KPMG: Majoritatea managerilor din 29 de tari asteapta redresarea economica in 2010
2010 este anul in care pietele financiare se vor redresa, considera majoritatea managerilor participanti la un studiu KPMG, care a analizat parerile a 850 de persoane cu putere de decizie din 29 de tari.
Studiul mai releva ca in timp ce mai mult de 60% dintre companiile din Japonia, China, Singapore pregatesc schimbari radicale ale modelelor lor de afaceri in urmatoarea decada, in Europa, multe companii se bazeaza pe actiunile guvernului pentru impulsionarea economiilor.
Conform studiului KPMG, companiile din zona Asia-Pacific folosesc recesiunea globala ca pe o oportunitate pentru a aduce schimbari majore operatiunilor lor, prognozand aparitia unor noi piete internationale, in timp ce numeroase firme europene inca nu s-au decis cum sa reactioneze in fata declinului economic.
„Aproape 90% dintre companiile din Japonia si 84% dintre firmele din Singapore pregatesc schimbari radicale ale modelelor lor de afaceri in urmatoarea decada. In India, procentul este de 72% iar in China este de 66%.
Insa, doar 20% dintre companiile din Republica Ceha si Olanda planifica schimbari majore ale afacerilor lor, procentul ridicandu-se la 25% in Belgia, 30% in Ungaria si 42% in Marea Britanie. In Europa, cel mai mare procent este inregistrat in Irlanda, unde 63% se asteapta la schimbari radicale”, se arata in studiul KPMG.
Companiile din Europa se bazeaza pe actiuni guvernamentale pentru impulsionarea economiilor
Analiza KPMG mai arata ca, in Europa, multe companii se bazeaza pe actiunile guvernului pentru impulsionarea economiilor, in special printr-o mai buna reglementare a sectorului financiar. Mai mult de o treime dintre respondentii din Luxemburg au fost de parere ca aceasta este solutia de iesire din impas, urmati de 28% dintre companiile din Spania, 24% in Olanda si 20% in Polonia.
In schimb, niciuna dintre companiile japoneze nu a impartasit acest punct de vedere, iar in Singapore doar 8% dintre respondentii si-au exprimat aceasta opinie. Optiunea preferata in aceste tari este de a reduce costurile, japonezii concentrandu-se pe un mai bun management al riscului si o planificare mai eficienta, in timp ce numeroase companii din Singapore cauta sa iasa din recesiune ocupandu-se de nevoile clientilor lor.
“Fara indoiala ca in Europa sunt companii care fac planuri pentru a se adapta la noile piete, insa diferenta de abordare dintre tarile europene si cele din regiunea Asia-Pacific este evidenta”, a declarat Serban Toader, senior partner al firmei membre KPMG in Romania.
Un aspect asupra caruia a existat un larg consens a fost momentul in care economia va incepe sa se redreseze. Peste jumatate dintre companiile care au participat la sondaj prognozeaza o redresare in 2010, in timp ce 22% indica anul 2011, iar 12% – anul 2012. Doar un procent foarte pesimist a considerat ca vom fi inca in recesiune in 2014.
Studiul comandat de KPMG a fost lansat in cadrul Summit-ului pe probleme fiscale la care au participat Europa, Orientul Mijlociu si Africa, organizat la Londra, intre 2 si 4 iunie 2009. In cadrul studiului au fost intervievati 852 de senior manageri, reprezentand companii din 29 de tari. Companiile au fost alese din toate domeniile, avand venituri cuprinse intre 250 milioane dolari si peste 5 miliarde dolari.