Sari direct la conținut

Legea votului uninominal – finalizata de Comisia de Cod Electoral

HotNews.ro

Comisia de Cod Electoral a finalizat, marti, raportul asupra proiectului de lege privind introducerea votului uninominal. Comisia a respins amendamentele parlamentarilor si a pastrat forma de baza propusa de Asociatia Pro Democratia.

Raportul comisiei a fost adoptat cu 9 voturi „pentru” si o abtinere din partea deputatului UDMR, Marton Arpad, care a declarat pentru HotNews ca „nu poate fi de acord cu un proiect care nu solutioneaza chestiunea delimitarii circumscriptiilor si a colegiilor electorale”.

Proiectul urmeaza sa fie inaintat spre dezbatere Senatului.

Presedintele Comisiei de Cod electoral, deputatul PNL Mihai Voicu, a declarat ca procesul de adoptare a legii privind introducerea votului uninominal va mai dura cel putin cateva saptamani, in cel mai bun caz. Voicu a mai precizat: ” Comisia nu se poate raporta la calendarul impus de Traian Basescu.

Faptul ca am deblocat legea nu are legatura cu referendumul, pentru ca nu este posibila votarea legii si in Senat si in Camera pana peste cinci zile. Acest lucru demonstreaza ca exista vointa politica”.

Presedintele Traian Basescu a cerut, luni, Parlamentului sa ii trimita spre promulgare Legea privind votul uninominal pana pe 22 octombrie.

Seful statului a adresat o scrisoare celor doi presedinti ai Camerelor Parlamentului, in care ii anunta ca, in cazul in care nu primeste spre promulgare Legea privind introducerea votului uninominal pana pe 22 octombrie, va emite decretul de organizare a unui referendum national pe aceasta tema.

„In situatia in care nu voi primi legea la promulgare pana la data de 22 octombrie 2007, va trebui sa imi respect angajamentele publice si sa emit decretul de organizare a unui referendum national pe tema votului uninominal, in baza articolului 90 din Constitutie”, a avertizat presedintele.

Senatul – deranjat de tonul scrisorii presedintelui Basescu

Biroul Permanent al Senatului s-a aratat deranjat de tonul din scrisoarea presedintelui privind referendumul. Ioan Chelaru, chestor la Senat a declarat ca: „procedura de elaborare a legii este in plina desfasuare, iar in aceasta sesiune Romania va avea o lege electorala privind votul uninominal.

Din acest motiv, atat tonul scrisorii, cat si modul in care presedintele s-a adresat Senatului a fost apreciat de catre membrii Biroului Permanent „nu neaparat cel mai adecvat”.

Formula „am atras atentia”, uzitata de seful statului in scrisoare, dar si „incercarea de a impune organului legislativ al Romaniei termene sau un ton ultimativ a fost apreciat ca fiind deloc potrivit pentru raporturile dintre puterile statului care trebuie sa fie de colaborare si echilibru”, a declarat Chelaru.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro