Sari direct la conținut

Joe Biden şi Ursula von der Leyen s-au angajat să coopereze pentru garantarea securităţii energetice a Europei şi a Ucrainei

HotNews.ro
Ursula von der Leyen si Joe Biden, Foto: Valeria Mongelli / AFP / Profimedia
Ursula von der Leyen si Joe Biden, Foto: Valeria Mongelli / AFP / Profimedia

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, şi omoloaga sa din Uniunea Europeană, Ursula von der Leyen, s-au angajat vineri să coopereze pentru garantarea securităţii energetice a Europei, precum şi a Ucrainei, pe fondul impasului declanşat de desfăşurarea de trupe ruse la graniţa cu Ucraina.

„SUA şi UE lucrează împreună pentru aprovizionarea continuă, suficientă şi în timp util a UE cu gaze naturale din diverse surse de pe tot globul, pentru a evita şocurile de aprovizionare, inclusiv cele care ar putea rezulta dintr-o nouă invazie rusă a Ucrainei”, au spus aceştia într-o declaraţie comună, conform News.ro.

Rusia a desfăşurat aproximativ 100.000 de militari în apropierea graniţei cu Ucraina, înconjurând-o de la nord, est şi sud, provocând îngrijorare în Occident că Moscova se pregăteşte pentru un nou asalt militar după invazia sa în Crimeea în 2014.

Guvernul rus neagă că plănuieşte o invazie, iar Moscova a citat răspunsul occidental ca dovadă că Rusia este ţinta, nu instigatorul agresiunii.

Uniunea Europeană depinde de Rusia pentru aproximativ o treime din necesarul său de gaze. Orice întrerupere a livrărilor de gaze ale Rusiei către Europa ar exacerba criza energetică actuală cauzată de oferta insuficientă.

Statele Unite au purtat discuţii cu mari ţări producătoare de energie şi companii din întreaga lume cu privire la o potenţială reorientare a livrărilor către Europa, dacă Rusia invadează Ucraina, au declarat reprezentanţi de rang înalt din Administraţia Biden la începutul acestei săptămâni.

Reuters a relatat anterior că oficialii Departamentului de Stat discută cu companiile energetice planuri de urgenţă, pentru a asigura aprovizionarea stabilă a Europei în cazul în care conflictul dintre Rusia şi Ucraina ar întrerupe livrările Rusiei.

Planul de a asigura aprovizionarea adecvată în Europa este complicat de faptul că producătorii mondiali de GNL produc deja cât de mult pot.

Citește LIVETEXT pe HOTNEWS.RO ultimele evoluții ale situației din Ucraina:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro