Sari direct la conținut

Judetul, trantit la pamant de furtuna

Ziarul de Sibiu

5 de plus cateva cartiere ale orasului Sibiul localitati fara energie electrica, acoperisuri smulse, incendii, copaci doborati, geamuri facute tandari – acestea sunt cateva din urmarile furtunii care a cuprins intreg judetul sambata dimineata.

In comparatie cu ce s-a intamplat in restul tarii, judetul Sibiu pare sa fie printre cele mai afectate judete, mai ales in ceea ce priveste defectiunile la sistemul de transport al energiei electrice.

Furtuna s-a declansat in estul judetului la primele ore ale diminetii. Norii au acoperit insa rapid intregul judet, aducand ploi puternice si descarcari electrice.

In urma furtunii, 25 de localitati au ramas fara energie electrica, situatia regasindu-se si in cartierele sibiene Hipodrom si Ciresica. Sase linii de medie tensiune de alimentare plus una din municipiul Sibiu au picat.

Echipele Electrica au lucrat tot sfarsitul saptamanii trecute pentru a remedia defectiunile provocate de furtuna. Traznetele din timpul urgiei au provocat si incendii. La Cisnadie, la orele diminetii a fost semnalat un incediu in zona fostei fabrici Bumbacul. La fel, a luat foc si o cabana din cadrul Taberei de copii de la Saliste.

In cabana nu se afla decat administratorul, dar incendiul a fost rapid localizat. Si la Sibiu furtuna a adus un incediu, langa o centrala termica situata in cartierul Cedonia. Incendiul a fost rapid localizat.

Tot la Cisnadie a fost smuls si acoperisul de pe un bloc, fapt ce a ranit usor o persoana. Mai „norocosi” au fost – acoperisul de pe Facultatea de Stiinte situata pe strada Ion Ratiu a fost smuls si el si, din fericire, nimeni nu a fost ranit. Tot o situatie fericita a fost intalnita si pe strada Munteniei, unde un brad s-a rupt cazand peste un pasaj.

Copaci sau crengi cazute la pamant au putut fi observate in intreg judetul, mai grav fiind faptul ca intre Sibiu si Rasinari acestea au cazut peste liniile electrice si cele de tramvai. Circulatia pe DN1, inbtre Vestem si comuna Bradu a fost deasemena ingreunata de copacii doborati de vijelia care, la iesirea din Sibiu inspre Vestem a doborat multe panouri publicitare.

Singura zona inundata in urma vijeliei si raportata de reprezentantii Institutiei Prefectului se afla in satul Bungard (comuna Selimbar).

In general, insa, toti sibienii au fost treziti de furtuna. „M-am trezit din cauza tunetelor. Apoi am vazut ca televizorul si alte aparate electrice din casa au pornit de-odata, dupa care s-a luat curentul”, povesteste o tanara sibianca. Altii, mai putin norocosi si care au dormit cu ferestrele deschise s-au trezit cu geamurile facute tandari.

Cei plecati in weekend la munte au trait de asemenea clipe ingrijoratoare. „Tunetele mau trezit. Dormeam intr-o cabana de pe Valea Sambetei, cand a inceput furtuna. Cabana a inceput sa se clatine la propriu din cauza vantului. Scartaia din toate incheieturile si puteam vedea cum se misca peretii. Iar cand a inceput si ploaia am crezut ca ploua cu pietre”, povesteste un tanar sibian.

Furtuna vs. energia electrica

In urma furtunii de sambata dimineata, furnizarea energiei electrice a fost intrerupta in 25 de localitati ale judetului Tilisca, Gales, Saliste, Vale, Aciliu, Amnas, Apoldu de Sus, Apoldu de Jos, Dobarca, Poiana Sibiului, Jina, Rasinari, Poplaca, Cartisoara, Arpasu de Jos, Arpasu de Sus, Carta, Scoreiu, Glamboaca, Sarata, Porumbacu de Jos, Porumbacu de Sus, Sebesu de Sus, Sebesu de Jos, Balea.

In municipiul Sibiu, a fost declansata partial o linie de medie tensiune, care a afectat o parte a cartierelor Hipodrom si Ciresica.

Sursa: Institutia Prefectului Sibiu

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro