Kazahstanul va exporta petrol prin oleoductul Baku-Ceyhan, ce ocoleste Rusia
Presedintele kazah Nursultan Nazarbaiev a promulgat o lege care ratifica participarea Kazahstanului la oleductul BTC, care leaga Azerbaidjanul de Turcia, proiect sustinut ferm de occidentali, pentru ca ocoleste Rusia.
Nazarbaiev si omologul sau azer, Ilham Aliev, au semnat in iunie 2006 un acord in acest sens, pe care Parlamentul din Kazahstan, fosta republica sovietica din Asia Centrala, ce dispune de zacaminte mari de petrol, l-a ratificat in aprilie 2007, relateaza NewsIn.
Kazahstanul va livra petrol, ce va fi transportat cu vapoare peste Marea Caspica, in capitala azera Baku, in conformitate cu un protocol semnat in ianuarie 2007 intre compania petroliera de stat KazMunaiGaz din Kazahstan si consortiile care exploateaza principalele zacaminte de petrol din tara, de la Tengiz si Kasagan.
Intr-o prima etapa, Astana ar trebui sa aprovizioneze oleductul cu 25 de milioane de tone de petrol pe an, cantitate ce ar putea fi majorata la 38 milioane tone. Lungimea conductei va fi de 1.765 km. Calendarul este inca flexibil si depinde de inceputul exploatarii cimpului petrolifer de la Kasagan, care continua sa intirzie si care ar putea avea loc abia in 2012 sau 2013.
Conducta petroliera BTC (Baku – Tbilissi – Ceyhan), inaugurata in 2005, leaga, prin Georgia, capitala azera Baku de portul Ceyhan din sud-estul Turciei.
Occidentalii vor sa isi diversifice sursele de aprovizionare cu energie prin intermediul conductei, care permite ocolirea Rusiei, care a controlat pina la lansarea proiectului majoritatea tranzitului de hidrocarburi din fostul spatiu sovietic catre Europa.
Kazahstanul, care si-a obtinut independenta dupa prabusirea URSS in 1991, a avut o politica energetica deschisa, care a provocat concurenta intre occidentali, chinezi si rusi pentru petrolul sau.