Sari direct la conținut

Laszlo Borbely dupa o intalnire cu FMI: Sunt convins ca vom avea posibilitatea maririi pensiilor si salariilor in aprilie-mai

HotNews.ro

UDMR sustine majorarea pensiilor si salariilor in aprilie, cel tarziu mai, in conditiile in care bugetul va permite acest lucru. Aceasta pozitie a fost sustinuta in cadrul unei intalniri a UDMR cu delegatia FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale. „Am cerut ca in urma unei analize a bugetului la sfarsitul primului trimestru, sa avem posibilitatea, si sunt convins ca vom avea posibilitatea maririi salariilor si pensiilor in aprilie, cel tarziu mai”, a declarat Laszlo Borbely. Acesta a mai spus ca au discutat si despre posibilitatea amanarii liberalizarii pretului la energia electrica si a gazelor naturale in conditiile in care „s-au schimbat parametrii economici in UE”.

Borbely a precizat ca posibilitatea majorarii salariilor si pensiilor este pozitia UDMR. Reprezentantii delegatiei considera ca decizia trebuie sa fie a Guvernului, a afirmat Borbely.

In ceea ce priveste amanarea liberalizarii preturilor la energie, „Laszlo Borbely sustine ca din partea delegatiei exista „o flexibilitate”. Insa „discutia va fi mai dificila” in privinta liberalizarii pentru consumatorii industriali. „Noi am vorbit de partea aceasta, pentru cetateni va fi foarte dificil sa suporte unele cheltuieli daca nu avem o amanare la liberalizarea pretului energiei. Din cate am observat, exista o flexibilitate in ceea ce priveste zona aceasta cu liberalizarea pretului la energie catre cetateni. Cu liberalizarea la nivelul companiilor va fi o discutie dificila si atunci va trebui sa vedem. Sunt si reglementari europene, evident, dar in zilele urmatoare vor fi finalizate aceste discutii”, a spus Borbely.

  • Intrebat cum va fi rezolvata problema procedurii de infringement in urma amanarii liberalizarii, Borbely a spus ca „si alte tari din UE isi asuma unele riscuri, si infringementul si Curtea Europeana de Justitie”.

Autoritatile romane au primit critici destul de dure din partea Comisiei Europene din cauza modului in care au fost elaborate proiectele privind transpunerea noilor directive europene (72/2009 si 73/2009) privind liberalizarea pietei energiei electrice si a gazelor naturale. De altfel,a fost demarata la sfarsitul lunii septembrie chiar si o procedura de infringement. Romania nu se afla la prima procedura de infringement pe liberalizarea pietei. Acum se afla chiar in pragul unui proces la Curtea Europeana de Justitie din cauza nerespectarii cerintelor din al 2-lea pachet legislativ privind piata energiei. In aprilie, Comisia Europeana a transmis Romaniei avize motivate in doua cauze deschise impotriva tarii noastre considerand ca sistemul de preturi reglementate aplicat pe piata energiei electrice, respectiv a gazelor naturale din Romania nu respecta cerintele corespunzatoare din legislatia UE.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro