Sari direct la conținut

La Conducerea Bursei – Stere, Siminel sau Sima?

Coalitia care a fortat demisia lui Septimiu Stoica de la conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) numara paisprezece case de brokeraj (in articolul de ieri pe aceasta tema, am mentionat gresit ca ar fi numai zece).

Cele paisprezece societati detin, in total, aproape o cincime din actiunile BVB (19,9639%), intrunind conditia prevazuta de Statut sa detina minimum 10% pentru a obliga convocarea Adunarii generale.

La intai noiembrie, cele paisprezece case de brokeraj au depus la Bursa solicitarea pentru convocarea AGA, cu scopul principal sa revoce Consiliul Bursei si sa provoace „alegeri anticipate”.

Ultimele completari birocratice la aceasta solicitare au fost depuse pe 12 noiembrie. A doua zi, Septimiu Stoica a notificat Consiliului Bursei intentia sa sa demisioneze. Cele paisprezece case de brokeraj au reprosat actualei conduceri a Bursei patru lipsuri mari si late:

1. lipsa de coeziune;

2. lipsa transparentei si a dialogului cu actionarii BVB;

3. lipsa de initiativa;

4. arbitrariul in arogarea de functii la conducerea unor institutii ale pietei.

Cele paisprezece case de brokeraj impartasesc convingerea ca in scurt timp, cu o conducere corespunzatoare, actiunile emise de Bursa de Valori Bucuresti ar putea atinge valoarea de un miliard de euro.

Este o cifra extrem de ispititoare pentru patronii caselor de brokeraj, cei care au primit gratuit actiunile BVB (in acest moment, ultimele tranzactii cu actiuni BVB conduc la o valoare totala a Bursei de aproximativ o suta de milioane de euro – de zece ori mai putin decat viseaza „cei paisprezece”).

Din „coalitia rebela” fac parte casele de brokeraj apropiate Bursei de la Sibiu (detinatoare de pachete cu actiuni sibiene cu dimensiuni mai „conturate”); case de brokeraj apropiate sau avand tangenta cu Cristian Sima – „rebelul numarul 1”, cel care a declansat revolta; case de brokeraj care au sau au avut de a face cu fondul de investitii american condus de Siminel Andrei – motorul

transformarilor, fuziunilor, negocierilor, restructurarilor pietei de capital – cel care a fost exilat in insula Sfanta Elena la ultimele alegeri cand a fost preferat Septimiu Stoica la presedintia Bursei; si mai sunt si case de brokeraj independente conduse de oameni care gandesc cu capul lor cum este (fara sa fie singurul) Alex Elian – broker pe marfuri si valori, speculator pur-sange.

Articol integral in Bursa

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro