Sari direct la conținut

Legea gratierii, modificata: Se gratiaza in intregime pedepsele pana la 3 ani, nu 5 asa cum propunea Guvernul; se taie 3 ani din pedepsele de 3 pana la 10 ani/ Se gratiaza in intregime pedepsele pentru cei peste 70 de ani/ Prejudiciul trebuie achitat in termen de 2 ani

HotNews.ro
Comisia juridica din Senat, Foto: Agerpres
Comisia juridica din Senat, Foto: Agerpres

ACTUALIZAT 18.40Senatorii din comisia juridica au votat marti modificari la proiectul legii gratierii initiat de fostul ministru al Justitiei Florin Iordache, astfel incat sa se gratieze in intregime pedepsele pana la trei ani – nu cinci ani asa cum propunea Guvernul – si partial, cu trei ani, pedepsele de pana in 10 ani inclusiv. La sedinta participat timp de o ora si jumatate si ministrul Justitiei Tudorel Toader, care a sustinut forma initiala a proiectului, care prevedea pedepsele de pana la cinci ani. S-a votat si ca pedepsele celor de peste 60 de ani sa se injumatateasca, iar cele pentru cei de peste 70 ani sa fie gratiate complet. De asemenea, s-a votat conditionarea gratierii de achitarea prejudiciului in termen de doi ani de la aplicarea gratierii. Discutiile pe infractiunile exceptate de la gratiere, unde Serban Nicolae propune scoaterea faptelor de coruptie si abuzului in serviciu, au fost amanate pe data viitoare, cand este posibil sa se dea si un raport pe acest proiect.

  • Dan Voiculescu, condamnat in 2014 la 10 ani de inchisoare, are varsta de 71 de ani si teoretic s-ar putea incadra la gratierea in intregime pe baza acestui criteriu, daca legea trece in aceasta forma. Pe de alta parte, nu este clar deocamdata daca infractiunile pentru care acest a fost condamnat nu vor fi intre cele exceptate de la gratiere, una dintre ele fiind spalare de bani.
  • In forma propusa de guvern, infractiunea de spalarea banilor este exceptata de la gratiere (Art. 5, B – infractiunile prevazute de Legea 656/2002, lege speciala). Pe de alta parte exista o serie de amendamente care ar putea viza si aceasta infractiune
  • Dan Voiculescu poate face o cerere de eliberare conditionata pe 24 mai 2017, dupa cum a decis Tribunalul Bucuresti in ianuarie.

Ce s-a votat in sedinta de marti

Art. 1

(1) Pedepsele cu inchisoarea, stabilite prin hotarari definitive, se gratiaza dupa cum urmeaza:

a. in intregime, pedepsele de pana la trei ani, inclusiv;

b. in parte, cu trei ani, pedepsele cu inchisoara aplicate de instantele de judecata mai mari de trei ani dar care nu depasesc zece ani.

(2) Nu se gratiaza pedepsele cu inchisoarea a caror executare a fost suspendata conditionat sau sub supraveghere, potrivit legii

S-a votat in continuare si modificare art. 2 alin 1, referitor la femeile insarcinate, la cei care au in intretinere minori sub 14 ani sau cu handicap si pentru cei peste 60 de ani, respectiv peste 70 ani:

Art 2

„Se gratiaza in parte cu 1/2 pedepsele cu inchisoare 6 si 10 aplicate femeilor insarcinate si persoanelor care si au in intretinere minori cu varsta de pana la 14 ani, precum si copii incadrati in grad de handicap accentuat sau grav, potrivit legii”.

Senatorul PMP Traian Basescu a criticat acest amendament, dupa ce el propusese sa se mentioneze ca inclusiv persoanele condamnate pentru coruptie si care au copii sa beneficieze de gratiere. „Dumneavoastra faceti copii de corupti si copii de necorupti” a spus Basescu, afirmand ca este un viciu de constitutionalitate.

„Se gratiaza in parte cu 1/2 pedeapsa cu inchisoarea intre 6 si 10 ani aplicate persoanelor cu varsta de peste 60 de ani.”

„Se gratiaza in intregime pedepsele peste persoanele cu varsta peste 70 de ani” (amendamentul apartine senatorului PSD Liviu Tit Brailoiu).

Dispozitiile de mai sus nu se aplica in cazul exceptiilor trecute ulterior in proiectul legii (art.5 prevede mai multe infractiuni care sunt exceptate de la coruptie).

S-a votat de asemenea ca aceste conditii sa existe la momentul intrarii in vigoare a legii.

Important de precizat ca gratierea prevazuta in articolele de mai sus nu se aplica in cazul mai multor infractiuni, prevazute in forma initiala a legii la art. 5. La acest articol senatorii juristi nu au ajuns marti cu discutiile. Aici, Serban Nicolae a propus scoaterea infractiunilor de coruptie si cea de abuz in serviciu din lista infractiunilor exceptate de la gratiere.

Art. 3 referitor la scolile de corectie

se gratiaza masurile educative privative de liberate de pana la 5 ani

Art. 4 referitor la conditionarea de recuperarea prejudiciului

Serban Nicolae a reafirmat ca nu sustine conditionarea gratierii de recuperarea prejudiciului, intrucat acestea tin de autoritatile publice. Se voteaza insa conditionarea achitarii in termen de 2 ani de la gratiere, astfel:

Art. 4

alin 1) Gratierea este conditionata de achitarea in termen de 2 ani de la dat aplicarii actului de gratiere a obligatiilor civile si cheltuielilor judiciare la care persoana a fost obligata prin hotarare judecatoreasca definitiva

alin 2) Nerespectarea cu rea credință a condiției prevăzute de alin. (1) atrage revocarea grațierii, pedeapsa stabilită sau restul rămas neexecutat urmând să se execute în regim de detenție.

18.32: Sedinta se suspenda la ora 18.32, dupa patru ore si jumatate de dezbateri. Discutiile vor continua la sedinta comisiei de saptamana viitoare.

Cum s-a votat in sedinta de marti

In comisia juridica au fost prezenti toti membrii de la PSD, ALDE si cel de la UDMR, precum si cel de la USR. De la PNL insa, din cei trei senatori membri, a fost prezent unul singur, recent intrat in partid – Daniel Fenechiu. Senatoarele Alina Gorghiu si Nicoleta Pauliuc au absentat. Pentru scurt timp, pe una dintre ele le-a inlocuit senatorul Chitac.

In general, amendamentele adoptate au trecut cu votul celor de la PSD-ALDE-UDMR. Senatorul Eugen Dirca de la USR s-a abtinut. In cateva randuri, Fenechiu a fost singurul care a votat in favoarea amendamentelor formulate de Traian Basescu.

Basescu, senator PMP, a fost prezent ca initiator al mai multor amendamente si a facut o serie de declaratii.

Citeste:

Basescu, declaratii fara jena in apararea femeilor condamnate: „Sa le lasam pe cele care au comis acte de coruptie, au luat mita intr-un minister…poate am eu o sensibilitate aparte pentru femei, e cunoscuta”

Basescu, despre justitie: „Am facut o masina de distrus oameni si nu o masinarie de recuperare a lor pentru societate”

La sedinta comisiei au participat si reprezentanti de la CSM, Parchetul General, Uniunea Barourilor, care au colaborat cu senatorii juristi pe fiecare articol.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro