Sari direct la conținut

Kievul crede că a găsit soluția pentru a-și spori armata obosită și decimată de războiul cu Rusia

HotNews.ro
Kievul crede că a găsit soluția pentru a-și spori armata obosită și decimată de războiul cu Rusia
Poster de recrutare în Kiev. FOTO: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Kievul încearcă noi strategii de atragere a voluntarilor în armată, pe fondul creșterii reticenței ucrainenilor de a se alătura efectiv efortului de război, scrie The Guardian. Oficialii citați de Reuters spun că deocamdată procesul de recrutare decurge rezonabil și speră să adune 200.000 de militari suplimentari până la finalul anului, dacă lucrurile vor continua să funcționeze.

Ucrainenii par să susțină deocamdată campania de mobilizare militară a Kievului, necesară pentru suplimentarea numărului de trupe la mai mult de 28 de luni de la invazia Rusiei, dar aceștia sunt mai puțin dornici să lupte decât înainte, a explicat pentru Reuters un ofițer de recrutare, care folosește indicativul „Fantomas”.

„Acum, din câte știu, cele mai multe cozi (la birourile de recrutare) sunt formate din oameni care vor să obțină un fel de scutire (de la luptă)”, a declarat ofițerul în vârstă de 36 de ani, care a fost însoțit de jurnaliști prin capitala ucraineană.

Ofițerul, un veteran al frontului, este în prima linie a efortului de a spori mobilizarea, în ciuda scăderii entuziasmului publicului pentru serviciul militar, într-un moment în care regenerarea forței de luptă a devenit una dintre principalele provocări ale Kievului.

Președintele Volodimir Zelenski a redus vârsta de recrutare de la 27 la 25 de ani în aprilie și a aprobat o revizuire a procesului de mobilizare care a intrat în vigoare în mai, obligând bărbații sub 60 de ani să își reînnoiască datele personale la birourile de recrutare sau online.

Deși cifrele de recrutare rămân învăluite în secret, unii oficiali politici și militari au declarat că schimbările, inclusiv o campanie de creștere a recrutării voluntare, au readus eforturile de mobilizare pe drumul cel bun după două luni.

Reprezentanții armatei ucrainene au declarat pentru Reuters că rata de recrutare a fost mai mult decât dublă în mai și iunie față de precedentele două luni, fără a furniza însă cifrele.

Purtătorul de cuvânt Bohdan Senik a descris acest lucru drept o „tendință pozitivă”. Vârsta medie a unui soldat mobilizat a rămas neschimbată, la aproximativ 40 de ani.

Sarcina cea mai importantă

Întărite de ajutorul occidental mult întârziat, forțele ucrainene se luptă de luni de zile să țină linia împotriva trupelor ruse care înaintează în estul țării.

Mulți soldați obosiți așteaptă însă să fie înlocuiți după mai bine de doi ani de serviciu aproape non-stop, fără să se știe clar când vor fi de fapt demobilizați din forțele armate.

Întrebat dacă numărul de 200.000 de soldați suplimentari vehiculat într-un ziar german este adevărat, Roman Kostenko, secretar al comisiei parlamentare pentru apărare națională, a estimat pentru Reuters că armata ar putea înrola un număr atât de mare până la sfârșitul anului dacă procesul continuă în ritmul actual.

În opinia sa, acest lucru ar putea permite Ucrainei să ia în considerare o legislație privind demobilizarea unor militari, deși ministrul de interne a avertizat că o astfel de acțiune ar putea slăbi frontul.

Mathieu Boulègue, un analist în domeniul apărării pentru Centrul pentru Analiza Politicilor Europene, cu sediul la Washington, a declarat că estimarea de 200.000 de soldați suplimentari este încurajatoare, dar că sarcina cea mai importantă ar fi instruirea acestora și distribuirea lor corectă pe front.

Ucraina trebuie să „investească capitalul uman în mod inteligent și eficient acolo unde este necesar. Pentru că, în măsura în care poți aduce pe oricine să conducă un camion sau să curețe toalete, nu poți obține atât de ușor luptători eficienți”, a spus el.

Între timp, Rusia recrutează aproximativ 30.000 de soldați pe lună pentru efortul său de război, suferind în același timp pierderi „foarte mari”, a declarat marți un înalt oficial NATO. Acesta a adăugat că Moscova nu dispune de muniție și trupe pentru a începe o ofensivă majoră.

Reticența ucrainenilor

De la revizuirea regulilor mobilizării, unele birouri de recrutare au avut dificultăți în a face față afluxului de bărbați care au venit să se înregistreze sau să își actualizeze datele până la termenul limită de 16 iulie.

„Vin mai mulți oameni decât putem accepta”, a declarat un director adjunct al biroului de recrutare unde lucrează Fantomas. „Uneori procesarea se prelungește până la ora 1 noaptea”, a spus el pentru Reuters.

Funcționarul, care a solicitat anonimatul, a repetat însă observația lui Fantomas și a spus că o parte „foarte, foarte mare” a bărbaților solicită scutiri de la efectuarea serviciului, deși a insistat că lucrurile sunt în grafic.

„Ne îndeplinim sarcinile care ne-au fost atribuite. Nu aș spune 100%, dar nu e rău”, a spus acesta.

Rapoartele privind corupția în activitatea de recrutare și imaginile de pe rețelele sociale cu conflictele dintre recrutori și cetățeni au înrăutățit starea de spirit a publicului în perioada premergătoare schimbării regulilor, din primăvară.

Într-un sondaj realizat în aprilie la comanda radiodifuzorului public aproximativ 50% dintre ucraineni au afirmat că au crezut că mobilizarea merge prost, iar 60% au afirmat că au o percepție negativă asupra birourilor de recrutare.

Confruntați cu opoziția opiniei publice, parlamentarii au renunțat să impună sancțiuni mai severe împotriva celor care nu s-au prezentat la încorporare.

Fantomas, care a fost rănit în estul Ucrainei anul trecut, a declarat că 70% din interacțiunile sale cu oamenii pe care îi abordează pe stradă sunt pozitive.

El și alți oficiali militari au declarat că dispute și conflicte precum cele care s-au viralizat sunt rare, adesea scoase din context și exploatate de conturi pro-ruse pentru a discredita recrutorii, dar că aceste lucruri au reușit să estompeze entuziasmul.

El a recunoscut că a fost atacat o dată în timp ce se afla în patrulare, dar a spus că a refuzat să riposteze, de teamă să nu fie filmat.

O strategie de PR

În Kiev au apărut peste tot panouri publicitare, în care diferite unități militare prezintă o imagine pozitivă a luptelor, ca parte a noii strategii a Ministerului Apărării de a face recrutarea în armată mai atractivă. Autoritățile, scrie The Guardian, consideră că voluntariatul este preferabil recrutării.

„Vara, dronele”, spune un afiș, care arată un soldat care operează o dronă – un UAV sau vehicul aerian fără pilot – de pe un scaun de plajă, cu bocancii sprijiniți pe nisip. Un altul de la Brigada Khartia promite: „Garantăm 60 de zile de pregătire”, în timp ce un al treilea le spune soldaților că pot „fi ei înșiși”.

Ministerul Apărării își propune astfel să convingă bărbații să se ofere voluntari pentru război oferindu-le mai multe opțiuni. „Acum aveți posibilitatea de a alege o poziție pentru a servi în armată. Uitați de temerile și îndoielile voastre – este timpul să vă alegeți calea!”, se arată într-o declarație recentă pe Facebook.

Printre cele mai căutate unități sunt cele care și-au câștigat o reputație pe câmpul de luptă, cum ar fi unitatea Azov și ramura sa ulterioară, Brigada a 3-a de asalt separat. Ambele unități au câștigat apreciere în Ucraina după lupta pentru apărarea oțelăriei Azovstal din Mariupol.

Datorită donațiilor, aceste grupuri dispun de bugete substanțiale și au devenit renumite pentru prezența atent construită pe rețelele sociale. Canalele lor de YouTube, care prezintă înregistrări video de pe linia frontului, sunt urmărite de milioane de ucraineni.

Dar pentru unele unități mai mici, influența uriașă a acestor grupuri reprezintă o provocare pentru propria activitate de recrutare.

„Există un pic de invidie între diferite unități”, a remarcat un ofițer de presă dintr-o unitate de artilerie de pe linia frontului, vorbind cu The Guardian sub rezerva anonimatului. Acesta a declarat că unitatea sa nu poate să concureze cu Brigada a 3-a Separată de Asalt și, ca atare, recrutează ucraineni mai puțin motivați.

„Oamenii au adesea așteptări mai roz atunci când se alătură acestor unități pe baza PR-ului lor. În cele din urmă, lupta este periculoasă indiferent de locul în care servești”, a avertizat ofițerul.

INTERVIURILE HotNews.ro