Sari direct la conținut

Leul, lasat sa scada pentru a tine sus accizele 

HotNews.ro

Evolutia de joi a leului nu a avut o legatura directa cu criza politica, desi multi au pus usoara depreciere a monedei natonale pe seama iesirii PSD de la guvernare. Realitatea este insa alta: cursul stabilit la data de 1 octombrie trebuia sa fie favorabil statului, cata vreme este cursul la care se vor plati accizele in 2010. Prin urmare, cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat joi cu peste cinci bani, la 4,2495 lei pentru un euro, iar BCE a anuntat un nivel cu inca 2 bani mai ridicat: 4,2688 lei pe euro. Deprecierea leului in fata monedei europene inregistrata joi ar putea aduce aproximativ 30 de milioane de lei in plus la accize.

Dealerii bancilor comerciale sunt unanimi in a aprecia ca Banca Centrala a intervenit ieri in piata pentru a determina un curs favorabil statului. ”Ar fi intervenit si cu zece miliarde de euro daca era necesar, cata vreme un curs bun asigura un nivel imbunatatit al veniturilor la buget pe timp de un an de zile. Strategia este cunoscuta deja si indiferent de ce s-ar fi intamplat in spatiul public, cursul leului trebuia sa fie convenabil statului. Ca a iesit PSD de la guvernare, este o simpla coincidenta si nu exista legaturi de cauzalitate intre aceste doua evenimente. Si oricum, leul nu s-a depreciat semnificativ”, a spus pentru Hotnews unul din dealerii din piata.

Restul sunt asadar, coincidente. Joi, PSD a anuntat ca iese de la guvernare, dupa ce presedintele Traian Basescu a semnat decretul de revocare a ministrului de interne Dan Nica. Pe piata interbancara, euro a atins in prima parte a zilei o valoare maxima de 4,2581 lei, dupa ce in debutul sedintei era cotat la 4,2136 lei.

Cresterea brusca a cursului valutar vine intr-un moment critic. Pe 1 octombrie s-a stabilit cursul de referinta pentru calculul accizelor (impozite indirecte sau taxe pe consum)pentru anul 2010. Deprecierea leului va insemna ca in 2010 se va incasa din accize o suma cu 2 miliarde de lei mai mare fata de nivelul estimat fata de anul in curs.

Estimarea a fost facuta luand in calcul incasarile aferente lunii august si ignorand majorarea accizelor in euro. De asemenea, in acelasi scenariu, majorarea cursului de la 4,20 lei (nivelul de ieri), la 4,27 lei pe euro ar determina incasari suplimentare de 30 de milioane de lei.

Dupa primele 8 luni ale anului, statul a incasat din accize 9,6 miliarde de lei, acest capitol consemnand de altfel cea mai mare crestere, in conditiile in care TVA si impozitul pe profit au adus mai putini bani la buget, dupa cum relateaza Capital.

Nivelul accizelor din Codul Fiscal este exprimat in euro. Taxele sunt platite, insa, in lei. Cursul la care se fac actualizarile este cel de referinta, stabilit de Banca Centrala Europeana (BCE) in prima zi lucratoare a lunii octombrie (din anul precedent) si publicat in Jurnalul Oficial al Comisiei Europene in a doua zi lucratoare a lui octombrie. BNR a comunicat azi, la ora 13:00, un curs valutar de 4,2495 lei pe euro, dar 3 ore mai tarziu, BCEa anuntat un nivel cu inca 2 bani mai ridicat: 4,2688 lei pe euro, scrie Capital.

A venit lichiditatea

BNR a introdus lichiditatea in piata, ajutand si bugetul de accize al anului viitor. Cursul de pe 1 octombrie va fi folosit pentru calculul accizelor in 2010. De apreciat moderatia – cursul s-a oprit totusi la un nivel rezonabil; argumentele de genul „instabilitatea politica” a depreciat leul s-ar putea sa insemne mai putin decat credem, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.

Totusi, o strategie utila a bancii centrale pentru a apara un prag minim si maxim este sa creeze artificial volatilitate intre aceste doua valori. Citeste si comenteaza peblogul lui Mihai Marcu.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a injectat joi in piata bancara 11,97 miliarde de lei, printr-o operatiune de tip repo cu scadenta pe 5 octombrie, la o dobanda egala cu cea de politica monetara, de 8% pe an, potrivit NewsIn care citeaza un dealer bancar. La operatiune au participat 12 banci.

„Dobanzile au coborat dupa licitatie, la 8-10% pe an, de la 12,5%, cat erau de dimineata”, a precizat dealerul citat.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, in prima parte a zilei de joi, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 11,72% pe an, peste cel din sedinta anterioara, de 10,96% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a urcat la 12,23% pe an, de la nivelul de miercuri, de 11,46% pe an.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro