Sari direct la conținut

Jeffrey Franks: Galagia politica din Romania, unul dintre motivele pentru care nu a revenit increderea

HotNews.ro

Galagia politica din Romania si problemele din restul Europei sunt motivele principale pentru care increderea populatiei nu a revenit, dar perceptia se va schimba odata cu revenirea economiei, cresterea salariilor si scaderea somajului, a declarat pentru Mediafax Jeffrey Franks, seful misiunii FMI.

„Unul din motivele pentru care increderea nu si-a revenit in totalitate este ca oamenii se uita si la restul Europei, iar acest lucru nu le da incredere. Poate fi, insa, si o chestiune de galagie politica, aici in Romania. Increderea oamenilor in activitatea economica va fi restaurata atunci cand ei vor vedea ca salariile cresc, somajul scade, iar odata cu revenirea cresterii economice se va construi un cerc virtuos”, a spus Franks.

Intrebat daca increderea are legatura cu capacitatile profesionale ale guvernantilor, si daca Romania nu ar trebui sa urmeze exemplul Bulgariei in aceasta materie, Franks s-a limitat in a spune ca nu poate comenta pe marginea acestui subiect, nefiind in masura sa compare popularitatile politice.

„Dar ceea ce pot spune este ca, intr-adevar, in tarile in care exista mai multa galagie politica increderea este mai mica. Galagia politica este o expresie pe care economistii o folosesc atunci cand apare incoerenta in discursurile politice, ceea ce duce ulterior la slabirea increderii in economie”, a continuat Franks.

Fondul Monetar International a incheiat luni a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv si va propune board-ului eliberarea unei noi transe in valoare de aproximativ 490 milioane de euro. Sedinta board-ului a fost planificata pentru jumatatea lunii decembrie.

In conferinta de presa de luni care a marcat incheierea misiunii, Franks a aratat ca Guvernul a convenit cu FMI si Comisia Europeana sa inghete salariile si pensiile in sectorul public, dar sa le poata majora limitat la mijlocul anului viitor, daca evolutia de pana atunci a veniturilor bugetare va permite acest lucru.

Totodata, institutiile financiare au redus puternic prognoza de crestere economica pentru anul viitor, iar noile estimari se situeaza in intervalul 1,8-2,3%.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro