatelor Independente din BCR, Ciprian Ionescu, a declarat marti ca angajatii BCR vor intra de miercuri intr-o greva japoneza de trei zile, nemultumiti de programul de lucru, neplata orelor suplimentare, nerespectarea repausului saptamanal si inegalitatile salariale. “Majoritatea salariatilor BCR isi incep munca la ora 9:00 si o termina in jurul orei 20:00, fara a li se plati orele suplimentare sau a fi compensate cu timp liber. Foarte multi angajati si-au luat concedii medicale din cauza stresului prea mare”, a spus Ionescu. Liderul sindical a precizat ca angajatii BCR cu un an sau doi vechime au salarii aproape duble fata de cei cu vechime mai mare, desi fac aceeasi munca. Ionescu a adaugat ca grilele de salarizare elaborate de patronat ar trebui sa fie obligatorii, dar sunt doar orientative.

Si salariatii BCR Asigurari se pregatesc sa declanseze conflictul de munca, daca nu va fi semnat contractul colectiv de munca.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro