Sari direct la conținut

Kazahstan s-ar putea alatura proiectului Nabucco

HotNews.ro

Kazahstan ia in considerare posibilitatea de a furniza in viitor gaze prin conducta Nabucco. Insa acest lucru l-ar face doar daca vor fi dezvoltate in tara noi campuri de gaze, a declarat ministrul energiei din Kazahstan, Lyazzat Kiinov, informeaza Platts. „In viitor, Kazahstan vor lua in considerare alaturarea la proiectul Nabucco ca potential furnizor de gaze daca noi campuri de gaze cu potential vor fi dezvoltate si daca vor creste cantitatile pe piata interna”, a declarat la Kiinov.

In prezent, rezervele de gaze sunt limitate in Kazahstan. Potrivit Kiinov, Kazahstan ar putea sa produca 40,5 miliarde metri cubi de gaze in 2011, de la 37,4 miliarde mc in 2010. Exporturile tarii de gaze sunt estimate sa ajunga la 21,6 miliarde metri cubi in 2011, comparativ cu 21,3 miliarde mc in 2010.

Insa previziunile ministerului de energie din Kazahstan arata ca productia de gaz va ajunge la 92,2 miliarde mc/an pana in 2020.

Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a declarat, marti, ca UE intentioneaza sa invite Kazahstan sa se alature proiectului.

Nabucco Gas Pipeline International GmbH a inaintat in urma cu cateva zile consortiului Shah Deniz II din Azerbaidjan o oferta completa pentru transportul gazelor naturale. 1 octombrie 2011 a fost data limita la care Guvernul azer trebuie sa primeasca propunerile tehnice si financiare din partea consortiilor care vor sa comercializeze gazul natural din zacamintul Shah Deniz.

In acest moment exista trei proiecte care concureaza pentru obtinerea gazului azer: proiectul Nabucco, sustinut de Comisia Europeana, gazoductul ITGI si gazoductul trans-adriatic TAP. Toate cele trei proiecte isi propun ocolirea Rusiei.

Nabucco este proiectul european reprezentativ al Coridorului Sud-Est European pentru gaze si ofera cea mai buna ruta de export al gazului din regiunea Caspica si a Orientului Mijlociu.

Nabucco reprezinta o noua cale de transport a gazelor naturale din Asia spre Europa. Nabucco va conecta direct cele mai bogate regiuni ale lumii in resurse de gaze naturale – Regiunea Caspica si Orientul Mijlociu – cu pietele din Europa. Conducta va face legatura intre granita de est a Turciei si

Baumgarten, Austria – unul dintre cele mai importante terminale de gaze naturale din Europa Centrala- via Bulgaria, Romania si Ungaria.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro