Sari direct la conținut

Jordan Bardella, protejatul lui Le Pen, se declară pregătit să devină prim-ministru. Ar putea fi cel mai tânăr premier din istoria Franței

HotNews.ro
Jordan Bardella, protejatul lui Le Pen, se declară pregătit să devină prim-ministru. Ar putea fi cel mai tânăr premier din istoria Franței
Jordan Bardella speaks during a European election s night event on June 30, 2024 in Paris, France Photo by Panoramic NEWS Allocution de Jordan Bardella Paris 30 06 2024 FedericoPestellini Panoramic,Image: 886040059, License: Rights-managed, Restrictions: imago is entitled to issue a simple usage license at the time of provision. Personality and trademark rights as well as copyright laws regarding art-works shown must be observed. Commercial use at your own risk.;PUBLICATIONxNOTxINxFRAxBEL, Credit images as "Profimedia/ IMAGO", Model Release: no, Credit line: Federico Pestellini / imago stock&people / Profimedia

Liderul partidului de extremă-dreapta Adunarea Națională (RN), Jordan Bardella, s-a declarat „pregătit” să fie prim-ministru, dacă partidul său, care a câștigat primul tur al alegerilor anticipate parlamentare din Franța cu 34%, va reuși să formeze o majoritate absolută după cel de-al doilea tur de scrutin, de săptămâna viitoare, scrie Reuters. Cine este Jordan Bardella, care la 28 de ani ar putea deveni cel mai tânăr premier din istoria Franței?

Francezii „au dat un verdict fără apel” în primul tur al alegerilor legislative, a declarat duminică seară Jordan Bardella, al cărui partid s-a clasat detaşat pe primul loc.

Al doilea tur al alegerilor va fi „unul dintre cele mai determinante din întreaga istorie a celei de-a Cincea Republicii”, fondată în 1958, a afimat el, dând asigurări că dacă va câştiga vrea să fie „premierul tuturor francezilor“, dar „intransigent”.

„Voi fi un prim-ministru de „coabitare”, cu respect pentru Constituție și pentru funcția de președinte al Republicii, dar fără compromisuri în ceea ce privește politicile pe care le vom implementa”, a spus Bardella, după anunțarea primelor rezultate ale sondajelor la alegerile anticipate din Franța.

„Blocul macronist este practic spulberat”, a afirmat, la rândul ei lidera RN, Marine Le Pen.

Partidul Adunarea Națională (RN) a câștigat primul tur al alegerilor anticipate parlamentare din Franța cu 34%, urmat de alianța stângii – Noul Front Popular cu 28,5% și de blocul prezidențial Ensemble cu 20-23%, potrivit institutelor de sondare a opiniei IFOP, Ipsos, OpinionWay și Elabe, citate de Reuters. Dacă RN va obține majoritatea necesară pentru formarea guvernului – 289 de locuri în camera inferioară a parlamentului – va fi clar după al doilea tur al alegerilor, care va avea loc duminica viitoare, pe 7 iulie.

Partidul de extremă-dreapta al lui Marine Le Pen și Jordan Bardella s-a impus, așa cum era de așteptat, în primul tur al alegerilor parlamentare anticipate din Franța, arată primele estimări. Marele înfrânt al serii este blocul centrist al președintelui Emmanuel Macron.

Cine este Jordan Bardella, protejatul lui Le Pen, care ar putea deveni cel mai tânăr premier din istoria Franței

Ascensiunea tânărului protejat al lui Marine Le Pen, scrie The Economist, este una dintre cele mai improbabile din politica franceză modernă.

Cu o mamă cu origini italiene și un tată care are și el origini parțial algeriene, Bardella a crescut în locuințele sociale din Seine-Saint-Denis, o suburbie multiculturală din nordul Parisului. Nu doar că Seine-Saint-Denis face parte din identitatea sa, dar acest aspect a devenit și un atu în discursul său politic și în cariera sa.

„Am rădăcinile acolo, o parte din mine și din istoria familiei mele”, a declarat el pentru Le Monde, amintindu-și de traficanții de droguri care își petreceau timpul în blocul său. „Sunt în politică pentru tot ceea ce am trăit acolo”, a susținut el.

Jordan Bardella s-a alăturat partidului la vârsta de 17 ani. Cu un an mai devreme, Marine Le Pen schimbase numele grupării din Frontul Național, afectat de antisemitism și xenofobie, în Adunarea Națională, un nume cu asocieri mai tradiționale.

Începutul formal al unei lungi strategii de „de-demonizare”.

Șapte ani mai târziu – după ce Bardella a renunțat la o diplomă de geografie la universitatea Sorbona și a intrat în politica locală – Marine Le Pen l-a ales pentru a-i conduce partidul în alegerile europarlamentare din 2019.

Nu toată lumea din cadrul partidului a fost mulțumită de ascensiunea rapidă a lui Bardella. Rivalii îl considerau prea tânăr, lipsit de experiență și deconectat de nucleul loialilor de partid.

Consacrarea oficială a lui Bardella a venit în 2022, când acesta l-a învins pe fostul partener al lui Marine Le Pen, Louis Aliot, pentru a fi ales președinte al RN. Acest lucru a eliberat-o pe Le Pen de sarcina coordonării zilnice a partidului, în vreme ce ea rămâne șefa blocului parlamentar și va fi, fără îndoială, candidata în următoarea cursă prezidențială, în 2027.

De atunci, Bardella pare să fi câștigat respectul unei generații mai tinere din partid. Pentru alegători, el a oferit RN o vitrină modernă, prezentabilă.

Copil al epocii ecranelor, Bardella posta în trecut clipuri pe un canal YouTube în care își comenta performanțele din jocurile video. Acum, el are 1,6 milioane de urmăritori pe TikTok, unde postează clipuri de campanie și altele din viața de zi cu zi.

„Arată ca un tip de treabă”, sună un comentariu tipic făcut de alegătorii care nu au nicio legătură ideologică cu RN.

Ce anume se ascunde în spatele acestei figuri rămâne însă un mister, scrie The Economist.

În scurta sa carieră, Bardella nu a deținut niciodată o funcție în afara politicii. Concentrat pe igienizarea partidului, el a evitat cu prudență orice referire la epoca antisemită a lui Jean-Marie Le Pen sau la figurile care persistă în cercurile partidului din acea perioadă.

CITEȘTE ȘI: „O față simpatică și tânără, dar nu un moderat”. Cine este și ce vrea cu adevărat Jordan Bardella, protejatul lui Le Pen și posibilul viitor prim-ministru al Franței

INTERVIURILE HotNews.ro