Legea manualului unic, raport de respingere în comisia de învățământ din Camera Deputaţilor
Legea manualului unic a fost respinsă, marţi, în unanimitate, de comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor. Săptămâna trecută, legea a fost respinsă şi de comisia de învăţământ din Senat.
„A fost unanimitate în comisie. Am respectat decizia Curţii Constituţionale care a declarat că a fost sub procedură de lege organică şi era nevoie de o altă procedură. În acest context, am propus respingerea proiectului. Raportul nostru este de repingere”, a declarat pentru HotNews Szabo Odon, vicepreşedinte al comisiei de învăţământ din Camera Deputaţior.
El spune că, de fapt, manual unic nu a existat niciodată, pentru că şi legea respinsă prevedea ca manualul să fie întocmit de echipe de autori care făceau mai multe versiuni ale unui manual, dar care urma să fie tipărit de o singură editură.
Legea manualului unic urmează să intre la vot în plenul Camerei Deputaţilor, cu raportul de respingere al deputaților. Săptămâna trecută, legea a fost respinsă şi de comisia de învăţământ din Senat.
Parlamentarii s-au răzgândit după ce în sesiunea trecută votaseră în unanimitate legea manualului unic. Însă, în luna iulie, Curtea Constituţională a României(CCR) a decis cu unanimitate de voturi, că Legea manualului şcolar este neconstituţională în ansamblul ei, pentru că a fost adoptată de Parlament ca lege organică, deşi aceasta este o lege ordinară care trebuia adoptată conform altor proceduri.
Curtea constată că, prin nerespectarea procedurii de vot, legiuitorul adăugă domeniului organic noii materii de reglementare, împrejurare ce contravine art.73 alin.(3) din Constituţie, care este de strictă şi limitativă interpretare”, se arată într-un comunicat din luna iulie al CCR. În acelaşi document, judecătorii mai susţineau că prin clasificarea greşită a actului normativ ca lege organică a fost inversat şi rolul celor două Camere ale Parlamentului, având în vedere că forul decizional ar fi trebuit să fie Camera Deputaţilor, nu Senatul. CCR a spus atunci că Legea manualului trebuie reglementată prin lege ordinară.
Cu toate acestea, la Senat, mai există o a doua lege a manualului unic depus de preşedintele comisiei de învăţământ din senat, fostul ministru al Educaţiei Liviu Pop, proiect care încă nu a intrat în dezbaterea comisiilor.
Noul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat marți că manualul unic nu este o decizie tocmai fericită şi prin competiţie ar creşte calitatea manualelor, potrivit Ştirilor Pro TV. Declaraţia vine la puţin timp după ce Ecaterina Andronescu a fost numită ministru pe postul lăsat vacant de fostul ministru Valentin Popa.
MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!