Sari direct la conținut

Lichiditate ridicata

Romania Libera

Luni a fost o sedinta de crestere generalizata la Bursa de Valori Bucuresti, toti cei patru indici ai pietei inchizand ziua cu aprecieri semnificative. De asemenea, imbucurator este faptul ca lichiditatea a fost ridicata, ceea ce arata ca interesul pentru emitentii listati la bursa a fost crescut.

Indicele BET a castigat 1,6%, apreciindu-se pentru a saptea zi consecutiva, situatie destul de rar intalnita in ultimii ani. Indicii BET-C si ROTX au crescut la randul lor cu 1,23% si respectiv 147%. Cel mai „vioi” a fost insa BET-FI pentru care aprecierea a fost de circa 2,6%, comparativ cu nivelul de referinta al sedintei de vineri.

Valoarea transferurilor cu actiuni a insumat pe toata piata circa 25,4 milioane de euro, din care 20,7 milioane de euro pe piata principala si 4,7 milioane de euro pe segmentul Rasdaq. Pe piata contractelor futures, in sedinta de luni, nu s-a derulat nici o tranzactie.

Cele mai tranzactionate titluri au fost ca de obicei SIF-urile si bancile. Un interes deosebit din partea investitorilor s-a remarcat pentru titlurile SIF2 Moldova si SIF5 Oltenia, chiar daca acestea au crescut ceva mai putin comparativ cu celelalte trei SIF-uri.

Intre actiunile cu cea mai pozitiva evolutie, in sedinta de luni, merita mentionate titlurile Azomures Tg. Mures (±14,58%), Impact Bucuresti (±6,25%) si Rompetrol Well Services (±6,02%).

Cresterea spectaculoasa a actiunilor AZO a fost determinata de anuntul de vineri seara, potrivit caruia compania a vandut o participatie de 50% detinuta in capitalul social al unei subsidiare contra sumei de 20 milioane de euro.

In functie de profitul realizat in aceasta tranzactie este posibil ca pierderea de circa 1,8 milioane de euro consemnata de companie la finalul semestrului I 2007 sa fie estompata.

Reamintim faptul ca la finele anului 2006, Azomures a incheiat cu o pierdere de circa un milion de lei dupa ce la jumatatea aceluiasi an profitul era de 1,5 milioane de lei.

Ieri, actiunile AZO au inchis la nivelul de 0,22 lei, iar in piata nu mai exista nici un ordin de vanzare.

de Iulian Panait, analist KDT Invest

integral in Romania Libera

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro