Sari direct la conținut

KMG International, fostul Rompetrol Grup, si-a redus pierderile in 2014

HotNews.ro

Grupul KMG International, fostul Rompetrol Grup, detinut integral de compania nationala de petrol si gaze din Kazakhstan – KazMunayGas, a inregistrat in 2014 o cifra neta de afaceri de 11,4 miliarde USD, in crestere cu 2% fata de rezultatul obtinut in 2013, pe fondul evolutiilor internationale ale titeiului si ale produselor petroliere. Grupul a ajuns la dublarea profitului operational (EBITDA) pana la un nivel de 140 milioane USDlari si la o imbunatatire cu 61 milioane dolari a rezultatului net, pierderile fiind reduse la 58 milioane dolari.

Potrivit grupului, la reducerea pierderilor au contribuit cresterea productiei si a vanzarilor de produse petroliere, coroborate cu optimizarea fluxurilor operationale si financiare, dar si continuarea programului „Change for Good”.

„Strategia pe termen lung a KMG International prevede o crestere organica in tarile din regiunea Marii Negre, inclusiv extinderea segmentului de retail din Romania, cresterea eficientei operationale a rafinariei, dupa atingerea performantelor record atinse in 2014, ca urmare a investitiilor realizate de KazMunayGas – peste 1,4 miliarde de dolari in ultimii 7 ani. In acelasi timp, ne propunem o dezvoltare pe pietele prioritare, precum si continuarea furnizarii de servicii industriale (EPC) in Kazahstan, Africa de Nord si Orientul Mijlociu „, a declarat Azamat Zhangulov, Vicepresedinte Senior al KMG International.

Initiat in 2013, programul Change for Good si-a propus o eficientizare si o imbunatatire pana in 2018 a intregului flux de operatiuni specifice activitatilor de rafinare – petrochimie, trading – aprovizionare cu materie prima, retail- marketing, upstream – servicii industriale. De asemenea, acesta urmareste si o reducere a cheltuielilor operationale si o crestere a profitabilitatii, efectul economic vizat fiind de aproximativ 130 milioane USD pana in 2018 (28 milioane USD in 2014, 30 milioane USD in 2015).

In 2014, contributiile totale ale companiilor membre KMG International la bugetul de stat, dar si la bugetele locale, s-a ridicat la aproximativ 1,93 miliarde USD, din care circa 1,8 miliarde USD a reprezentat aportul Rompetrol Rafinare (1,4 miliarde USD – 2013).

In acelasi timp, exporturile Rompetrol Rafinare s-au ridicat la peste 2 miliarde USD in 2014 (1,7 miliarde USD – 2013, 1,7 miliarde USD – 2012), fiind pe primul loc in topul celor mai mari exportatori interni de produse petroliere si pe locul doi la nivel national.

Cantitatea de materie prima procesata de cele 2 rafinarii ale Grupului – Petromidia Navodari si Vega Ploiesti, dar si de divizia de petrochimie -singura entitate de profil din Romania in functiune, s-a ridicat in 2014 la peste 5,54 milioane tone, in crestere cu 21% fata de nivelul atins in 2013. Rafinaria Petromidia a atins anul trecut un record istoric al materiilor prime procesate-peste 5 milioane tone, cantitatea totala prelucrata de aceasta din 1979- anul intrarii in exploatare si pana in prezent fiind de peste 100 milioane tone de materie prima.

Pe fondul unei cresteri cu 22% a productiei de carburanti la rafinaria Petromidia (productie record de motorina – 2,43 milioane tone fata de 1,91 milioane tone in 2013), vanzarile de produse petroliere prin statiile Rompetrol din Romania, Bulgaria, Moldova si Georgia s-au majorat cu 15% fata de indicatorul din 2013, ajungand la un nivel de 2,23 milioane tone.

In acelasi timp, activitatile de trading ale Grupului (vanzarile de produse finite, achizitia de materii prime pentru unitatile de productie) in regiunea Marii Negre s-au inscris in 2014 pe un trend ascendent, cu 22% peste nivelul din 2013 (11,5 milioane tone). Aceste volume s-au reflectat si la nivelul diviziei de supply-chain, care a gestionat pe plan intern circa 550 de nave, 670 de trenuri care au plecat din rafinarie catre cele 7 depozite din Romania si alte sute de cisterne pentru benzinariile Rompetrol si ale partenerilor interni.

Printre performantele atinse de companiile member ale KMG International in 2014 se numara si scaderea costului de procesare la 21,2 dolari/tona – cel mai scazut nivel din ultimii 10 ani, cresterea randamentelor pentru motorina – 48,8% si a randamentelor pentru produse albe- 85,7%, atingerea capacitatii maxime de productie de polipropilena- 90 mii tone in 2014, productie record de bitum (61.400 tone) si n-hexan (64.000 tone), reducerea cu 5% a costurilor de logistica si cu 10% a pierderilor de produse petroliere. La acestea se adauga finalizarea programului de modernizare si rebrading a 90 de statii Rompetrol din Romania si implementarea noului concept de benzinarie in Moldova si Georgia.

Bugetul alocat de Grupul KMG International pentru investitii s-a ridicat in 2014 la 55 milioane dolari si a vizat in principal programul de modernizare a 90 de statii Rompetrol din Romania, precum si unele proiecte in cadrul segmentului de rafinare.

Pentru acest an, Grupul si-a propus un plan de investitii de peste 200 de milioane USD, o parte fiind alocat pentru revizia generala programata a rafinariei Petromidia, cat si pentru dezvoltarea segmentului de retail. Rafinaria Petromidia a functionat anul trecut la capacitate maxima si nu a consemnat nicio oprire programata sau accidentala (365 de zile), volumul de materie prima procesata fiind de 13.800 de tone/zi.

De asemenea, o alta directie de investitie este reprezentata de constructia si dezvoltarea retelei de distributie a carburantilor din Romania, precum si de continuarea programului de rebrading a statiilor Rompetrol.

KMG International sustine ca punerea in aplicare a prevederilor memorandului incheiat cu Guvernul Romaniei in 2013 privind o rascumparare partiala a actiunilor detinute, dar si pentru crearea unui fond de investitii in sectorul energetic cu o valoare totala de pana la un miliard dolari, va genera beneficii reale, atat pentru companie cat si pentru economia Romaniei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro