La Sighisoara, la festival interetnic
Intre 21 si 24 august, burgul medieval al Sighisoarei devine Cetatea multiculturalismului din Romania, deoarece aici se va desfasura a opta editie a ProEtnica – Festivalul InterEtnic. ProEtnica reuneste anul acesta 830 de participanti din partea tuturor minoritatilor nationale si se adreseaza celor 25.000 de vizitatori estimati ai manifestarii. Obiectivul consta in promovarea diversitatii culturale si dezvoltarea unui climat de armonie si interactiune interetnica in Romania.
Programul manifestarii, disponibil pe pagina web www.proetnica.ro, este foarte variat si bogat: incepind cu teatru de papusi pentru cei mici, prelegeri, mese rotunde unde se dezbat subiecte actuale si istorice, pina la un program colorat si viu pe scenele festivalului, ProEtnica ofera celor 21 de comunitati etnice participante posibilitatea de a se prezenta in toate aspectele vietii.
Dincolo de asta, Cetatea Sighisoarei se transforma in timpul festivalului intr-un tirg al breslelor, unde mestesugarii din rindurile comunitatilor etnoculturale ofera vizitatorilor produse traditionale. Standurile de informare ale tuturor partenerilor si expozitiile de arta contemporana reprezinta un pod intre trecut si prezent.
Revista Festivalului „Agora comunitatilor etnice” apare in an acest an in trei editii si redactia ei se compune din redactori din partea organizatiilor participante.
In acest an festivalul ProEtnica are loc in contextul declararii anului 2008 drept „An al Dialogului Intercultural”. In acest sens, ProEtnica este partener al proiectului european MELT (Migration in Europe and Local Traditions), in care mai sunt implicati parteneri din cinci tari europene.
Festivalul InterEtnic de la Sighisoara va avea loc intre 21 si 24 august si reuneste 832 de participanti din partea tuturor comunitatilor etnice din Romania. De opt ani incoace, Centrul Educational Interetnic pentru Tineret organizeaza la Sighisoara Festivalul InterEtnic ProEtnica. In cele sapte editii trecute si-au adus contributia peste 5.000 de reprezentanti ai comunitatilor etnice din Romania. Peste 150.000 de vizitatori au participat la programul variat al manifestarii.
Din mai multe puncte de vedere Sighisoara este locatia ideala de desfasurare pentru acest eveniment. Pe de o parte, prin zidurile medievale se reflecta impresionant si exemplar influentele culturilor minoritare. Pe de alta parte, vechiul Burg – un loc construit pentru aparare si monoculturalism – devine in timpul ProEtnicii o Agora a dialogului intercultural, de impacare, de cunoastere si de respect reciproc.
Asadar, ProEtnica ar putea sa fi talmacit drept contra-imaginea istoriei. ProEtnica este mult mai mult decit un festival. Este cel mai important punct de intilnire al comunitatilor etnoculturale din Romania, o institutie vie si o sarbatoare a multiculturalismulului.