Sari direct la conținut

La Muzeul de Geologie s-a deschis o expoziție de fizică despre contribuția României la acceleratorul de particule de la CERN

HotNews.ro
La Muzeul de Geologie s-a deschis o expoziție de fizică despre contribuția României la acceleratorul de particule de la CERN
Expozitie de fizica la Muzeul de Geologie (foto Vlad Barza)

La Muzeul Național de Geologie s-a deschis o expoziție cu instalații multimedia și interactive care încearcă să prezinte într-un mod mai simplu concepte abstracte din fizica particulelor. Expoziția „Quanta. Călătorie spre începutul timpului” este deschisă până la final de octombrie, iar vizitarea este gratuită.


Cea mai spectaculoasă este instalația numită „Supa cosmică” care este un disc negru uriaș și folosește o serie de senzori care detectează radiațiile cosmice ionizante generate de stele ce trec bariera atmosferică și le transpune într-un mediu lichid, pentru a putea fi vizualizate în timp real. Practic, instalația propune o prezentare artistică a radiațiilor cosmice.


Vizitatorii vor putea să înțeleagă cum se produc ciocnirile atomice la energii extreme. Există și instalații multimedia care explică într-un mod prietenos concepte precum plasma de cuarci și gluoni și modelul standard al fizicii particulelor.


Vizitatorii vor putea afla despre materia invizibilă a universului și modul în care primele microsecunde după Big Bang au modelat realitatea pe care o cunoaștem astăzi. Expoziția încearcă să simplifice concepte științifice abstracte prin instalații multimedia, vizualizări interactive, dar și cu ajutorul unor echipamente reale de detecție dezvoltate de români și utilizate la CERN.

Într-una dintre încăperi sunt expuse echipamente reale de detecție dezvoltate de echipa românească de la IFIN-HH și utilizate la CERN, ca parte a acestui proiect global. România a contribuit la proiectul ALICE prin dezvoltarea unor sub-componente.

Expoziția „Quanta. Călătorie spre începutul timpului” este dezvoltată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), în colaborare cu Asociația Zeppelin și Modulab.

Orarul de vizitare este 10-18, de marți până duminică.


LHC și ALICE

LHC, cu o lungime de 27 km, este cel mai mare și mai puternic accelerator de particule din lume alcătuit din magneți supraconductori, 1.248 dipolari de 15 m lungime și 400 magneți cuadripolari de 3,3 m lungime. Energia unui fascicul dirijat de particule este în jur de 362 MJ, suficientă pentru a topi 498 de kg de cupru. Prin ciocnirea frontală a doua asemenea fascicule se obține o energie echivalentă cu cea a unui tren de 400 de tone care circulă cu o viteza de 150 km/h.

În cadrul experimentului ALICE se înregistrează 1 milion de ciocniri pe secundă în experimentele proton + proton și 50.000 de ciocniri pe secundă în experimentele cu ioni de plumb, recreând condițiile de la mai puțin de 0,00001 secunde după Big Bang.

Echipa românească a dezvoltat 24% din subdetectorul TRD si 50% DIN OROC (Out Read Out Chambers) pentru TPS (Time Projection Chambers), echipamente esențiale din aranjamentul experimental ALICE.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro