Jumatate dintre europeni se tem ca sosirea refugiatilor creste riscul de atacuri teroriste (sondaj)
Aproximativ jumatate dintre europeni se tem ca sosirea refugiatilor creste riscul de atacuri teroriste in tarile lor, arata un sondaj publicat luni, care constata de asemenea ca multi, mai ales in estul Europei, ii considera o povara pentru economia lor, relateaza Reuters si AFP, citati de Agerpres.
Studiul publicat de Pew Research Center cu sediul la Washington constata ca in opt din cele 10 tari examinate, reprezentand 80% din populatia europeana, cel putin jumatate dintre cei intervievati considera ca sosirea solicitantilor de azil „creste riscul de terorism”. Mai mult de un milion de refugiati au fost inregistrati in Europa in 2015, fugind mai ales de razboiul din Siria.
Proportia atinge un record (76%) in Ungaria si Polonia (71%), tari care au primit putini migranti si ale caror guverne au adoptat politici foarte ferme fata de refugiati. Germanii, care au primit cel mai mare numar de migranti, sunt 61% care isi exprima aceasta ingrijorare, italienii 60% si britanicii 52%.
Guvernele Ungariei si Poloniei au condus criticile la adresa eforturilor Uniunii Europene pe parcursul anului trecut pentru a distribui solicitantii de azil in interiorul blocului, cei mai multi din Siria si Irak.
Cancelarul Angela Merkel, care a continuat o politica de primire a aproximativ un milion de refugiati in Germania anul trecut, a declarat luni ca militantii islamisti s-au folosit de valul de sosiri pentru a se infiltra in Europa. Unii dintre cei implicati in atacurile Statului Islamic la Paris si Bruxelles se crede ca au venit din Siria, noteaza Reuters.
In mod paradoxal in Franta, o tara dur lovita de atentate teroriste in 2015, majoritatea (51%) nu impartasesc aceasta opinie, 46% considerand ca riscul este crescut, noteaza France Presse.
In mod general, „criza refugiatilor si amenintarea terorista sunt foarte clar legate in mintea multor europeni”, considera institutul Pew Research, subliniind ca „cresterea recenta a numarului de refugiati in Europa este preponderenta in retorica anti-imigranti a partidelor de extrema-dreapta de pe tot continentul si in dezbaterea foarte controversata despre decizia Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana”.
Preocuparea europenilor se extinde de asemenea la situatia lor economica. O proportie semnificativa vede in sosirea refugiatilor „o povara”, deoarece „ei sunt in stare sa ne ia locurile de munca si beneficiile sociale”, potrivit Pew. Acestia ajung la 82% in Ungaria, 75% in Polonia, 72% in Grecia, 65% in Italia si 53% in Franta.
Europenii sunt in general mai numerosi care cred ca diversitatea culturala si etnica este un lucru rau pentru tara lor decat invers. Si o majoritate considera ca este important ca obiceiurile si traditiile comune sa fie partajate pentru a apartine in mod real la o comunitate nationala.
Sondajul, care se refera de asemenea la opinia din Statele Unite, a fost realizat de Pew pe un esantion de 11.494 de persoane intre 4 aprilie si 12 mai.