Sari direct la conținut

Juntele militare din vestul Africii se plâng la ONU că Ucraina finanțează rebelii din țările lor

HotNews.ro
Juntele militare din vestul Africii se plâng la ONU că Ucraina finanțează rebelii din țările lor
Vladimir Putin alături de lideri africani la summitul Rusia-Africa organizat la Sankt Petersburg în iulie 2023, FOTO: Mikhail Tereschenko / AFP / Profimedia

Juntele militare din Burkina Faso, Mali și Niger, state din Africa de Vest, s-au plâns în scris Consiliului de Securitate al ONU că Ucraina susține „grupuri de rebeli” din țările lor și zona Sahelului, arată o copie a scrisorii obținută de Reuters.

Mali a rupt legăturile diplomatice cu Ucraina la începutul acestei luni din cauza unor comentarii făcute de un purtător de cuvânt al serviciului de informații militare de la Kiev privind luptele din nordul țării africane, care la sfârșitul lunii iulie au dus la moartea unor mercenari Wagner și soldați ai juntei de la Bamako.

Câteva zile mai târziu, junta militară din Niger a anunțat la rândul ei ruperea legăturilor diplomatice cu Ucraina, afirmând că decizia a fost luată în semn de solidaritate cu Mali.

Disputa diplomatică a erupt după ce purtătorul de cuvânt al serviciului ucrainean de informații a declarat că rebelii din Mali au primit informațiile „necesare” pentru a lansa atacul asupra forțelor ce susțin junta militară.

Rebeli tuaregi afirmă că au ucis cel puțin 84 de mercenari Wagner și 47 de soldați ai juntei din Mali în decursul mai multor zile de lupte puternice. Mercenarii Wagner au admis pierderi grele în luptele împotriva rebelilor tuaregi.

Mali și Niger au acuzat de asemenea Ucraina că susține „terorismul internațional”. Guvernul de la Kiev a respins în mod repetat aceste acuzații ca fiind neadevărate și nefondate. O alianță a rebelilor tuaregi a negat la rândul ei că ar fi primit sprijin militar de la Kiev.

Juntele militare din Africa de Vest s-au îndreptat cu fața la Rusia

În noua scrisoare adresată Consiliului de Securitate al ONU, miniștrii de externe din Mali, Niger și Burkina Faso au cerut organismului internațional să „își asume responsabilitatea” pentru acțiunile Ucrainei și să prevină „actele subversive” care „amenință stabilitatea regională și continentală”.

O copie a scrisorii a fost publicată inițial marți noaptea pe platforma social media „X” de către o pagină numită Alianța Statelor din Sahel, regiunea din Africa cunoscută pentru turbulențele sale politice și militare.

Surse diplomatice au confirmat pentru Reuters că scrisoarea a circulat printre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU marți seara.

Burkina Faso, Mali și Niger au rupt legăturile cu Occidentul după ce conducerea lor a fost preluată de junte militare care au înlăturat prin lovitură de stat guvernele anterioare. Regimurile militare au ales în schimb să apeleze la sprijinul Rusiei.

INTERVIURILE HotNews.ro