Sari direct la conținut

Joe Biden este „mai hotărât decât oricând” să îl învingă pe Trump, spune echipa de campanie a președintelui democrat

HotNews.ro
Joe Biden este „mai hotărât decât oricând” să îl învingă pe Trump, spune echipa de campanie a președintelui democrat
Președintele SUA, Joe Biden FOTO: Kyle Mazza / AFP / Profimedia

Echipa de campanie a președintelui Joe Biden pentru alegerile prezidențiale din noiembrie a declarat joi noaptea că liderul democrat este mai „hotârât decât oricând” să îl învingă pe contracandidatul său republican Donald Trump, ignorând astfel apelurile tot mai vocale privind retragerea sa din cursă, relatează The Hill.

Jen O’Malley Dillon, șeful de campanie a lui Biden, a încercat să îl lege pe Trump de controversatul Proiect 2025, un plan de măsuri conservatoare extreme redactat de politicieni și ideologi apropiați de Partidul Republican și fostul președinte.

„În noaptea aceasta Donald Trump a bătut câmpii timp de peste o oră și nici măcar nu a menționat o dată Proiectul 2025”, acuză Dillon într-un comunicat remis presei după discursul ținut de Trump la Convenția Națională Republicană, cel în care a acceptat nominalizarea oficială a partidului său pentru alegerile prezidențiale ce vor avea loc pe 5 noiembrie.

„El nu a menționat cum a provocat durere și cruzime asupra femeilor din America prin răsturnarea Roe v. Wade”, a continuat Dillon, referindu-se la decizia istorică din iunie 2022 a Curții Supreme de la Washington, care a eliminat protecția la nivel federal pentru avort, permițând astfel statelor constituante ale SUA să interzică întreruperile de sarcină la nivel local.

Conservatorii se bucură de o majoritate de 6 la 3 judecători în Curtea Supremă a SUA, 3 dintre magistrați fiind numiți în funcție de Donald Trump în timpul mandatului său dintre 2016 și 2020.

„El a încercat să găsească probleme cu America, nu să ofere soluții. Dar, în fond, Donald Trump a fost cel care ne-a distrus economia, furat din drepturile noastre și a dezamăgit familiile din clasa mijlocie”, a continuat comunicatul remis de tabăra democrată.

Echipa lui Biden spune că el apără democrația, dar campania sa e în corzi

Dillon a argumentat în schimb că președintele Joe Biden candidează pentru „o America în care apărăm democrația, nu o diminuăm. În care ne restabilim drepturile și protejăm libertățile, nu le luăm. Mizele nu au fost niciodată mai mari”.

„Președintele Biden este mai hotârăt decât oricând să îl învingă pe Donald Trump și agenda sa Proiectul 2025 în noiembrie”, a subliniat șeful de campanie al liderului democrat în vârstă de 81 de ani.

Echipa sa a anunțat mai devreme joi că Biden a fost testat pozitiv pentru COVID-19 și că se va retrage în statul Delaware până se va recupera.

Îmbolnăvirea sa a venit ca o nouă lovitură pentru echipa democrată în condițiile în care Biden a fost nevoit să își suspende activitățile de campanie tocmai când Donald Trump se bucură de un val de popularitate după tentativa eșuată de asasinare a sa și după ce și-a anunțat candidatul pentru funcția de vicepreședinte.

Înregistrări video distribuite joi pe rețelele de socializare au arătat cum Biden a avut dificultăți atât la îmbarcarea, cât și coborârea din Air Force One, avionul prezidențial cu care s-a deplasat în Delaware. Susținătorii lui Trump au distribuit pe larg aceste imagini pentru a arăta din nou fragilitatea fizică a președintelui octogenar.

Cei mai importanți democrați din Congres i-ar fi cerut lui Biden să se retragă din cursa electorală

ABC News și alte televiziuni din SUA au transmis joi, citând surse din conducerea Partidului Democrat, că senatorul Chuck Schumer s-a alăturat celor care i-au cerut în privat lui Biden să se retragă din cursa prezidențială și să lase locul unui candidat cu șanse mai mari să îl învingă pe Donald Trump la alegerile din noiembrie.

Schumer este liderul Partidului Democrat în Senat, cameră controlată de democrați. Apelul său ar fi venit după ce anterior și Nancy Pelosi, fostul speaker democrat al Camerei Reprezentanților, l-a îndemnat pe Biden să aibă în vedere retragerea din cursă. Deși Pelosi a renunțat la funcție în 2023, ea este considerată în continuare cea mai influentă democrată din camera inferioară a Congresului american.

Deși așa-zisul „establishment” al Partidului Democrat a strâns inițial rândurile în spatele lui Biden, liderii formațiunii politice sunt acum foarte îngrijorați că el nu va pierde doar alegerile prezidențiale, ci va afecta grav și cursa pentru Congres.

Deși rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA va fi cel care va ține prima pagină a ziarelor din restul lumii, Statele Unite organizează pe 5 noiembrie și alegeri parțiale pentru Congres, așa-zisele alegeri „midterm”, la jumătate de mandat a legislativului american.

Conducerea Partidului Democrat se teme că prestația slabă a lui Biden în timpul campaniei electorale și aparenta sa inabilitate de a recupera decalajul din sondaje față de Trump va afecta și șansele democraților care candidează pentru Congres.

Una dintre cele mai mari îngrijorări ale democraților este că, dacă vor pierde controlul asupra Senatului, vor rămâne și fără una dintre ultimele pârghii pe care le pot folosi pentru a încerca să țină în frâu o nouă administrație Trump la Casa Albă.

INTERVIURILE HotNews.ro