Sari direct la conținut

La Opec +, Arabia Saudită și Emiratele se ceartă pentru producția de petrol

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Aliații tradiționali din Golf, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, se ceartă public la OPEC+ privind cotele de creștere a producției de petrol, cote care urmau să reia luni înainte de a fi amânate sine die, potrivit AFP.

Această reuniune a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și a țărilor partenere (OPEC+) ar fi trebuit inițial finalizată joia trecută. Însă Emiratele Arabe s-au opus până acum propunerii prelungirii actualului acord susținut de Arabia Saudită, sprijinită de cartel, care restricționează producția de petrol.

Summitul a fost amânat din nou luni, a declarat pentru AFP o sursă apropiată de cartel. În timp ce OPEC+ slăbește cu prudență robinetul odată cu apariția unei fragile redresări economice mondiale, Abu Dhabi, al cărui PIB depinde în proporție de 30% de hidrocarburi, a confirmat duminică că a fost la originea blocării negocierilor, estimând că „acordul a fost nedrept”.

„Este întregul grup împotriva unei țări, ceea ce este trist pentru mine, dar este realitatea”, a replicat ministrul saudit al Energiei, prințul Abdelaziz bin Salman, în timpul unui interviu acordat seara Bloomberg.

În ajunul reluării negocierilor, el a adăugat apoi canalului privat saudit Al-Arabiya, solicitând „puțină raționalitate și compromis” din partea celorlalte țări.

Din luna mai, cartelul a redeschis timid robinetul de aur negru după ce l-a strâns puternic la începutul pandemiei Covid-19, cu un anumit succes de preț – din punctul de vedere al vânzătorilor – dar aceștia au ridicat din nou producția.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro