Sari direct la conținut

VIDEO Joe Biden, dificultăți la îmbarcarea și coborârea din Air Force One după ce a fost testat pozitiv pentru COVID

HotNews.ro
VIDEO Joe Biden, dificultăți la îmbarcarea și coborârea din Air Force One după ce a fost testat pozitiv pentru COVID
Președintele Joe Biden coborând din avionul prezidențial Air Force One, FOTO: Manuel Balce Ceneta / AP / Profimedia

Președintele american Joe Biden a părut nesigur pe picioare în timp ce s-a îmbarcat în avionul prezidențial Air Force One miercuri, având dificultăți și la coborârea în statul Delaware, unde va rămâne pentru a se recupera după ce a fost diagnosticat cu COVID-19, relatează mass-media americană.

Casa Albă a anunțat că președintele democrat a fost testat pozitiv miercuri de COVID-19 în timp ce vizita Las Vegas și s-a autoizolat după ce a prezentat simptome ușoare.

„El este vaccinat și a făcut și rapel și se confruntă cu simptome ușoare, a declarat Jean-Pierre.

În timp ce se urca la bordul Air Force One pentru a pleca din Las Vegas pentru a se recupera în Delaware, Biden a declarat jurnaliștilor: „Bine, mă simt bine”.

Dar a urcat scările încet, ținându-se strâns de balustradă și oprindu-se după câteva trepte și din nou spre capătul lor.

O înregistrare video cu momentul a fost pe larg răspândită pe rețelele de socializare de susținătorii rivalului său republican Donald Trump, care l-au criticat de asemenea pe Biden fiindcă nu poartă o mască de protecție deși a fost diagnosticat cu COVID.

Air Force One a aterizat miercuri seara în Delaware, o înregistrare video cu momentul coborârii lui Biden din avionul prezidențial arătând dificultăți asemănătoare. El se oprește la un moment dat și ia mâna de pe balustrada scărilor, aparent pentru a arăta că nu are probleme. Însă apoi coboară la fel de încet, fiind atent la pașii săi:

În timpul mandatului său Biden a avut mai multe incidente în care s-a împiedicat și uneori a căzut pe scările Air Force One, imagini folosite de rivalii săi politici, în special Donald Trump.

Susținătorii lui Trump au amintit acum pe rețelele de socializare de o altă înregistrare video surprinsă imediat după dezbaterea dezastruoasă avută de Biden cu contracandidatul său republican pe 28 iunie.

Înregistrarea respectivă s-a viralizat pe rețelele de socializare, ea arătând cum președintele democrat în vârstă de 81 de ani a fost ajutat de soția sa, Jill, să coboare de pe scena dezbaterii. Biden a coborât greu de pe scenă, deși aceasta avea doar două trepte mici.

„Video cu zoom pe Jill Biden conducându-l pe Joe de pe scena dezbaterii. Este o nebunie”, nota atunci unul din criticii săi pe rețelele de socializare.

Axios și alte site-uri americane specializate pe politică notează că diagnosticul cu COVID al lui Biden vine în cel mai nefericit moment posibil, el fiind nevoit să își suspende activitățile de campanie tocmai când Donald Trump se bucură de un val de popularitate după tentativa eșuată de asasinare a sa și după ce și-a anunțat candidatul pentru funcția de vicepreședinte.

Tot mai multe apeluri ca Biden să se retragă din cursa pentru președinție

În același timp, ABC News și alte televiziuni din SUA transmit, citând surse din conducerea Partidului Democrat, că senatorul Chuck Schumer s-a alăturat celor care i-au cerut în privat lui Biden să se retragă din cursa prezidențială și să lase locul unui candidat cu șanse mai mari să îl învingă pe Donald Trump la alegerile din noiembrie.

Schumer este liderul Partidului Democrat în Senat, cameră controlată de democrați. Apelul său ar fi venit după ce anterior și Nancy Pelosi, fostul speaker democrat al Camerei Reprezentanților, l-a îndemnat pe Biden să aibă în vedere retragerea din cursă. Deși Pelosi a renunțat la funcție în 2023, ea este considerată în continuare cea mai influentă democrată din camera inferioară a Congresului american.

Deși așa-zisul „establishment” al Partidului Democrat a strâns inițial rândurile în spatele lui Biden, liderii formațiunii politice sunt acum foarte îngrijorați că el nu va pierde doar alegerile prezidențiale, ci va afecta grav și cursa pentru Congres.

Deși rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA va fi cel care va ține prima pagină a ziarelor din restul lumii, Statele Unite organizează pe 5 noiembrie și alegeri parțiale pentru Congres, așa-zisele alegeri „midterm”, la jumătate de mandat a legislativului american.

Conducerea Partidului Democrat se teme că prestația slabă a lui Biden în timpul campaniei electorale și aparenta sa inabilitate de a recupera decalajul din sondaje față de Trump va afecta și șansele democraților care candidează pentru Congres.

Una dintre cele mai mari îngrijorări ale democraților este că, dacă vor pierde controlul asupra Senatului, vor rămâne și fără una dintre ultimele pârghii pe care le pot folosi pentru a încerca să țină în frâu o nouă administrație Trump la Casa Albă.

INTERVIURILE HotNews.ro