Sari direct la conținut

Legile justitiei prind viteza – Statutul magistratilor a fost adoptat luni dupa-amiaza si ajunge deja la Senat in aceasta seara/ S-a votat si proiectul lui Iordache de modificare a Legii ANI – interdictiile aplicate parlamentarilor pentru conflict de interese pana in 2013 inceteaza de drept

HotNews.ro
Comisia speciala privind legile justitiei, Foto: Hotnews
Comisia speciala privind legile justitiei, Foto: Hotnews

Proiectul de lege PSD-ALDE care modifica Legea 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor, ale carui amendamente au fost votate miercuri pana aproape de ora 23.00 in plenul Camerei Deputatilor, a fost adoptata de plenul Camerei Deputatilor luni dupa-amiaza, dupa sedinta solemna pentru Regele Mihai. Au fost 179 voturi „pentru” – PSD, ALDE si UDMR si 90 „impotriva” – PNL, USR si PMP, vot dat in timp ce deputatii USR fluierau in semn de protest.

De asemenea, s-a votat si controversatul proiect de modificare a Legii ANI, apartinand lui Florin Iordache, prin care interdictiile aplicate deputatilor si senatorilor pe baza rapoartelor de evaluare intocmite de Agentia Nationala de Integritate si care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese in perioada 2007 – 2013 inceteaza de drept. Pentru acest proiect de lege au fost 167 voturi „pentru” si 90 impotriva. In acest caz, voturile UDMR au fost impartite – 8 pentru si 7 impotriva.

Decizia pentru a se face sedinta de vot final luni s-a luat la ora 13.30 in sedinta conducerii Camerei Deputatilor, la propunerea PSD.

Live Text:

18.30 Intre timp, PSD si ALDE nu au reusit sa isi impuna modificarile dorite la Regulamentul Camerei. Proiectul de hotarare a primit raport de respingere in comisia de regulament, votul reprezentantului UDMR Marton Arpad fiind impotriva acestor propuneri.

18.20 Cele doua legi adoptate astazi – modificarile la Legea ANI si modificarile la Statutul magistratilor – au fost inregistrate la Senat. Biroul permanent a stabilit ca pana joi sa se depuna amendamente de catre senatori, iar luni sa fie dat raportul – de comisia juridica respectiv de comisia speciala parlamentara. Cel mai probabil luni dupa-amiaza ambele vor fi votate de Senat.

17.34 Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.23/2017 privind plata defalcată a TVA – split TVA – se amana o zi. La solicitarea PSD s-a retrimis la comisie pentru o zi pentru „corelarea” cu toate legile in vigoare.

17.27 Va mai fi un vot final la ora 18.30, pentru restul de proiecte dezbatute pana atunci de pe ordinea de zi, asa incat marti nu mai este sedinta. In paralel cu plenul se reuneste comisia de regulament, amanata de la pranz, pentrua da raport pe modificarea la regulament propus de Florin Iordache, Marian Cucsa (ALDE) si Tudor Ciuhodaru (PSD). Proiectul de hotarare este pe ordinea de zi, insa asteapta acet raport.

17.15 Biroul permanent al Senatului este convocat deja pentru ora 18.00 pentru a inregistra cele doua proiecte de lege si a se da termen pentru amendamente pentru proiectul privind Statutul Magistratilor. Surse politice afirma ca cel mai probabil luni va intra la plenul Senatului.

17.12: Vlase i-a taiat microfonul lui Cupsa intrucat acesta vorbea tot despre Statutul magistratilor si nu despre proiectul de pe ordinea de zi, legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante

17.11: Turcan: „Tot ce ati facut dvs ne duce cu pasi repezi spre dictatura, puneti in pericol securitatea Romaniei, va sabotati singur propriul Guvern. Nu mai sunteti <>, ci <>.”

Cupsa (PNL): „Dl vicepresedinte, v-ati purtat ca un dictator cu sapca.”

17.02: Se da vot pentru modificarile la Statutul Magistratilor: 179 voturi „pentru”, 90 „impotriva”. Proiectul merge la Senat, camera decizionala.

17.01 In fluieratul din sala, se da vot pe Legea ANI: 167 voturi „pentru”, 90 impotriva. Proiectul merge la Senat, camera decizionala.

17.00 Deputatii USR fluiera si bat in banci.

17.00 Turcescu: „Atunci cand doi iti spun ca esti beat, te duci si te culci. Domnule Dragnea, strada va spune ca v-a luat betia puterii”.

16.55 Florin Roman: „Imi pare rau ca nu este aici dl Serban Nicoale, ca initiator.” Roman citeste numele mai multor deputati pentru ca acestia sa ceara drept la replica.

16.54: Barna: Cand e vorba de legile justitiei, stam dupa o sedinta solemna.

16.48 Raluca Turcan: „Punerea pe ordinea de zi de astazi a doua legi, dupa o sedinta solemna in care am omagiat un reper moral, inseamna ca de fapt va aratati limpede capacitatea de a nu putea mima o urma o decenta.”

„As vrea sa ii intreb pe liderii opozitiei dl Dan Barna si dl Cristian Seidler, dl Robert Turcescu, colegul meu dl Florin Roman si ai UDMR dl Kelemen Hunor – cum este posibil ca aceasta majoritatea sa stranga 165 de voturi pentru? Consider ca este imposibil”

Turcan se foloseste astfel de o procedura parlamentara – a rostit numele unor parlamentari, astfel ca acestia pot cere drept la replica, pentru a prelungi dezbaterile. Teoretic, in acest moment nu mai pot exista dezbateri pe fond, pentru ca este sedinta de vot final.

16.46 Incepe sedinta de plen. Participa si liderul PSD Liviu Dragnea si premierul Mihai Tudose.

16.00Sedinta solemna s-a incheiat mai devreme, este de asteptat ca si sedinta de plen sa inceapa mai devreme de 17.15. Sedinta este condusa de deputatul PSD Gabriel Vlase, vicepresedinte al Camerei.

Acesta prevede ca interdictiile aplicate deputatilor si senatorilor pe baza rapoartelor de evaluare intocmite de Agentia Nationala de Integritate si care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese in perioada 2007 – 2013 inceteaza de drept.

De asemenea, este foarte posibil ca se va dezbate si vota si proiectul de hotarare care modifica Regulamentul Camerei Deputatilor, tot al lui Iordache, pentru care comisia de regulament va da un raport la ora 17.00.

Sedinta de vot final pentru aceste legi nu s-a mai putut tine miercuri noapte imediat dupa ce s-a finalizat „ultramaratonul” de vot pe amendamente intrucat nu erau suficienti deputati in sala pentru a se respecta cvorumul legal.

Pe de alta parte, o sedinte de plen cu o ordine de zi separata este programata oficial si pentru marti. Amintim ca luni la pranz comisia speciala pentru legile justitiei a finalizat si proiectul de modificare a Legii 304, astfel ca este posibil ca acesta sa fie votat marti.

O scurta sinteza a amendamentelor controversate adoptate la Statutul magistratilor:

* S-a eliminat cuvantul „independenta” din articolul care defineste activitatea procurorilor. Cee ce pana acum era „Procurorii numiţi de Preşedintele României se bucură de stabilitate şi sunt independenţi, în condiţiile legii” a devenit „Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei.” (textul din Constitutie) – propunere PSD si ALDE

* „Judecatorii si procurorii sunt obligati sa se abtina de la manifestarea sau exprimarea defaimatoare in orice mod la adresa celorlalte puteri ale statului – legislativa si executiva.” – amendament propus de Steluta Cataniciu (ALDE)

* Magistratii nu pot fi lucratori operativi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii. Acestia completeaza o declaratie olografa in acest sens. Veridicitatea informatiilor din aceste declaratii nu mai este verificata doar de CSAT, ci si de Comisiile parlamentare de control al activitatii SRI si SIE. – propunere UNJR

*. Prin derogare de la ORICE lege, toate actele legate de justitie co-semnate de CSAT sau de serviciile de informatii sunt informatii de interes public. – propunere UNJR.

* Presedintele nu va mai putea refuza, nici macar o data si motivat, numirile propuse de CSM in functiile de presedinte si vicepresedinte la Inalta Curte de Casatie si Justitie

* Presedintele nu va mai putea refuza, nici macar o data si motivat, numirea procurorilor si judecatorilor simpli care au absolvit examenul de capacitate si a altor categorii de juristi, mai exact „foştii judecători şi procurori care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 87 alin. (1), avocaţii, notarii, asistenţii judiciari, consilierii juridici, personalul de probaţiune cu studii superioare juridice, ofiţerii de poliţie judiciară cu studii superioare juridice, grefierii cu studii superioare juridice, persoanele care au îndeplinit funcţii de specialitate juridică în aparatul Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Curţii Constituţionale, Avocatului Poporului, Curţii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, din Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române şi Institutul Român pentru Drepturile Omului, cadrele didactice din învăţământul juridic superior acreditat, precum şi magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu o vechime în specialitate de cel puţin 5 ani”.

* Presedintele Romaniei nu mai poate refuza numirile judecatorilor in functii de procurori si procurorilor in functii de judecatori.

* Un magistrat nu va mai fi suspendat din functie automat atunci cand este trimis in judecata, decizia in acest sens fiind luata de catre CSM.

* Actiunea in regres – După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii.” CSM, AMR si UNJR au criticat la unison aceasta forma.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro