Sari direct la conținut

Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură de anul acesta afirmă că s-a temut că a legitimat suicidul, dar că „scrisul poate salva vieți”

HotNews.ro
Jon Fosse, Foto: Fredrik Sandberg-TT / Shutterstock Editorial / Profimedia
Jon Fosse, Foto: Fredrik Sandberg-TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Scrisul poate salva vieţi”, a declarat joi dramaturgul norvegian Jon Fosse, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2023, referindu-se la numeroasele sinucideri din scrierile sale, în cadrul unei conferinţe înainte de ceremonia de decernare a premiului, informează AFP și News.ro.

„Dacă scrisul meu poate ajuta şi la salvarea vieţilor altora, nimic nu m-ar face mai fericit”, a declarat dramaturgul în vârstă de 64 de ani în cadrul unei conferinţe la Stockholm, înaintea ceremoniei de decernare a Premiului Nobel de duminică. Autorul a recunoscut că au existat mai multe sinucideri în operele sale decât îi „place să creadă”.

„Mi-a fost teamă că am contribuit, în acest fel, la legitimarea sinuciderii”, a spus Fosse. Dar el a povestit vineri că, după anunțarea Premiului Nobel pentru Literatură la începutul lunii octombrie, cititorii i-au spus că scrierile sale „le-au salvat pur şi simplu viaţa” și că a fost foarte emoţionat de aceste mărturii.

„Într-un fel, am ştiut întotdeauna că scrisul poate salva vieţi şi poate că a salvat-o chiar şi pe a mea”, a adăugat el.

Academia Suedeză a anunţat pe 5 octombrie că Fosse este laureatul de anul acesta al Premiului Nobel pentru literatură, „pentru piesele sale de teatru şi proza inovatoare, care au dat glas celor de nedescris”.

Comparat uneori cu Samuel Beckett, un alt dramaturg laureat al Premiului Nobel, Jon Fosse ignoră intriga, reducând-o la minimum, şi foloseşte un limbaj simplu, lipsit de ornamente, în care cheia înţelegerii se află în ritm, muzicalitate şi pauze, notează AFP.

Jon Fosse va primi premiul, împreună cu o medalie şi 11 milioane de coroane suedeze (980.000 de euro), de la regele Carl al XVI-lea Gustaf, în ziua marcării morţii, în 1896, a savantului şi inventatorului Alfred Nobel.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro