Lavrov: Moscova îşi va atinge „cu răbdare” obiectivele „nobile” din Ucraina / SUA au explicat „destul de pe larg” că nu intenţionează să-şi trimită specialişti militari în Ucraina
- Redactia Hotnews
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, se declară „convins” că Rusia îşi va atinge obiectivele din Ucraina cu „răbdare şi perseverenţă”, în special recunoaşterea celor patru regiuni ucrainene a căror anexare o revendică, conform AFP.
- „Sunt convins că datorită perseverenţei noastre, răbdării şi determinării noastre ne vom apăra obiectivele nobile, vitale pentru poporul şi ţara noastră, rămânând totodată deschişi la un dialog echitabil şi acorduri pentru a asigura o securitate egală şi indivizibilă în Europa”, a declarat Lavrov într-un interviu difuzat miercuri pe canalul de televiziune rus Pervîi Kanal, scrie Agerpres, citând AFP.
El a susținut din nou că reluarea dialogului cu Kievul ar presupune recunoaşterea de către Ucraina a anexării de către Rusia a celor patru regiuni ucrainene – Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, precizând că Moscova va trebui „fireşte” să cucerească în întregime cele patru teritorii, care nu sunt controlate în prezent integral de armata rusă.
Aceste regiuni „trebuie eliberate de ameninţarea nazificării pe care au îndurat-o timp de mulţi ani”, a insistat Lavrov.
„Nu-i grabă, aşa cum a spus preşedintele Vladimir Putin. Dar vrem să terminăm cât mai repede posibil acest război pe care Occidentul l-a pregătit şi declanşat împotriva noastră via Ucraina”, a adăugat ministrul rus de Externe.
SUA au explicat „destul de pe larg” că nu intenţionează să-şi trimită specialişti militari în Ucraina
În același interviu, el a susținut că SUA au explicat Moscovei „destul de pe larg” că nu intenţionează să-şi trimită specialiştii militari în Ucraina pentru transferul sistemului de apărare antiaeriană Patriot către Kiev.
- „Statele Unite au declarat pe canale diplomatice că nu doresc şi nu vor să intre direct în război cu Rusia şi nu intenţionează să-şi trimită specialiştii militari în Ucraina în legătură cu transferul sistemului de apărare antiaeriană Patriot către Kiev.
- Acum i-am întrebat pe americani, prin canalele pe care le mai are ambasada noastră, dacă decizia de a transfera bateria Patriot, având în vedere complexitatea utilizării acesteia, înseamnă că acolo (în Ucraina – n.r.) vor fi specialişti americani.
- Ni s-a explicat destul de pe larg că acest lucru nu este planificat, tocmai pentru că americanii nu vor şi nu vor lupta direct împotriva Rusiei. Patriot va fi pus în funcţiune după câteva luni, până când militarii ucraineni vor stăpâni această tehnologie”, a declarat Lavrov.
Preşedintele rus Vladimir Putin declara că Rusia ar fi capabilă să distrugă sistemele de apărare antiaeriană Patriot dacă Washingtonul le furnizează Kievului. De asemenea, el susținea că „Patriot este un sistem destul de învechit” şi nu funcţionează la fel de bine ca sistemul S-300 rusesc, dând asigurări că va exista un „antidot” pentru echipamentul american.
Washingtonul a anunţat săptămâna trecută, cu ocazia vizitei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în SUA, un nou pachet de ajutor militar pentru Kiev, în valoare de 1,85 miliarde de dolari, care include pentru prima dată o baterie de apărare antiaeriană Patriot, sistem considerat mult mai performant faţă de armamentul pe care îl are acum în dotare Ucraina.