Liderul separatiștilor catalani scapă de acuzația de terorism. Carles Puigdemont este însă urmărit pentru deturnare de fonduri
Tribunalul Suprem spaniol a anunţat marţi decizia sa de a clasa dosarul de ”terorism” care îl viza pe separatistul catalan Carles Puigdemont, în prezent aflat în exil în Belgia după tentativa nereuşită de secesiune a Cataloniei din 2017, transmite AFP, citată de Agerpres.
Puigdemont, care speră se beneficieze de legea amnistiei adoptată în 30 mai de parlamentul spaniol, mai este urmărit în justiţie pentru deturnare de fonduri şi face obiectul unei anchete pentru înaltă trădare, faptă ce nu este inclusă în legea amnistiei.
Vizat de un mandat de arestare încă de la evenimentele din 2017, Carles Puigdemont a fugit în Belgia, unde locuieşte în continuare, pentru a scăpa de procedurile justiţiei spaniole care au condus la încarcerarea altor câţiva lideri separatişti catalani. El a fost acuzat de nesupunere, deturnare de fonduri şi terorism.
Pe 30 mai, parlamentul spaniol a adoptat o lege de amnistiere pentru separatiştii catalani, preţul pe care a trebuit să îl plătească premierul socialist Pedro Sanchez pentru a putea reveni la putere în noiembrie, graţie sprijinului din partea celor două partide separatiste catalane, care au cerut în schimb această măsură.
Mai multe persoane au început deja să beneficieze de această lege şi au fost amnistiate, aminteşte AFP.
Mandatul de arestare a rămas în vigoare
Însă deocamdată Puigdemont nu se poate întoarce în Spania fără să riște arestarea. Pe 1 iulie, judecătorul Pablo Llarena, de la Curtea Supremă, „o hotărâre în care declară amnistia neaplicabilă infracțiunii de delapidare în dosarul împotriva fostului președinte al Generalitat Carles Puigdemont”, a indicat cel mai înalt organ judiciar din țară.
Mandatul de arestare care îl vizează pe președintele guvernului regional catalan de la tentativa de secesiune a Cataloniei din 2017 rămâne așadar în vigoare, precizează instanța în decizia sa, care poate fi atacată cu recurs în termen de trei zile de la notificarea părților.
Hotărârea Curții Supreme are efectul unei lovituri deoarece legea amnistiei urma să-l privească în primul rând pe Carles Puigdemont, care spera să se poată întoarce rapid în Spania.
Judecătorul Llarena a considerat că legea amnistiei s-a aplicat într-adevăr infracțiunii de nesupunere, dar că, pe de altă parte, nu se aplică și în ceea ce privește infracțiunea de delapidare.
„Comportamentele” reproşate lui Puigdemont şi altor doi separatişti „corespund deplin celor două excepţii pe care le prevede legea” în privinţa deturnării de fonduri.
Concret, magistratul a concluzionat că a existat dorința lui Puigdemont de a obține un beneficiu personal, cu impact asupra intereselor financiare ale Uniunii Europene, ceea ce face ca amnistia inaplicabilă.
Prin urmare, mandatul de arestare „se menține doar pentru infracțiunea de delapidare, nu și pentru cea de nesupunere”, potrivit documentului.