Judecătorii din Bulgaria amână până în 19 aprilie o decizie privind extrădarea Elenei Udrea pentru a executa cei 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute" / Ce a susținut Udrea în instanță
Instanța din Bulgaria a amânat miercuri pentru 19 aprilie decizia privind extrădarea în România a Elenei Udrea, condamnată definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție, în 7 aprilie, la 6 ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul „Gala Bute”. Udrea se află în arest în Bulgaria, după ce a încercat să fugă din țară.
UPDATE 16:50 Judecătorii din Bulgaria au amânat, miercuri, cu cinci zile pronunţarea în dosarul în care România a cerut extrădarea Elenei Udrea în România, pentru a ispăşi pedeapsa primită în dosarul Gala Bute, conform Antena 3.
Magistraţii au decis să ceară informaţii suplimentare de la autorităţile române, inclusiv despre condiţiile de detenţie din România.
Elena Udrea le-a spus judecătorilor că refuză să fie predată autorităţilor române şi a menţionat că a depus cerere de azil în Grecia, însă documentul trebuie tradus.
Decizia magistraţilor este aşteptată în 19 aprilie.
UPDATE 14:44 Flancată de polițiști, Elena Udrea a fosst dusă în instanță, conform imaginilor difuzate de Digi 24.
Un complet de trei judecători va decide dacă fostul ministru al Turismului va fi extrădat sau nu în România.
Ca de fiecare dată, avocații Elenei Udrea ar putea ridica o serie de obiecții, astfel încât magistrații bulgari să trebuiască să formuleze solicitări către autoritățile din România, asta însemnând că este posibil ca joi să nu existe o decizie a instanței din Bulgaria care judecă cererea României de extrădare.
Decizia pe care o va lua instanța din Bulgaria nu va fi definitivă.
De asemenea, joi, la Curtea de Apel din Sofia se va judeca recursul formulat de Elena Udrea la decizia Tribunalului din Blagoevgrad ca Elena Udrea să rămână în arest în Bulgaria până în 14 aprilie.
Condamnarea în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea, condamnată definitiv de instanța supremă, în iunie 2018, la 6 ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul Gala Bute trebuie să execute pedeapsa, a decis joi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Astfel, Udrea trebuie să meargă la închisoare după 7 ani de procese, timp în care a profitat de o decizie a Curții Constituționale pentru a tergiversa dosarul.
Instanța supremă a respins, astfel, contestația în anulare formulată de fostul ministru, în procesul în care a fost apărată de Tudorel Toader.
De asemenea, Elena Udrea trebuie să plătească aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean. În plus, instanţa a dispus confiscarea în folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei.
Fostul ministru al Turismului a fost condamnată, în iunie 2018, la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. La momentul pronunțării deciziei definitive, Udrea se afla în Costa Rica. Ea părăsise România la începutul lui 2018 și a cerut azil în Costa Rica. În octombrie 2018, a fost reținută de Interpol în Costa Rica și apoi încarcerată. A fost eliberată în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a decis că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţă supremă. Elena Udrea a revenit în România în iulie 2019.
Elena Udrea a recurs la căi extraordinare de atac și a făcut contestație în anulare după decizia Curții Constituționale care declara nelegală constituirea completurilor de 3 și de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Concret, Curtea Constituțională a decis că la ICCJ completurile de 3 și 5 judecători ar fi fost constituite nelegal, pe motiv că nu toți magistrații ar fi specializați în judecarea cauzelor de corupție.
În urma deciziilor CCR, instanța a decis anularea unor condamnări și reluarea de la zero a unor procese cu nume sonore.
În aprilie 2019, instanța supremă a sesizat Curtea Europeană de Justiție (CJUE) cu trei întrebări privind posibilitatea unei instanțe naționale de a nu aplica această decizie a Curtii Constituționale atunci când sunt afectate interesele financiare ale comunității europene.
Instanţa supremă a decis atunci suspendarea judecării contestaţiei în anulare, până la pronunțarea CJUE. În decembrie 2021, CJUE a stabilit că supremația dreptului Uniunii Europene impune ca judecătorii naționali să aibă puterea să lase neaplicată o decizie a unei curți constituționale care este contrară acestui drept, fără a fi cercetați disciplinar. Adică, judecătorii naționali pot ignora decizia CCR dacă aplicarea ei presupune tergiversarea procedurilor judiciare sau dacă există riscul de prescriere a unor fapte.
Fuga din România
Elena Udrea a încercat să fugă din România joi dimineață, cu puțin timp înainte ca instanța supremă să pronunțe soluția definitivă de condamnare.
Potrivit agenţiei bulgare de presă BTA, citată de Agerpres, Elena Udrea a fost reţinută joi seară în apropierea punctului de frontieră Kulata, la graniţa Bulgariei cu Grecia, în urma unei solicitări urgente a Poliţiei române de a opri un vehicul care intrase în Bulgaria. La cererea autorităţilor române, aceasta a fost reţinută pentru 24 de ore pentru a o împiedica să părăsească ţara sau să fugă.
Poliţia bulgară a fost informată că Udrea a comis infracţiuni în timpul mandatului său de ministru, între 2009 şi 2012, obţinând mită de peste 12 milioane de lei româneşti şi 1,1 milioane de euro de la mai multe companii.
Potrivit unor surse judiciare, toată procedura se derulează de către Parchetul Tribunalului București și de Interpol.