Lia Savonea va încerca marți pentru a șasea oară numirea Adinei Florea la șefia Secției speciale/ O parte din magistrații din CSM vor să o revoce/ Câte voturi sunt necesare pentru o astfel de decizie și care este procedura
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se întrunește marți, când Lia Savonea vrea să facă o nouă încercare – a șasea – de numire a procurorului Adina Florea la șefia Secției de anchetare a magistraților. O parte din membrii CSM intenționează ca în ședința de mâine să ceară revocarea din funcție a lui Savonea, acuzată că „a luat CSM pe persoană fizică”, au declarat surse din Consiliu pentru HotNews.ro. O astfel de decizie – pentru care ar fi necesare 10 voturi – ar fi fără precedent în istoria CSM.
Ședința plenului CSM este programată marți, de la ora 10.00.
„S-a ajuns într-un punct în care nu se mai poate lucra în CSM. Luăm în calcul să uzăm de toate procedurile legale pe care le avem la dispoziție, iar una dintre ele este revocarea președintelui CSM, demers pe care intenționăm să îl facem în ședința de mâine. Trebuie dat un semnal, trebuie făcut ceva, pentru că mulți nu suntem de acord cu astfel de practici ale președintelui CSM”, a declarat pentru HotNews.ro unul dintre membrii CSM.
Magistrații care vor să inițieze acest demers îi reproșează șefei CSM mai multe decizii pe care le-ar fi luat în nume personal, comunicate de presă transmise în numele membrilor CSM, fără însă a-i consulta, modul în care convoacă ședințele CSM, întârzierea nejustificată a unor acte procedurale. Unul dintre demersurile care au provocat furia membrilor CSM a fost legat de propunerile de modificare a Legii Agenției Naționale de Integritate (ANI) și scandalul privind averea sa.
De asemenea, o parte din membrii CSM sunt în conflict cu Lia Savonea legat de numirea Adinei Florea la conducerea Secției de investigare a infracțiunilor în justiție. Lia Savonea a avut până acum cinci încercări eșuate de a o numi pe Florea procuror-șef al secției speciale, ultimul demers fiind în ședința din 17 septembrie. Atunci, membrii CSM care o contestă pe Savonea au reușit, cu votul ministrului Justiției, Ana Birchall, și al procurorului general Bogdan Licu, membri de drept în CSM, să amâne din nou o astfel de decizie.
În conflict deschis cu Lia Savonea se află și ministrul Justiției, Ana Birchall, care i-a reproșat, printre altele, maniera „inadmisibilă şi de condamnat” în care sunt convocate şedinţele plenului Consiliului Superior al Magistraturii.
Care este procedura de revocare a președintelui CSM
Surse din CSM au declarat pentru HotNews.ro că până acum sunt cel puțin șapte semnături din partea membrilor CSM care vor să ceară revocarea Liei Savonea. (CSM are 19 membri)
„Revocarea din funcția de președinte sau vicepreședinte, în caz de neîndeplinire sau îndeplinire defectuoasă a atribuțiilor prevăzute la art. 24 alin. (3) lit. a) – g), se propune de o treime din numărul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii și se dispune prin votul majorității plenului Consiliului, în prezenta a cel puțin 2/3 dintre membrii săi. Hotărârea Plenului se redactează în cel mult 20 de zile și se comunica de îndată,” prevede Legea 317 privind organizarea și funcționarea CSM. Președintele CSM are posibilitatea legală de a ataca decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Pentru o decizie de revocare a Liei Savonea ar fi necesare 10 voturi din partea membrilior CSM. O astfel de decizie ar fi fără precedent în istoria CSM.
Cine este Lia Savonea
Judecătoarea Lia Savonea a fost validată de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii pentru funcția de președinte al CSM în 12 decembrie 2018, fiind percepută de la început drept apropiată a PSD. Savonea a fost singurul candidat pentru această poziție. Judecătoarea Lia Savonea a candidat la postul de președinte și în 2016.
În noiembrie 2018, Savonea a cerut declanșarea procedurii de revocare a președintei instanței supreme, Cristina Tarcea, în urma deciziei Curții Constituționale privind completurile de 5 judecători de la Înalta Curte.
Lia Savonea este soția avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu Cezar Bivolaru, avocatul lui Marian Vanghelie și cu Cătălin Voicu, senatorul PSD condamnat pentru corupție în două dosare.
Lia Savonea a fost preşedinte al Curţii de Apel Bucureşti. Ea şi-a început activitatea la Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti, în 1996. A condus această instanță 2001 până în anul 2003, când a trecut la Tribunalului Bucureşti, la Secţia I penală. Din 2003, ea este magistrat la Curtea de Apel București, unde a fost vicepreședinte, apoi președinte.
CITEȘTE ȘI:
- Ana Birchall îi cere Liei Savonea explicații pentru modul în care sunt convocate ședințele CSM: ”Este inadmisibil și de condamnat”
- Două asociații ale magistraților cer demisia Liei Savonea și publicarea propunerilor făcute de ea la Legea ANI/ Modificările ar îngreuna verificarea averii magistraților
- Averea șefei CSM, Lia Savonea, verificată de Agenția Națională de Integritate – surse / Savonea acuză o celeritate neobișnuită
- Contre între Birchall și judecătoarele Savonea și Baltag, în plenul CSM. Birchall: Sunt concluzii majoritare care nu susțin Secția specială / Baltag: Vă permiteți să aduceți în plen concluzii care nu sunt definitive