Sari direct la conținut

Kaja Kallas cere aliaților occidentali să apere Ucraina cum au făcut-o în cazul Israelului: „Sunt aceleași drone care atacă Ucraina”

HotNews.ro
Premierul eston Kaja Kallas alaturi de presedintele Volodimir Zelenski, Foto: Pool-Ukrainian Presidential Office / Zuma Press / Profimedia Images
Premierul eston Kaja Kallas alaturi de presedintele Volodimir Zelenski, Foto: Pool-Ukrainian Presidential Office / Zuma Press / Profimedia Images

Țările occidentale au ajutat Israelul să respingă atacul iranian major de sâmbătă și ar putea face același lucru cu Ucraina, lovită în mod regulat de drone sau rachete rusești, a declarat miercuri prim-ministrul estonian Kaja Kallas, relatează AFP.

„Când te uiți la cooperarea diferitelor țări în ceea ce privește modul în care au respins atacul Iranului asupra Israelului, arată că putem face același lucru”, a spus ea, înainte de începerea unui summit la Bruxelles.

Lidera Estoniei, o fostă republică a Uniunii Sovietice, pledează de la începutul războiului pentru ajutarea Ucrainei. Aceasta recomandă în special ca fiecare țară aliată Kievului să aloce cel puțin 0,25% din produsul său intern brut (PIB) pentru a ajuta Ucraina, asigurând astfel o finanțare de aproximativ 140 de miliarde de euro pe an.

„Putem oferi Ucrainei apărare aeriană în același mod” ca în cazul Israelului, pentru a permite Ucrainei să se apere de atacurile rusești împotriva orașelor și infrastructurii sale, a subliniat ea.

Ucraina cere insistent ca aliații săi să îi furnizeze sisteme de apărare antiaeriană, și în special baterii Patriot, singurele eficiente împotriva rachetelor hipersonice rusești.

Iranul a lansat sute de drone și rachete către teritoriul israelian peste noapte de sâmbătă spre duminică, ca răspuns la un presupus atac israelian asupra consulatului său din Damasc, la 1 aprilie.

Aproape toate rachetele și dronele au fost distruse înainte de a lovi teritoriul israelian, în special datorită sistemul de apărare antiaeriană a Israelului, Iron Dome. Statele Unite, Regatul Unit, Franța, precum și Iordania au contribuit și ele la contracararea acestui atac al Iranului, primul direct împotriva Israelului.

„Sunt aceleași drone care atacă Ucraina zi și noapte”, a insistat doamna Kallas, referindu-se la dronele Shahed iraniene, folosite și de armata rusă.

„Dacă aceleași țări aliate sunt capabile să le distrugă (în Israel), ele sunt capabile să le distrugă și în Ucraina”, a spus ea.

De altfel, acesta era și apelul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, i-a îndemnat pe aliații occidentali să apere Ucraina în același mod în care au protejat Israelul. Însă Departamentul de Stat al SUA a argumentat că relația Statelor Unite cu Israelul este „complet diferită” de cea cu Ucraina.

„Ucraina este într-o poziție diferită”

„Cred că este important să observăm contextul în care avem o relație complet diferită cu Ucraina și Israelul, în sensul că relația noastră cu Israelul datează de zeci de ani. Avem un parteneriat de securitate cu Israelul de zeci de ani, în cadrul căruia le furnizăm ajutor militar direct – nu doar în urmă cu doi ani de conflict, ci de zeci de ani – și avem o comunicare de lungă durată, între armata noastră și armata israeliană, care datează de zeci de ani”, a subliniat Miller.

„Israelul este un aliat important al Statelor Unite care nu face parte din NATO. Ucraina este într-o poziție diferită, în sensul că nu am avut acest tip de acord cu ei înainte de conflict.”

Oficialul american a adăugat că SUA au furnizat sisteme de apărare pentru protejarea populației din Ucraina și a explicat de ce nu pot trimite aeronave militare.

„Nu suntem în conflict militar armat cu Rusia, ceea ce ar fi necesar pentru ca avioanele americane să se afle pe cerul Ucrainei, angajându-se în atacuri rusești. Și nu vom fi în conflict armat direct cu Rusia”, a mai explicat Miller.

„Cred că este în interesul poporului american să nu fie conflict armat direct între Statele Unite și Rusia pentru că nu vrem al treilea război mondial”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a mai declarat că la ora actuală Congresul american este în măsură să acorde un ajutor suplimentar Ucrainei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro