Laura Codruta Kovesi: Mita pentru contractele cu Microsoft si EADS, in jur de 60 milioane de euro
Din informatiile existente pana acum, mita data pentru contractele cu Microsoft si EADS se ridica la circa 60 milioane de euro, a declarat luni, la Adevarul LIVE, procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi.
Intrebata despre cele 4 dosare privind contractele cu Microsoft si EADS, sefa DNA a aratat ca „sesizarea Corpului de Control a vizat citeva acte aditionale. Procurorul de caz a cercetat si contractul initial. S-a inceput urmarirea penala fata de fapte”.
„Pina acum informatiile sint ca o suma in jur de 60 milioane de euro (nu pot da o suma exacta) s-a dat mita. Nu e inceputa urmarirea penala fata de persoane”, a declarat sefa DNA.
Potrivit procurorului sef, tranzactiile finaciare s-au facut prin conturi din strainatate si prin off-shore-uri.
Kovesi a precizat ca sunt foarte multe comisii rogatorii in curs catre institutii din alte state, iar informatii suplimentare in aceste dosare vor fi disponibile de indata ce „vom primi raspunsurile de la institutii financiare si autoritati judiciare”.
Directia Nationala Anticoruptie a dispus in data de 10 iulie inceperea urmaririi penale in rem cu privire la savarsirea infractiunilor de trafic de influenta in legatura cu infractiuni de coruptie, luare de mita, dare de mita, abuz in serviciu, intr-un dosar privind utilizarea licentelor educationale.
Procurorii anticoruptie au demarat cercetarile in acest dosar ca urmare a unei sesizari a Corpului de Control al premierului care reclama „utilizarea licentelor educationale fara temei legal sau contractual” incepand cu decembrie 2009, in mandatul fostilor ministri PDL Daniel Funeriu si Valerian Vreme.
Dosarul privind utilizarea licentelor educationale pentru care DNA a dispus joi inceperea urmaririi penale in rem cu privire la savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, luare de mita, dare de mita si abuz in serviciu vizeaza inclusiv acordul semnat de EADS Deutschland GmbH Germania si Ministerul de Interne, in valoare de 534 milioane euro.
Initial, Corpul de Control al primului ministru a sesizat DNA in mai 2013 in legatura cu „utilizarea licentelor educationale fara temei legal sau contractual” incepand cu decembrie 2009, in epoca ministrilor Daniel Funeriu si Valerian Vreme, dar procurorii DNA au extins cercetarile asupra intregii proceduri de incheiere a contractelor, care urca pana in anul 2001, cum este cazul unui contract semnat de Siveco cu Ministerul Educatiei.
Care sunt cele patru contracte aflate acum in vizorul procurorilor DNA, potrivit unor surse judiciare consultate de HotNews.ro:
- Contractul de inchiriere de licente Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription incheiat intre Guvernul Romaniei si Microsoft Ireland prin intermediul Fujitsu Siemens Computers Austria GesmbH, in valoare de 105 milioane USD, derulat in perioada 2004-2009,
- Contractul de inchiriere de licente Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription incheiat intre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale si consortiul D-CON.NET (MCSI MS-EAS), in valoare de 96 milioane EUR, derulat in perioada 2009-2013 (extins in 2013 cu 33 milioane EUR, contract in derlare).
- Contractul privind Sistemul Educational Informatizat (MEC SEI) incheiat intre Siveco si Ministerul Educatiei, in valoare de 124 milioane EUR (contract derulat in 6 etape in perioada 2001-2009);
- Contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) incheiat intre EADS Deutschland GmbH Germania si Ministerul de Interne, in valoare de 534 milioane EUR (extins in 2009 cu 200 milioane EUR).