Laureatii Galei Premiilor Observator cultural, editia a VII-a
A şaptea ediţie a Galei Premiilor Observator care a premiat cele mai bune apariţii editoriale din anul 2012 s-a desfăşurat luni seara, la Teatrul Odeon din Bucureşti. Scriitorul Stelian Tănase a primit Premiul pentru proză, pentru volumul ‘Skepsis’, apărut la Editura Trei, informeaza Agerpres.
‘Este primul premiu literar pe care-l primesc. Am trecut de 60 de ani, am publicat peste 20 de cărţi, şapte romane şi este prima dată când cineva se gândeşte că aş face ceva în literatură. (…) ‘Skepsis’ este cartea care m-a chinuit cel mai mult. Mi-a mâncat sufletul, cum se spune. Foarte greu am ieşit la liman şi când am ieşit m-am întors înapoi pentru că nu era ce trebuie. Era un final dar nu era ce trebuie şi m-am tot întors aşa vreme de trei ani. (…) A fost un mare pariu această carte pentru că era cu totul altceva decât încercasem până atunci. Era chiar o temă foarte abstractă a timpului şi a istoriei’, a spus Stelian Tănase mulţumind organizatorilor pentru premiu.
Juriul ediţiei din acest an a fost compus din Paul Cernat, Caius Dobrescu, Antonio Patraş, Iulia Popovici, Claudiu Turcuş şi Camern Muşat – preşedintele juriului.
Premiul pentru ‘Eseu. Memorialistică. Publicistică’ a fost acordat ex aequo lui Andrei Pleşu, pentru volumul ‘Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste’, apărut la Editura Humanitas, şi lui Ion Ianoşi pentru cartea ‘Internaţionala mea. Cronica unei vieţi’, apărut la editura Polirom.
Profesorul Ioan Pânzaru a fost răsplătit cu Premiul pentru ‘Critică. Istorie şi Teorie literară’ pentru volumul ‘Regimul interpretării: literatura şi sensul acţiunii’, apărut la Editura Polirom, în timp ce Octavian Soviany a obţinut Premiul pentru poezie cu volumul ‘Pulberea, praful şi revoluţia’, apărut la Casa de Editură ‘Max Blecher’.
Premiul la categoria Debut a fost oferit de asemenea ex aequo tânărului Marius Chivu, pentru volumul de poezie ‘Vântureasa de plastic’ apărut la Editura Brumar, şi lui Victor Rizescu pentru cartea de eseuri ‘Tranziţii discursive: despre agende culturale, istorie intelectuală şi onorabilitate ideologică după comunism’ apărut la editura Corint.
În cadrul galei, scriitorului Dumitru Ţepeneag, membru marcant al grupului oniric şi teoretician al onirismului românesc, i-a fost acordat Premiul ‘Gheorghe Crăciun’ pentru Opera Omnia.
‘Sunt bucuros şi chiar emoţionat pentru că am primit acest premiu’, a spus Dumitru Ţepeneag la primirea distincţiei.
Premiul a revenit, în anii precedenţi, lui Şerban Foarţă (2012), Emil Brumaru (2011), Radu Cosaşu (2010), Norman Manea (2009), Mircea Ivănescu (2008), Mircea Horia Simionescu (2007).
De asemenea, traducătorii Viorica Nişcov şi Alexandru Al. Şahighian care au primit Diplome de Excelenţă şi trofee realizate de Elena Lot Vlad.
Laureaţii au primit din partea organizatorilor pe lângă o diplomă şi un trofeu realizat de Elena Dumitrescu şi un premiu în bani, în valoare de 2.000 de lei. Pentru laureatul Premiului Opera Omnia premiul a fost de 6.000 de lei.
În cadrul Galei au fost prezentate şi două momente artistice de dans contemporan susţinute de tinerii Irina Strungăreanu şi Levente Szasz.
Gala Premiilor Observator cultural a fost prezentată de Ovidiu Şimonca şi Carmen Muşat.