Legea violului a fost insprita in Germania. Pentru pedeapsa ajunge un simplu "NU"
Bundestagul a votat joi pentru inasprirea pedepselor penale in cazul delictelor sexuale. Cu putin timp inainte de vacanta, parlamentarii germani au decis sa finalizeze astfel dezbaterea aprinsa din societate, declansata de agresiunile sexuale din noaptea Revelionului de la Koln si din alte orase germane. Legea in vigoare prevedea pedepse doar pentru un faptas care a folosit forta, amenintarea cu forta sau neputinta de a se apara a victimei. Noile reglementari legale se aplica si in cazul unui refuz explicit al persoanei agresate sexual. „NU inseamna NU”, adica o persoana se face vinovata, daca „exercita actiuni sexuale impotriva vointei distincte a unei alte persoane”.
Partizanii vechilor prevederi din Codul penal considerau cadrul legal existent drept satisfacator si avertizau cu privire la „situatii absurde”, in care fapta cuiva poate fi incriminata doar pe baza unei marturii verbale.
Feministele si unii juristi argumentasera, in contextul dezbaterii publice la subiect, ca prin legea pana acum in vigoare scapau nepedepsite fapte de agresiune sexuala in care victimele nu se opuneau fizic, ci doar verbal.
Drept exemplu, acestia adusesera in discutie un caz din 2012 judecat de Tribunalul federal, in care instanta hotarase ca nu ar fi vorba de viol. Sotia refuzase verbal avansurile sexuale ale sotului sau, iar la agresiunea sexuala ulterioara nu s-a opus fizic si explicit, de teama sa nu-si trezeasca copilul.
Prin modificarea din 7 iulie 2016 a prevederilor paragrafului 177 din legea privitoare la viol, astfel de „lacune” de protectie a victimei, in cazul agresiunii sexuale, urmeaza sa fie eliminate. Fapta dovedita se va pedepsi cu inchisoare de pana la cinci ani. Prin „refuz explicit” se intelege si un simplu „Nu”, „Opreste-te” su „Inceteaza”, exprimate verbal. Important este ca aceste expresii ale refuzului unei actiuni sexuale sa poata fi prezentate plauzibil de victima.
Principial, e vorba de o fapta penala chiar si atunci cand faptasul o impune impotriva vointei victimei, fara ca, in mod obligatoriu, sa o sileasca in mod activ. Acest lucru trebuie insa sa fie dovedit de victima”, explica Zeit.de.
„Cu paragraful 184j, se introduce si o noua fapta penala. Aceasta vizeaza persoanele care se afla intr-un grup ce agreseza o alta persoana, pentru a o pipai sau abuza sexual. Pe viitor, cine face parte dintr-un astfel de grup, poate primi o pedeapsa de pana la doi ani de inchisoare. Daca aceasta reglementare ar fi existat anterior, mult mai multi participanti la agresiunile [n.r. din iarna de la Koeln, etc.] puteau fi incriminati”, mai precizeaza publicatia citata.
Alt paragraf, 184i, incrimineaza „atacul prin pipaire sau sarut”, impotriva vointei unei persoane, care va putea fi mai usor pedepsit prin lege, mentioneaza Spiegel.de. „Aici se pune problema daca victima, datorita surprizei, poate sau nu sa opuna rezistenta”, adauga publicatia citata.
Pentru a fi adoptata, noua lege a violului urmeaza sa fi votata si in Bundesrat, Camera superioara a Parlamentului german, prezumtiv in 23 septembrie.
Noile reglementari legale privitoare la viol, din Germania, au fost precedate de o noua largire, zilele trecute, a cadrului legal privitor la expulzare. Prima a avut loc in luna ianuarie a acestui an, cand faptasii straini fara drept de azil puteau sa fie expulzati, in cazul comiterii de delicte sexuale, cu conditia dovedirii faptului ca acestia au folosit forta sau amenintarea cu forta.
Acum, aceasta conditie a cazut, prin votul reunit al Uniunii Crestin Democrate si al PSD din Bundestag. Opozitia a votat contra, considerand adoptarea noii legi drept „dubla pedeapsa” pentru acuzatii straini solicitanti de azil si „restrictionare pe usa din dos” a dreptului la azil politic.