Sari direct la conținut

La Brexit, Soros iar pariaza contra si castiga milioane de euro. Acum, pe spatele Deutsche Bank

HotNews.ro

In contextul Brexit, George Soros n-a mai pariat contra lirei sterline, ci contra Deutsche Bank. Si iarasi a castigat milioane de euro. Societatea sa de investitii Soros Fund Management LLC a pus la vanzare vinerea trecuta, in ziua in care votul pro-Brexit a fost decis, sapte milioane de actiuni ale bancii germane, in valoare de 100 de milioane euro. Acestea reprezinta 0,51% din totalul actiunilor Deutsche Bank. Actiunile nu erau in posesia lui Soros, care a tranzactionat, practic, un bun „imprumutat”.

Este vorba de schema „vanzarii in gol”, sau short sale, a unui pachet de actiuni, pe bursa. In cadrul acestei scheme, investitorii mizeaza pe scaderea cursului actiunii. La momentul ofertarii, vanzatorul nu detine pachetul de actiuni, insa el este obligat sa-l livreze „la termen’, ceea ce in acest gen de tranzacii financiare inseamna, de regula, doua pana la trei zile.

In ultimele zile de tranzactionare pe bursa, de cand a fost facut public rezultatului referendumului pentru iesirea Marii Britanii din UE, actiunea Deutsche Bank a cazut cu mai bine de 20%. Luni, valoarea sa a atins un minim istoric in cadrul indicelui bursier DAX.

Vineri 24 iunie, in ziua in care fondul de investitii al lui Soros a plasat „vanzarea in gol”, cursul actiunii Deutsche Bank a cazut de la 15,52 euro, la 13,01 euro. Luni seara, la inchiderea bursei, actiunea valora 12,53 euro. Soros a investit deja la primele ore ale diminetii. „Prin urmare, investitorul a realizat un castig de peste zece milioane de euro”, precizeaza Sueddeutsche.de.

George Soros nu este insa singurul care a speculat contra Deutsche Bank. Vineri, si hedgefond-ul londonez Marshall Wace a facut o miscare asemanatoare si de acelasi ordin de marime ca si Soros Fund Management LLC.

Faptul ca interesul abilului speculant financiar George Soros s-a indreptat, de asta data, asupra celei mai mari banci private germane, reflecta nu doar intuitie, ci si o cunoastere temeinica a situatiei sale de fond. Mai arata si cat de ombilical e legata Deutsche Bank de UK: prin seful sau John Cryan, care e britanic, dar si prin relatiile de afaceri cu City-ul londonez.

„Sigur ca suntem, ca banca cu sediul in Germania dar si cu afaceri puternice in Marea Britanie, bine pregatiti pentru a atenua urmarile iesirii”, a spus Cryan la finale saptamanii trecute, cand Brexitul a devenit evident.

In ultimul an, valoarea actiunii Deutsche Bank a scazut insa drastic, am putea spune ca s-a injumatatit. Daca la finele lunii iunie 2015, valoarea sa pe bursa din Frankfurt era in jur de 27 de euro, in 28 iunie 2016 aceasta oscileaza in jurul a 13 euro, potrivit site-ului Bursei din Frankfurt.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro