Sari direct la conținut

Juncker: "Concurentii nostri isi permit prea multe". "Comisia mea nu va accepta" limitarea jurisdictiei instantelor nationale in favoarea curtilor de arbitraj private, prin TTIP

HotNews.ro
Juncker si secundul sau, Timmermans, Foto: Comisia Europeana
Juncker si secundul sau, Timmermans, Foto: Comisia Europeana

Presedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lansat, in Parlamentul European, mesaje ofensive impotriva concurentilor globali ai Uniunii Europene ai a eurofobilor din interior. Referitor la Tratatul de liber schimb pe care UE il negociaza cu SUA, luxemburghezul a subliniat ca nu va permite ca o eventuala clauza pentru protectia investitorilor americani in Europa sa limiteze jurisdictia instantelor din statele membre.

Cetatenii isi pierd increderea, extremistii de stanga si de dreapta se tin scai de noi, concurentii nostri isi permit prea multe. Este momentul sa dam o noua stralucire proiectului european”, a spus Juncker, miercuri, in fata Parlamentului European, care a votat pentru noua Comisie Europeana.

El a lansat un mesaj mobilizator, de restartare a proiectului european.

„Ne asteapta provocari uriase. Depinde de noi cum modelam aceste provocari. Daca dorim sa avem un rol de indeplinit in viitor, trebuie sa il indeplinim acum. Depinde de noi sa asiguram ca tot ceea ce facem poarta amprenta vizibila a modelului social european. Pentru ca Europa este scutul de protectie al tuturor acelora dintre noi care numesc acest continent minunat casa lor. Aici, in fata dumneavoastra, in aceasta Camera care este farul calauzitor al democratiei europene, va lansez apelul de a pune, din nou, Europa in miscare„, a mai spus presedintele ales al Comisiei Europene.

  • Protectia investitorilor americani si deficitul investitional al UE

Politic, europenii se vad nevoiti sa se decida cata libertate de miscare si protectie vor acorda marilor corporatii americane in UE, in conditiile in care Uniunea Europeana isi vede economia lovita de scaderea investitiilor si a numarului locurilor de munca.

„Nivelul investitiilor in UE a scazut cu putin sub 500 de miliarde EUR, sau 20 %, dupa ultimul nivel maxim inregistrat in 2007. Ne confruntam cu un deficit investitional. Trebuie sa actionam pentru acoperirea acestui deficit”, a afirmat Jean-Claude Juncker.

Dupa cum stiti, intentionez sa prezint un pachet de investitii ambitios, in valoare de 300 de miliarde EUR, pentru crearea de locuri de munca, crestere economica si competitivitate„, a completat el.

Acesta este contextul in care Statele Unite au prins Uniunea Europena in negocierile pentru TTIP, americanii instistand pentru includerea in acord a clauzei ISDS – rezolvarea litigiilor state-companii – prin care corporatiile sa poata ocoli instantele civile ale statelor membre, mergand la curti de arbitraj private, in procesele cu statele unde investesc.

„In acordul pe care Comisia mea il va prezenta in cele din urma acestei Camere spre aprobare nu va exista niciun element care limiteaza accesul partilor la instantele nationale sau care permite unor instante secrete sa aiba ultimul cuvant in litigiile dintre investitori si state„, a dat asigurari Juncker in fata europarlamentarilor.

In acest context, popular-europeanul Juncker a facut o miscare prin care ar putea sa-i mai linisteasca pe socialistii europeni, ingrijorati de ISDS: prim-vicepresedintele ales al Comisiei Europene, Frans Timmermans, va putea decide daca o eventuala clauza ISDS se va regasi sau nu in textul final al TTIP.

L-am rugat pe Frans Timmermans, in calitatea sa de prim-vicepresedinte responsabil pentru statul de drept si Carta drepturilor fundamentale, sa imi ofere sfaturi in aceasta privinta. TTIP nu va include nicio clauza privind litigiile dintre investitori si stat daca Frans nu isi da si el acordul. Am convingerea ca putem negocia, cu sprijinul dumneavoastra, un acord comercial ambitios cu SUA in acest sens, cu respectarea deplina a intereselor europene si a statului de drept”, a afirmat Juncker.

Timmermans este laburist, fost ministru de Externe in guvernul olandez Rutte II, condus de Partidul Popular pentru Libertate si Democratie (membru al ALDE la nivel european), secondat de Laburisti (membri ai Socialistilor si Democratilor la nivel european).

In schimb, Olanda este tara europeana care are, probabil, cele mai multe acorduri comerciale si de investitii, care contin si clauze ISDS, de protejare a inveztitorilor straini. Olanda, un partener important al SUA, este un hub al investitiilor globale in Uniunea Europeana.

Tot Olanda s-a numarat printre tarile care au spart boicotul politic si diplomatic al vestului fata de Rusia, regele Wilem Alexander insusi mergand la olimpiada de la Soci sa ciocneasca un pahar de sampanie cu Vladimir Putin. Relatiile Olanda-Rusia s-au racit, insa, dupa doborarea unui avion comercial al Malaysia Airlines in Ucraina. 193 de cetateni olandezi, care se aflau in aeronava, au murit, avionul fiind doborat intr-o zona controlata de rebelii pro-rusi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro