Sari direct la conținut

Kievul a fost avertizat cu 15 minute înainte ca avionul doborât să ajungă în zona Belgorod, susține Moscova. Cutiile negre și „resturi de rachetă”, recuperate

HotNews.ro
Resturi din avionul rusesc doborât în Belgorod. Moscova susține că a recuperat cutiile negre și fragmente de rachetă, Foto: TASS / TASS / Profimedia
Resturi din avionul rusesc doborât în Belgorod. Moscova susține că a recuperat cutiile negre și fragmente de rachetă, Foto: TASS / TASS / Profimedia

Deputatul rus Andrei Kartapolov a declarat că serviciile secrete militare ucrainene au primit un avertisment cu 15 minute înainte ca avionul militar rus care transporta prizonieri de război ucraineni să intre în zona în care a fost doborât miercuri, transmite Reuters.

Rusia acuză Ucraina că a doborât avionul, ucigând toate cele 74 de persoane aflate la bord, inclusiv 65 de soldați ucraineni capturați, în drum spre a fi schimbați cu prizonieri de război ruși. Kievul nu a confirmat sau infirmat afirmația Moscovei, dar a cerut o anchetă internațională.

„Partea ucraineană a fost avertizată în mod oficial, iar cu 15 minute înainte ca avionul să intre în zonă au primit informații complete și pe care Direcția principală de informații a forțelor armate ucrainene a confirmat că le-a primit”, a declarat Andrei Kartapolov în fața colegilor deputați, potrivit partidului de guvernământ Rusia Unită, care îl susține pe Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din luna martie.

„Știm cu toții foarte bine ce s-a întâmplat în continuare”, a adăugat Kartapolov, un fost general care are legături strânse cu Ministerul rus al Apărării, care conduce în prezent comisia parlamentară de apărare a Federației Ruse.

Afirmația sa a contrazis direct o declarație a serviciilor de informații militare ucrainene, potrivit căreia Rusia nu i-a informat cu privire la aranjamentele de zbor.

Relatările contradictorii din ambele părți sunt o caracteristică zilnică a unui război care se apropie acum de sfârșitul celui de-al doilea an. Dar miza este deosebit de mare în legătură cu incidentul de miercuri, cel mai mortal de acest fel care a avut loc pe teritoriul recunoscut internațional al Rusiei.

Moscova a spus că doborârea avionului militar de transport Ilyushin-76 în regiunea Belgorod din sud-vestul Rusiei, în apropiere de granița cu Ucraina, este un „act terorist” comis de Kiev.

Zelenski a cerut o anchetă internațională

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că este nevoie de mai multe clarificări în legătură cu ceea ce s-a întâmplat, în special în ceea ce privește cine se afla la bord, și a acuzat Rusia că „se joacă cu viețile prizonierilor ucraineni”.

El a cerut o anchetă internațională, un apel reluat joi de comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineț.

„În ceea ce privește o anchetă internațională, cred că vom face partea noastră pentru ca aceasta să aibă loc. Dar sunt convins că… rușii vor face declarații zgomotoase, dar nu vor permite nimănui să intre. Ei nu vor preda niciun material pentru analiză și vor da pur și simplu vina pe Ucraina”, a declarat Lubineț la televiziunea națională.

Rusia are acces exclusiv la locul prăbușirii, unde imaginile televizate au arătat resturi împrăștiate pe câmpurile înzăpezite. Agenția de știri de stat TASS a relatat că au fost recuperate cutiile negre ale avionului și că acestea vor fi transportate la Moscova pentru a fi examinate într-un laborator al Ministerului rus al Apărării.

Fragmente din ceea ce pare a fi o rachetă au fost găsite la locul unde s-a prăbușit avionul militar, au anunțat joi serviciile de urgență, potrivit TASS.

Serviciile secrete militare ucrainene au confirmat că urma să aibă loc un schimb de prizonieri

Serviciile secrete militare ucrainene au confirmat miercuri că urma să aibă loc un schimb de prizonieri de război, dar au precizat că nu au fost informate despre modul în care Rusia va aduce prizonierii la punctul de predare.

De asemenea, au declarat că Ucrainei nu i s-a cerut să asigure securitatea spațiului aerian în zona Belgorodului, spre deosebire de aranjamentele pentru schimburile anterioare.

Kievul a reiterat joi că nu a primit din partea Rusiei nici o solicitare scrisă, nici verbală, a declarat pentru Radio Svoboda purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare ucrainene, Andrii Iusov.

„Din nefericire, putem presupune diverse scenarii, inclusiv provocarea, precum și utilizarea prizonierilor ucraineni ca scut uman pentru a transporta muniție și arme pentru sistemele S-300″, a spus el.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite urma să se reunească joi la ora 22.00 GMT, ca răspuns la solicitarea Rusiei de a se întruni pentru a stabili „motivele din spatele actului criminal ucrainean”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro